Je winkel van offline naar online brengen: strategieën en best practices voor orderverwerking en verzending

Collage shipping boxes analytics dots generic

Bouw je online winkel. Krijg tijdelijk de eerste maand gratis!

Het afgelopen jaar is de online omzet sterk gestegen vanwege de toename in e-commerce tijdens de pandemie. De verwachting is dat online verkopen in 2024 goed zijn voor een omzet van 467 miljard dollar en dat maakt e-commerce een markt die het waard is om te verkennen. Maar een van de grootste pijnpunten bij e-commerce is de vaak verwarrende en complexe logistiek die erbij komt kijken om je product van A naar B te krijgen. En dit kan vaak een grote hoeveelheid kennis vereisen over hoe orderverwerking en verzending werken.

Weten welke vervoerders je op welk moment moet kiezen, het aantal handmatige handelingen achter de schermen minimaliseren en processen moeten automatiseren om te kunnen groeien, zijn zaken waarmee de meeste, zo niet alle verkopers te maken krijgen in hun online en offline bedrijfsvoering. Daarom hebben onze compagnons van ShipStation een gids samengesteld over het navigeren door en evalueren van de beste strategieën voor verwerking en verzending van je e-commercebestellingen. 

3 best practices voor orderverwerking en verzending in e-commerce

Het maakt niet uit of je net begint met je webwinkel of dat je je workflow wilt verbeteren om ruimte te maken voor groei: verwerking en verzending kan een lastige taak zijn. Om je hierbij te helpen, hebben we drie best practices opgesteld voor optimalisatie van je orderverwerking en verzending.

1. Focus op de bezorgervaring

Het is uiteindelijk je doel om je klanten de beste bezorging te bieden. Zo blijven ze trouwe klanten en schrijven ze positieve reviews. 

Bedenk manieren waarop je je merkervaring kunt doorvoeren in de levenscyclus van de bestelling van een klant. Voeg je een visitekaartje of aanbieding toe aan ieder pakket? Is de retourprocedure eenvoudig? Staat je logo op de verzendlabels en pakbonnen? Deze merkelementen lijken misschien onbelangrijk, maar ze helpen je klanten om je merk (niet alleen het product) goed te onthouden.

2. Baseer je keuze voor verzendmethoden en vervoerders op je doelgroep

Natuurlijk zijn de kosten van verzending een topprioriteit. Bied nooit een methode aan die onhoudbaar is met het oog op je bedrijfsresultaten. Volgens het Baymard Institute zijn verzendkosten een van de belangrijkste redenen om de artikelen in een winkelwagen uiteindelijk niet af te rekenen. Iedereen houdt van gratis verzending, maar als het voor je bedrijf niet kostenefficiënt is, is het simpelweg geen optie. 

Maar omdat de bezorgervaring je bedrijf kan maken of breken in de ogen van de klant, is het belangrijk om verzendopties en leveranciers te kiezen op basis van wat je weet over de wensen van je klanten. Enkele populaire opties die verkopers kiezen voor de verzendkosten zijn:

 • Gratis verzending bij een minimaal bestelbedrag
  Of we het nu leuk vinden of niet, consumenten zijn gewend geraakt aan gratis verzending. En als je het je kunt veroorloven om klanten dit aan te bieden, helpt het de verkoop te stimuleren. Het kan je bedrijfsresultaat echter schaden als je deze kosten niet meeneemt in de prijs van je product. Een minimaal bestelbedrag kan helpen om deze kosten te drukken en geeft klanten toch de bezorgoptie die ze willen.
 • Eén vast verzendtarief 
  Dit is een goede optie als je kleine, lichte pakketten verzendt. Een vast tarief stimuleert conversies en klantloyaliteit. Bovendien kunnen klanten zo meer bestellen zonder dat de bezorgkosten omhooggaan. 
 • Realtime tarieven 
  Als je een verzendoptie van een andere partij integreert, kun je gebruikmaken van API's om je winkel te koppelen aan de vervoerders die je wilt gebruiken. Met een API kun je realtime tarieven van vervoerders aan de klant tonen bij het afrekenen, op basis van hun bezorgadres en het gewicht van het pakket dat ze kopen. Met automatiseringsregels zijn er ook manieren om de goedkoopste optie voor de koper te laten berekenen.
 • Gratis ophalen in de winkel
  De makkelijkste manier om een gratis optie aan te bieden, is door het verzenden helemaal over te slaan. Steeds vaker bieden verkopers met een hybride online en offline bedrijf (of dat nu een fysieke winkel is of een magazijn) een afhaalloket of ophalen in de winkel als opties bij het afrekenen. Dat bespaart niet alleen je klant tijd en geld, maar ook jou.
 • Bezorgopties in het afrekenproces
  Wil je het beste van twee werelden bieden, geef je klant dan de mogelijkheid om de gewenste bezorgmethode te kiezen met bezorgopties in het afrekenproces. Dit is een goede manier om je imago bij klanten op te bouwen en tegelijkertijd is het niet meer jou verantwoordelijkheid om een verzendmethode of vervoerder te kiezen die bij iedereen past.


