Hoe augmented reality in e-commerce een aantrekkelijkere winkelervaring kan bieden

Collage product card shoes storefront checkout gradient sunset generic
Ik ben klaar om te starten of ik heb al een eigen e-commercewinkel.
Probeer BigCommerce
Ik heb vragen en wil graag advies van een e-commerce-expert.

Een van de grootste uitdagingen van online winkelen is dat het zich niet goed leent voor een volledige zintuiglijke productervaring. In een fysieke winkel kun je kleding uitproberen, stoffen aanraken of zelf ervaren hoe groot een bank er in een kamer uitziet. 

Hoewel deze dingen technisch niet mogelijk zijn in e-commerce, bieden augmented reality-toepassingen (AR) een manier om klanten diepgaandere en completere informatie over je producten te geven, rechtstreeks vanuit hun eigen huis.

MIB Podcast 2021 Color

Luister onderweg naar deskundige inzichten in onze tweewekelijkse audioserie waarin opinieleiders van over de hele wereld het hebben over alles wat te maken heeft met e-commerce: van nieuws en trends uit de branche tot groeistrategieën en succesverhalen.

Wat is augmented reality?

Detailhandel biedt een aantal kansen voor AR, met name als het gaat om e-commerce. Hoezeer mensen ook gewend zijn geraakt aan het idee van e-commerce, er zijn nog steeds enkele aankopen waarvoor we wat meer contextuele informatie nodig hebben. Dat kan een drempel zijn om bepaalde productcategorieën online te verkopen.

Daarom heeft direct-to-consumer meubelhandelaar Burrow een AR-app gemaakt waarmee kopers echte 3D-modellen van banken van Burrow kunnen aanpassen en in hun eigen woonkamer kunnen plaatsen.

Waarin verschilt augmented reality van virtual reality?

De termen 'augmented reality' en 'virtual reality' worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee compleet andere dingen.

1. VR is een volledige andere realiteit, terwijl AR de echte wereld als uitgangspunt neemt.

Augmented reality is gebaseerd op een wereld die al bestaat en die je tot op zekere hoogte nog steeds zult zien. Virtual reality daarentegen (zoals Oculus Quest van Facebook) is een meeslepende ervaring die je in een volledig kunstmatige wereld onderdompelt. Je kunt de echte wereld meestal niet zien en het is ook niet de bedoeling dat je deze ervaart. 

Denk maar aan Pokémon Go, een van de bekendste toepassingen van augmented reality. Gebruikers spelen het spel terwijl ze over straat lopen en naar de echte omgeving kijken via hun telefoon, waarin op specifieke plaatsen digitale personages verschijnen.

2. Augmented reality is makkelijker op te roepen, terwijl virtual reality apparatuur vereist.

Met virtual reality heb je een headset nodig en moet je soms ook nog een controller vasthouden. Je moet ook zorgen dat je fysieke omgeving veilig is voor... nou ja, voor jezelf. (Je zou niet de eerste zijn die zijn tv een rechtse verkoopt tijdens het VR-boksen!) 

AR daarentegen vereist meestal alleen een smartphone en in sommige gevallen een AR-bril. Aangezien je je volledig bewust bent van je omgeving, hoef je de kamer niet leeg te maken voor een goede ervaring.

3. Er zijn meer mensen die AR kunnen ervaren dan VR.

Tot slot: omdat AR minder apparatuur en veiligheidsmaatregelen vereist, is het toegankelijker. Als je een VR-applicatie maakt, is het aantal mensen dat dit kan ervaren veel lager dan de 3 miljard smartphonegebruikers wereldwijd!

Soorten toepassingen voor augmented reality

Er zijn een aantal verschillende soorten AR-technologie, omdat deze enigszins verschillende soorten capaciteiten bieden. Dit is een algemeen overzicht van de veelgebruikte soorten augmented reality-applicaties om te overwegen:

1. Op markers gebaseerde AR.

Op markers gebaseerde AR, ook bekend als Image Recognition of Recognition-based AR, detecteert een object (de 'marker') voor de camera en geeft informatie over het object op het scherm. Zodra een apparaat dat de AR-toepassing gebruikt die markers detecteert, vervangt de app de marker op het scherm door een 3D-versie van het bijbehorende object. Dan kan de gebruiker het object in meer detail en vanuit vele hoeken bekijken.

