Cryptocurrency is een hot topic, zowel binnen als buiten de financiële wereld. In welke bedrijfstak je ook werkt, je hebt waarschijnlijk weleens van crypto gehoord — zelfs als je niet precies weet wat het is.
Dus wat is cryptocurrency precies?
Cryptocurrency is een digitaal of virtueel betalingssysteem dat beveiligd wordt door cryptografie, waardoor het in wezen niet te vervalsen is. Het is een peer-to-peer ecosysteem dat iedereen en overal in staat stelt geld te sturen of te ontvangen door gebruik te maken van digitale wallets of exchanges zoals Coinbase.
Omdat crypto buiten de traditionele financiële instellingen bestaat, is het in staat banken te omzeilen om betalingen te verifiëren, waardoor transacties worden gedecentraliseerd en de verantwoordelijkheid in handen van de gebruikers wordt gelegd.
In de afgelopen tien jaar is cryptocurrency geëxplodeerd in populariteit. In 2016 waren er wereldwijd 5 miljoen geverifieerde cryptoasset-gebruikers.
Dat aantal per juni 2021? 221 miljoen.
En het gaat niet alleen om individuele gebruikers. Grote online retailers zoals Microsoft, Home Depot, Whole Foods en Tesla hebben aangekondigd dat ze cryptocurrency's accepteren binnen hun online winkels.
Organisaties die gebruikmaken van e-commerceplatforms lopen daar niet ver op achter. Volgens Cryptoslate is de market cap voor cryptocurrency's, munten en tokens die verbonden zijn met e-commerce vanaf januari 2022 boven de 271 miljoen dollar.
Hoewel cryptocurrency vaak wordt aangeduid als de valuta van de toekomst, zien we dat het ook een levensvatbare valuta is voor het heden.
Download ons rapport voor een diepgaande analyse van consumententrends bij het winkelen — van gegevensprivacy en duurzaamheid tot cryptocurrency en winkelen op de Metaverse.
Download nuDe eerste cryptocurrency was Bitcoin, geïntroduceerd door Satoshi Nakamoto — een onbekende identiteit die vermoedelijk een pseudoniem is — in een stuk uit 2008 met de titel: "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System".
Het idee van cryptocurrency kwam voort uit een verlangen naar een gedecentraliseerde vorm van betaling die buiten reguliere valuta en door de overheid gecontroleerde financiële instellingen bestond.
Naarmate de populariteit en legitimiteit van Bitcoin groeide, begonnen andere bedrijven hun versie van cryptocurrency te maken, en in februari 2022 waren er ongeveer 17.500 unieke cryptocurrency's.
Cryptocurrency's bestaan op een digitaal openbaar grootboek, een blockchain, dat een register is van alle transacties die worden bijgewerkt en eigendom zijn van de houders van de valuta.
De meeste eenheden van cryptovaluta, of dit nu Bitcoin, Ethereum of anderszins is, worden gemaakt via een proces genaamd cryptovaluta-mining. Gebruikers genereren de valuta, slaan ze vervolgens op en versturen ze met behulp van cryptowallets of betalingsverwerkers zoals BitPay.
Een blockchain is een systeem om informatie vast te leggen dat moeilijk of onmogelijk te veranderen, te hacken of te bedriegen is. Het is in de kern een gedeeld, onveranderlijk digitaal grootboek van transacties verdeeld over het hele netwerk. Elk blok in de keten bevat transacties, en telkens als er een nieuwe transactie plaatsvindt, wordt een verslag van die transactie toegevoegd aan het grootboek van elke deelnemer.
Blockchain verschilt van een typische database in de manier waarop het informatie opslaat — blockchains slaan gegevens op in blokken die vervolgens via cryptografie aan elkaar worden gekoppeld.
Er zijn twee primaire categorieën blockchain: openbaar/permissievrij en privé/permissie vereist. Met openbare blockchains zoals Bitcoin of Ethereum kan iedereen meedoen.