Of je er nu voor kiest om de verzendkosten door te berekenen naar je klanten of niet, of dat je ze verrekent in de productprijs, het is in ieder geval belangrijk dat je bezorgopties biedt die aansluiten op de behoeften van je klanten.

3. Automatiseer het proces

Als je verkoopt via meerdere kanalen, van je eigen winkel tot marktplaatsen zoals Amazon, eBay en bol.com, is het verreweg het handigst om al je bestellingen te importeren en vanuit één locatie te verwerken. 

Voorraadbeheer is een van de eenvoudigste manieren om je proces te automatiseren. Maar er zijn een paar unieke manieren om automatisering te integreren in de verzendworkflow. Dit zijn in feite 'als-dan'-beweringen. Enkele van de meestvoorkomende zijn:

 • Pas specifieke verzenddiensten toe op basis van de prijs of het gewicht.
 • Maak gebruik van ordertags om bepaalde producten via bepaalde vervoerders te laten bezorgen.
 • Wijs vervoerders toe op basis van het bezorgadres. 
 • Pas pakbonnen en begeleidend schrijven aan op basis van het bezorgadres.
 • Voeg pakketgewicht toe aan bepaalde bestellingen om rekening te houden met het pakketgewicht en bijbetaling te voorkomen.

De juiste verzendoplossing kiezen

Met deze best practices in je achterhoofd vraag je je misschien af: wat is de juiste verzendoptie voor mijn bedrijf? Qua aanbod van andere partijen zijn er veel opties met verschillende kenmerken, variërend van voorraadbeheer en tracking met je merk in beeld, tot aangepaste automatiseringsregels en klantmarketing.

Via de app-marktplaats van BigCommerce kun je eenvoudig deze oplossingen van andere partijen integreren in je online winkel. Maar het is handig om te weten wat je zoekt als je de opties afweegt. We raden aan jezelf deze vragen te stellen voordat je de beslissing neemt:

1. Heb ik echt een verzendoplossing nodig van een andere aanbieder?

Als je meerdere platforms hebt, meerdere verzendopties wilt bieden en weet dat het je bedrijf qua tijd en geld ten goede komt als je automatiseert en bezorgkorting aanbiedt, is het echt het overwegen waard om te investeren in verzendsoftware. Dit heeft veel invloed op het proces voor orderverwerking, waarbij uren handmatig werk in een paar minuten gepiept is.

2. Waarop moet ik letten bij verzendsoftware?

Het is van groot belang dat de software kan worden geïntegreerd met je huidige verkoopkanalen. Zodra je hebt vastgesteld dat de software je bedrijfsmodel ondersteunt, kun je gaan kijken welke andere functies het best aan je behoeften voldoen. Als je bijvoorbeeld maar één verkoopkanaal hebt, is voorraadbeheer voor je bedrijf misschien geen grote prioriteit. En als al je artikelen ongeveer hetzelfde formaat hebben, heb je misschien geen automatiseringsregels nodig voor pakketgewicht. 

Schrijf op hoe het handmatige proces er voor jou of je team uitziet (van bestellingen kopiëren en plakken tot tariefafspraken maken) en hoeveel pakketten je maandelijks verzendt. Vergelijk wat je nodig hebt met de functies die verschillende providers van verzendsoftware bieden.

Offline en online verzendstrategieën gebruiken

Als je zowel een webwinkel als een fysieke winkel hebt, is het belangrijk dat je offline en online strategieën met elkaar in overeenstemming zijn. Er zijn meerdere manieren waarop je online winkel je offline activiteiten kan ondersteunen, en vice versa.