2. Markerloze AR.

AR zonder markers hoeft niet te worden geactiveerd door een specifiek object in de echte wereld. In plaats daarvan kan de gebruiker een virtueel object plaatsen waar hij maar wil. Vervolgens kan hij het object draaien en verplaatsen.

3. Locatiegebaseerde AR.

Locatiegebaseerde AR is een type markerloze AR dat geografische locatie gebruikt om digitale inhoud op bepaalde locaties weer te geven. Pokémon Go is een voorbeeld van locatiegebaseerde AR.

4. Op projectie gebaseerde AR.

Op projectie gebaseerde AR houdt in dat er synthetisch licht wordt geprojecteerd op fysieke oppervlakken, en in sommige gevallen kunnen gebruikers ermee communiceren. Veelvoorkomende voorbeelden zijn de hologrammen die we allemaal hebben gezien in sciencefictionfilms zoals Star Wars.

Augmented reality in e-commercestatistieken

De technologie van augmented reality begint echt een vlucht te nemen, en adverteerders (in de detailhandel en daarbuiten) hebben dit in de gaten. Laten we eens kijken naar een aantal getallen die dat bewijzen:

De beschikbaarheid van 5G zal naar verwachting de interesse van verkopers in AR- en VR-experimenten vergroten vanwege de verbeterde bandbreedte.

Hoe e-commercebedrijven augmented reality gebruiken

Met AR kunnen e-commerceklanten producten bekijken of diensten ervaren in hun eigen omgeving en in hun eigen tijd, voordat ze ervoor kiezen om een aankoop te doen. Met AR kunnen je klanten een voorbeeld van producten bekijken en is de kans groter dat ze meteen het juiste product kiezen.

1. Oplossingen voor virtueel passen.

"Het stond het model zo goed." -Iedereen heeft dat weleens gedacht na het passen van een nieuw kledingstuk, dat in het echt toch niet helemaal jouw ding was. 

De angst voor die ervaring kan zorgen voor een lager conversiepercentage. Mensen willen echt weten wat ze kopen en nemen voorzorgsmaatregelen om te zorgen dat het is wat ze willen. En als ze toch de gok wagen om te kopen en het bevalt niet, leidt dat tot meer retouren. 

AR helpt mensen die online winkelen begrijpen wat ze kopen en hoe de artikelen bij hen zullen passen. Er zijn applicaties zoals deze voor kleding, make-up, accessoires en zelfs brillen.

2. Plaatsing in een ruimte.

Hoe gaat die bank er echt uitzien in jouw woonkamer? Hoe groot zal dat televisiescherm bij jou aan de muur lijken? Het kan lastig zijn om dit in te schatten als je in de winkel staat te kijken naar het fysieke product, laat staan als je het ziet op een klein computer- of mobiel scherm. 

Een voorproefje van de plaatsing geeft klanten een idee van hoe een product eruit zal zien in hun eigen ruimte.

Meubelmerk Burrow maakt gebruik van AR om klanten te helpen visualiseren hoe hun banken eruit zullen zien in hun woonkamers. De Burrow at Home-app gebruikt ARKit om 3D-modellen van Burrow-banken op ware grootte te plaatsen in foto's die zijn gemaakt op de iPhones en iPads van klanten.

3. Interactieve gebruikershandleidingen.

Als je een product verkoopt dat een leercurve heeft voordat het voor nieuwe klanten makkelijk te gebruiken is, kan een interactieve gebruikershandleiding een geweldige AR-toepassing zijn om gebruikers te helpen beter te begrijpen hoe je product werkt. 

Een interactieve gebruikershandleiding reageert op gebruikersacties en biedt contextuele ondersteuning op de pagina bij het gebruik van software, een website of een applicatie. Veel AR-gebruikershandleidingen scannen het product en geven de knoppen in de levensechte omgeving aan met behulp van grafische pijlen en animaties met tekst.