Cryptocurrency-mining is het proces van het verifiëren van transacties en het vastleggen daarvan op digitale grootboeken — oftewel een blockchain. Telkens als er nieuwe blokken worden gemined, breidt de blockchain zich uit. Cryptocurrency-mining is bedoeld om zowel nieuwe munten te maken als een logboek bij te houden van alle bestaande transacties.
Aan de andere kant is het aanmaken van cryptocurrency's het proces van het valideren van informatie, het creëren van een nieuw blok en het vastleggen van die informatie in de blockchain — waarmee iets van tastbare waarde wordt gecreëerd of geproduceerd.
Het gebruik van cryptocurrency als betaalmiddel kan je toegang verschaffen tot een geheel nieuwe markt die bestaat uit tech-savvy en vooruitstrevende consumenten. Binnen de cryptocurrencymarkt is al een wereldwijde gemeenschap van deze individuen ontstaan.
De optie om te betalen via een digitale wallet, transactie- of creditcardplatform kan je in staat stellen bredere markten te gebruiken en te bekijken — en dat alles terwijl je consumenten over de hele wereld aanspreekt.
Creditcardmaatschappijen en betaalapps zoals Stripe of Square rekenen doorgaans transactiekosten van 3-5% op elke transactie. Veel e-commercesites hebben deze kosten ingebouwd in hun prijzen.
Cryptocurrencytransacties maken een verandering mogelijk omdat ze doorgaans geen transactiekosten hebben, en als ze dat wel hebben, zijn ze heel laag, zoiets als 1%.
Cryptocurrencybetalingen maken anonieme aankopen mogelijk door het gebruik van versleutelde wallet-adressen. Dankzij deze anonimiteit kunnen mensen artikelen kopen zonder hun persoonlijke informatie prijs te geven.
De blockchaintechnologie die cryptocurrency aandrijft is gebouwd om frauduleuze activiteiten te verminderen.
Bij cryptocurrencytransacties wordt geld onmiddellijk uitgewisseld. Het kan niet worden herroepen, terugbetaald of vervalst, wat de kans op frauduleuze terugboekingen of retourzendingen drastisch vermindert.
Het is extreem ingewikkeld om een transactie terug te draaien zonder toestemming van beide partijen.
Dit kan zowel retailers als klanten meer zekerheid bieden als het gaat om e-commercefraude, want zonder een tussenpersoon zoals een bank is er weinig tot geen kans dat er geld van je rekening wordt gehaald zonder je uitdrukkelijke toestemming.
Cryptocurrency is uitgesproken volatiel. De prijsvolatiliteit is direct verbonden met een probleem van inherente waarde — hij wordt niet ondersteund door een officiële valuta zoals de Amerikaanse dollar (USD).
Hierdoor wordt crypto vaak gezien als verwant aan gokken. De prijzen kunnen binnen een week extreem stijgen en dalen, waardoor potentiële investeerders worden afgeschrikt.
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor cryptocurrency, vooral in een tijd waarin klimaatverandering een hot item is. Het minen van cryptovaluta's staat bekend om de aanzienlijke hoeveelheid energie die ervoor nodig is.
Volgens CNBC is het energieverbruik zo gigantisch dat Bitcoin-mining jaarlijks zelfs meer elektriciteit verbruikt dan veel landen, waaronder Nederland. En dit is slechts een van de vele duizenden cryptocurrency's.
Nu CO2- en energiebelastingen steeds vaker voorkomen, zou het niet verbazen als er nog meer regels komen voor het minen van cryptocurrency's — landen als China verbieden het al.
Bij meer traditionele transactiemethoden als creditcards zijn er ingebouwde beschermingen voor de klant tegen frauduleuze kosten.
Deze beschermingen bestaan niet voor cryptocurrency's, wat betekent dat de consument meestal pech heeft in geval van fraude. Aangezien anonimiteit een groot goed is in de cryptowereld, moet iedereen die deelneemt aan cryptocurrency-transacties zich ervan bewust zijn dat hij er vaak alleen voor staat.