4. Socialmediafilters.

Als je de laatste tijd nog Instagram Stories hebt gemaakt of Snapchat hebt gebruikt, heb je misschien een AR-filter gebruikt. Deze filters werden ooit gebruikt voor de lol, maar in de loop van de jaren zijn steeds meer merken AR gaan gebruiken via filters op social media.

Dit zijn enkele voordelen: 

  • Het is een goede manier om een nieuw product te presenteren door mensen te laten testen hoe het eruitziet. 
  • De coolheid van AR-filters kan de betrokkenheid van het publiek helpen vergroten en mensen aanmoedigen om je in hun content te taggen. 
  • De 'wauw'-factor kan je helpen om je te onderscheiden van de massa van merken op social media en te laten zien wat jou speciaal maakt.

Augmented reality kan je winkel helpen groeien

Een van de grootste beperkingen in e-commerce is dat het lastig is om een fysiek, driedimensionaal product weer te geven in een virtuele, tweedimensionale omgeving. AR kan helpen de kloof tussen winkelen op een fysieke locatie en online winkelen te overbruggen door het makkelijker te maken om producten te laten zien en consumenten een beter beeld te geven van het product dat ze kopen. 

Hier zijn enkele dingen waarmee AR je kan helpen:

1. Meer klantbetrokkenheid.

AR is inherent interactief, waardoor klanten zich sneller verbonden voelen met je site. En hoe langer ze in je webwinkel blijven, hoe groter de kans is dat ze iets kopen! Zelfs als ze tijdens hun bezoek niets kopen, betekent dit dat ze een relatie met je merk en je product hebben opgebouwd en er waarschijnlijk een herinnering aan hebben. Hierdoor is de kans groter dat ze zich jou in de toekomst nog herinneren.

2. Nieuwe klanten bereiken.

Om de aandacht van mensen te trekken in een wereld vol reuring, moet je een buzz creëren. Een boeiende AR-campagne kan daar een goede manier voor zijn.

3. Minder retouren.

Met AR kun je klanten veel meer informatie geven over een product dan met een statische afbeelding of zelfs een video. Naast het bieden van 3D-weergaven, kun je laten zien hoe een product eruit zou zien in de ruimte van een klant, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat ze het product ontvangen en ontdekken dat het er niet uitziet zoals verwacht.

Hoe je augmented reality integreert in je webwinkel

Als je hebt besloten AR in je bedrijf te gaan gebruiken, volgen hier een paar stappen die je kunt nemen.

1. Verduidelijk je bedrijfsdoelstellingen.

Wat wil je bereiken? En hoe helpt dit je klanten? Zorg dat je niet stopt bij de eerste vraag, want de tweede vraag kan het verschil maken tussen een goede of geweldige AR-applicatie. Je moet precies begrijpen wat je met de klantervaring wilt bereiken. 

Bepaal je visie en doelen voor je doorgaat naar de technische aspecten van je AR-applicatie. Zodra je weet wat je doel is, is het makkelijker om de technologie te kiezen die je nodig hebt om het te bereiken.

2. Bepaal welke augmented reality-tools je wilt gebruiken.

Als je eenmaal weet wat je wilt maken, kun je beginnen met het kiezen van de tools die je moet gebruiken. Dit zijn de aspecten waar je aan moet denken: 

  • Licentietype: Als je een beperkt budget hebt, wil je misschien een AR-platform kiezen dat een gratis licentie biedt. Veel AR-oplossingen bieden zowel gratis als commerciële licenties. Onthoud wel dat de gratis versie niet zo sterk zal zijn als de volledige software.
  • Ondersteunde apparaten: Of je nu van plan bent je augmented reality-app op mobiele apparaten, laptops of met AR-brillen te gebruiken, zorg ervoor dat de tool die je gebruikt, de hardware voor je app ondersteunt.
  • Ondersteunde besturingssystemen: Als je apps gaat ontwikkelen voor verschillende besturingssystemen, zorg er dan voor dat het platform waarvoor je kiest, ondersteuning biedt voor elk besturingssysteem waarop je de app wilt gebruiken.
  • Mogelijkheden: Evalueer elk platform zorgvuldig om te bepalen of het de exacte functies heeft die je nodig hebt. Niet alle platforms ondersteunen bijvoorbeeld geolocatie, dus als je van plan bent een locatiegebaseerde AR-app te maken, is zo'n platform niet geschikt.