Cryptocurrency is een beweging die alleen maar zal blijven groeien in relevantie en waarde. Aangezien er wekelijks steeds meer valuta's worden gelanceerd, is het belangrijk dat consumenten en e-commercebedrijven zich bewust zijn van de grootste spelers en hoe ze daar zijn gekomen.
Bitcoin is de oorspronkelijke cryptocurrency waarmee de hele beweging begon, en is nog steeds de meest verhandelde.
De in 2009 gecreëerde Bitcoin bestond als een kleine, meestal onbekende vorm van valuta tot rond 2013, toen het begon te worden gezien als een levensvatbare vorm van betalingsverkeer. Bitcoin heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen, waardoor de legitimiteit is toegenomen en het een voorbeeld is voor andere vormen van cryptocurrency.
Ethereum werd in 2015 ontwikkeld als blockchainplatform met een eigen cryptocurrency en is momenteel de op één na populairste cryptocurrency die beschikbaar is.
In tegenstelling tot Bitcoin is Ethereum, doordat het zowel een platform als een valuta is, een plek voor ontwikkelaars om aanvullende gedecentraliseerde toepassingen te maken zonder strikte codes of contracten — en zo kan het bijdragen aan de open visie van Bitcoin terwijl het als eigen entiteit bestaat.
Cardano is het cryptocurrencyplatform, en ada de naam van de munt zelf. Cardano, dat is begonnen door een medeoprichter van Ethereum, is er trots op dat het een cryptocurrency is die is gecreëerd met een op onderzoek gebaseerde aanpak en wordt geleid door een team van ingenieurs, wiskundigen en cryptografie-experts.
Met Cardano heeft elk individu dat ada-valuta bezit ook een aandeel in het Cardano-netwerk zelf.
Binance coin is een cryptocurrency die werkt als betaalmiddel voor de handel op de Binance Exchange, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld.
Aanvankelijk gecreëerd als een manier om te betalen voor handel met korting op het uitwisselingsplatform en werkend op de Ethereum blockchain, is Binance Coin nu een eigen entiteit en kan het nu gebruikt worden voor betalingen elders.
XRP, dat vroeger Ripple heette, is de cryptocurrency die gebruikt wordt door RippleNet, een op blockchain gebaseerd betalingsnetwerk.
XRP is ontworpen om snellere, goedkope grensoverschrijdende transacties tussen financiële instellingen mogelijk te maken. In plaats van dagen te wachten tot een transactie is afgerond, kan dit proces met XRP in minuten of zelfs seconden worden afgerond — tegen een fractie van de transactiekosten.
Litecoin was een van de eerste cryptocurrency's, die in 2011 in navolging van Bitcoin werd gelanceerd als de "lite" versie van zijn voorganger.
In tegenstelling tot Bitcoin kan Litecoin op schaal munten produceren. Terwijl Bitcoin nooit groter kan worden dan 21 miljoen munten, kan Litecoin er 84 miljoen aan. Hoewel dit het een groter aanbod geeft, beperkt het wel de market cap.
Dogecoin, oorspronkelijk gecreëerd in 2013 als een grap of "meme coin," is nu niet langer een lachertje, want de prijs van de cryptocurrency steeg in 2021 boven die van vele serieuzere alternatieven.
Dogecoin, dat de afbeelding van de naamgever – een Shiba Inu – gebruikt, wordt nu gebruikt als een geaccepteerd betaalmiddel door verschillende grote bedrijven, waaronder die van de miljardairs Mark Cuban en Elon Musk.
Nu cryptocurrency blijft groeien in populariteit en meer bedrijven het accepteren als een geldige vorm van betaling, is het geen wonder dat andere vormen van digitale activa zijn gaan opduiken.
Onder deze activa is de non-fungible token, beter bekend als een NFT.
Wat zijn NFT's?
NFT's zijn een niet-verwisselbare eenheid van gegevens die op een blockchain zijn opgeslagen. Een niet-verwisselbaar token betekent dat de token zelf uniek is, niet te vervangen door iets anders.
Een voorbeeld is een digitaal kunstwerk. In tegenstelling tot standaard cryptocurrency's, die vervangen kunnen worden voor andere cryptocurrency's, staat een NFT op zichzelf. Het kan worden ingewisseld voor verschillende, unieke NFT's, maar uiteindelijk blijven ze hetzelfde.
De stijgende populariteit van NFT's is niet minder dan onthutsend. Zoals uit een onderzoek van Statista blijkt, is de marktkapitalisatie van transacties waarbij een NFT betrokken is, gegroeid van 50 miljoen dollar in 2018 tot bijna 340 miljoen dollar in 2020 — een toename van bijna 700%.
Grote bedrijven zoals Walmart zijn al begonnen met plannen om hun eigen cryptocurrency's en NFT's te lanceren. Voor bedrijven die concurrerend willen blijven in het verschuivende financiële landschap, is het belangrijk te begrijpen wat NFT's zijn, omdat het wellicht niet al te lang duurt voordat ze in elke markt zijn ingebed.
Er zijn zorgen over cryptocurrency, en het valt nog te bezien of het ooit het niveau van levensvatbaarheid en duurzaamheid zal bereiken dat officiële valuta's over de hele wereld heeft bepaald.
Maar voor bedrijven die naar de toekomst kijken, biedt cryptocurrency een manier om relevant te blijven en een voorsprong te behouden nu de financiële wereld blijft verschuiven naar digitale valuta.
Op het gebied van e-commerce zal het wellicht niet lang duren voordat cryptocurrency's de traditionele manieren van online transacties, zoals creditcards of financiële platforms, beginnen te vervangen.
Zelfs als crypto nooit dat niveau bereikt, kan het hebben van een alternatieve betalingsmogelijkheid je potentiële markt alleen maar verbreden en je potentiële klantenbestand uitbreiden.
Ze zijn niet hetzelfde.
Zoals hierboven beschreven zijn blockchains het digitale grootboek dat cryptotransacties vastlegt en registreert, terwijl cryptocurrency de feitelijk gebruikte valuta is.
Simpel gezegd: blockchains zijn de database; cryptocurrency is het geld.
Cryptocurrencytransacties worden vastgelegd met behulp van blockchaintechnologie.
Zo zijn cryptocurrency's als Bitcoin en Ethereum gebaseerd op een blockchain, die weer fungeert als een openbaar grootboek. Elke uitgevoerde transactie wordt vastgelegd in de blockchain — terwijl de identiteit en het saldo van elke gebruiker veilig en anoniem blijven.
Een cryptowallet is een programma of fysiek apparaat waarmee je je sleutels veilig en beveiligd kunt opslaan. Ze maken ook het verzenden en ontvangen van cryptotransacties mogelijk, evenals overschrijvingen tussen bankrekeningen.
Cryptowallets bestaan meestal uit twee soorten sleutels, private en publieke. Private sleutels bevatten de wachtwoorden die je toegang geven tot je cryptocurrency's, terwijl publieke sleutels dienen als adres om crypto naar je portemonnee te sturen.
Cryptocurrency's worden populairder binnen de e-commerce om twee simpele redenen.
De eerste is dat ze allebei in de digitale sfeer bestaan, en natuurlijke partners zijn. Een e-commerceplatform is ontworpen voor gebruik online en het toevoegen van cryptomogelijkheden is zinvol voor een online consumentenbestand.
Ten tweede, en het meest eenvoudig, is cryptocurrency een andere vorm van betaling. Waarom zou je e-commercewinkel — of wie dan ook — zich verzetten tegen alternatieve digitale betalingsmogelijkheden? Het kan je klantenbestand alleen maar vergroten en je markt verbreden.
Zonder dat de meeste mensen het weten worden blockchains tegenwoordig al gebruikt door retailers en e-commerce merchants.
De meest voorkomende gebruiksscenario's van blockchains die zich voordoen, is onder andere loyaliteitsprogramma's, supply chain management, logistiek en tracking van producten en diensten. Door het gebruik van automatisering hebben deze blockchains al geholpen om deze diensten te versnellen en organisaties geld te besparen.