3. Breng je nieuwe tool op de markt.

Nu je zo hard hebt gewerkt aan je tool, wil je er zeker van zijn dat de wereld ervan op de hoogte is. Dit zijn enkele manieren om het nieuws te verspreiden: 

  • Maak een demovideo: Maak promotie- en instructievideo's voor je app die laten zien hoe mensen deze kunnen gebruiken. 
  • Toon instructies in de app: Geef duidelijke aanwijzingen zodat mensen begrijpen wat ze moeten doen om het meeste uit je app te halen.
  • Maak je content deelbaar: Geef gebruikers de kans hun AR-ervaring te delen met vrienden en socialmediacontacten.

Samenvatting

Sommige productcategorieën kunnen moeilijk te verkopen zijn op e-commercesites omdat het zo moeilijk is om te interpreteren hoe de producten er in het echt uit zullen zien in vergelijking met een computer of mobiel scherm. Daarom zijn augmented reality-applicaties, vooral sinds het begin van de coronapandemie, in opkomst. 

Nu je de verschillende soorten augmented reality, de bijbehorende gebruiksscenario's en de voordelen ervan kent, kun je besluiten of dit de juiste keuze is voor jouw bedrijf. Als dat zo is, kun je de bovenstaande stappen volgen om je AR-applicatie tot leven te brengen.

Veelgestelde vragen: augmented reality in e-commerce

Wat is augmented reality?

Augmented reality (AR) vergroot of verbreedt onze fysieke wereld door deze te combineren met een laag digitale informatie. Als je een AR-toepassing gebruikt, krijg je een beeld van de fysieke wereld met daarop door de computer gegenereerde afbeeldingen.

Wat is het verschil tussen AR en VR?

Augmented reality is gebaseerd op een wereld die al bestaat en die je tot op zekere hoogte nog steeds zult zien. Virtual reality daarentegen dompelt je onder in een volledig kunstmatige wereld.

Gebruiken klanten echt AR-tools?

Ja! eMarketer schatte dat meer dan 43 miljoen mensen in de VS in 2020 ten minste een keer per maand AR gebruikte op social media. Dat is bijna 21% van de gebruikers van sociale netwerken. In juni 2020 zei 35% van de Amerikaanse respondenten dat ze AR hadden gebruikt om meubels of voertuigaanpassingen te visualiseren.

Meer weergeven
Wat zijn de verschillende soorten augmented reality-toepassingen?

AR-typen zijn onder meer op markers gebaseerd, markerloos, op locatie gebaseerd en op projectie gebaseerd.

Hoe werken virtuele probeeroplossingen?

AR helpt mensen die online winkelen begrijpen wat ze kopen en hoe de artikelen bij hen zullen passen. Er zijn applicaties zoals deze voor kleding, make-up, accessoires en zelfs brillen.

Wat zijn de voordelen voor verkopers die AR op socialmediaplatforms gebruiken?

De coolheid van AR-filters kan de betrokkenheid van het publiek helpen vergroten en mensen aanmoedigen om je in hun content te taggen. De 'wauw'-factor kan je helpen om je te onderscheiden van de massa van merken op social media en te laten zien wat jou speciaal maakt.

Wat is een interactieve gebruikershandleiding?

Een interactieve gebruikershandleiding reageert op gebruikersacties en biedt contextuele ondersteuning op de pagina bij het gebruik van software, een website of een applicatie. Veel AR-gebruikershandleidingen scannen het product en geven de knoppen in de levensechte omgeving aan met behulp van grafische pijlen en animaties met tekst.

Lees meer bronnen