1. Geef klanten opties

Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen, is door bezorgopties aan te bieden in het afrekenproces. Geef je klanten de kans om het bestelproces online te voltooien, maar de artikelen in de winkel op te halen en te retourneren. Dit staat ook wel bekend als click-and-collect of BOPIS (online kopen, in de winkel afhalen) en BORIS (online kopen, in de winkel retourneren).

2. Maak retourneren makkelijk

Het blijkt dat 65% procent van de consumenten gebruikmaakt van click-and-collect om verzendkosten te vermijden. Ophalen in de winkel is dus een geweldige optie als je de kosten van gratis verzending voor je webwinkel wilt opvangen. In 2018 gaf 48% van de BOPIS-klanten aan dat ze dit systeem kozen vanwege de verzendkosten.

In dezelfde lijn verwachten consumenten steeds vaker een handige en gratis retouroptie. Verkopers moeten dus een manier vinden om de kosten op te vangen voor een pakket dat potentieel een retourtje maakt. 

Een optie die al jaren wordt gebruikt, is om in elk pakket een retourlabel te doen. De klant kan dit label makkelijk op de doos plakken en een artikel desgewenst retourneren, waarbij de verkoper alleen de verzendkosten betaalt als het label is gescand. Een andere optie is om online aankopen in de winkel te laten retourneren.

3. Koppel de voorraad van je online en offline winkels

De opties hierboven helpen niet alleen om een naadloze omnichannel ervaring te bieden die de klant gemak biedt, maar kunnen ook je kosten voor verzending, verpakking en personeel beperken. 

Het is wel belangrijk om te beseffen dat je voor BOPIS en BORIS een voorraadbeheertool nodig hebt die je online en offline systemen aan elkaar koppelt. Zo is er realtime informatie beschikbaar voor jou en je klanten.

Beknopte samenvatting

Allereerst bestaat er geen pasklare oplossing voor orderverwerking en verzending. Er spelen veel zaken mee die uniek zijn voor je bedrijf, die je strategie zullen beïnvloeden.  

Door het navolgen van deze best practices, de juiste verzendoplossing te kiezen en te zorgen dat de verwerkingsstrategieën voor je webwinkel en fysieke winkel(s) elkaar aanvullen, ben je goed op weg om efficiënt bestellingen te verwerken en een bezorgervaring te bieden die je bedrijf verder helpt, zowel online als offline.

Veelgestelde vragen over offline naar online verzending

Heb ik een verzendoplossing nodig van een externe partij?

Het is niet absoluut noodzakelijk om gebruik te maken van een verzendoplossing van een externe partij, maar afhankelijk van je bedrijf kan het je tijd en geld besparen. Overweeg vooral een externe oplossing als: je meerdere platforms hebt, meerdere verzendopties wilt bieden of automatiseringsregels wilt instellen en gebruik wilt maken van verzendkorting.

Wat moet je afwegen bij de keuze voor een verzendoplossing voor je webwinkel?

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je een verzendoplossing kiest, is integratie van de software met je huidige verkoopkanalen. Zodra je hebt vastgesteld dat de software je bedrijfsmodel ondersteunt, kun je gaan kijken welke andere functies het best aan je behoeften voldoen. Overweeg om op te schrijven hoe je huidige proces eruitziet en welke functies zouden kunnen helpen om dit te stroomlijnen en automatiseren.

Welke best practices zijn aanbevolen voor online verzending?

De verzendmethode moet een positieve ervaring bieden aan je klanten, door het hele klanttraject heen. Dat betekent dat je in het afrekenproces al enkele verzendopties biedt, maar dat je klanten ook positief verrast met je merkbeeld bij de bezorging en met soepele retourmogelijkheden. Een andere best practice is om je processen te automatiseren en je verzendworkflow te stroomlijnen.

Meer weergeven
Wat zorgt voor een positieve online winkelervaring?

De klantervaring houdt niet op bij het afrekenen. Orderverwerking en verzending vormen een belangrijk onderdeel van wat een klant blij maakt en laat terugkeren (en misschien zelfs je merk laat aanraden aan anderen). Enkele dingen die zorgen voor een positieve bezorgervaring: opties voor extra snel of extra voordelig bezorgen, duidelijke communicatie gedurende het proces, je merk op het pakket, een prettige 'unboxing' en eenvoudig retourneren.

Moet ik gratis verzending aanbieden?

Gratis verzending is een populaire optie, maar als het niet past bij je bedrijfsvoering, hoef je het niet te doen. Er zijn veel opties die je klanten redelijk zullen vinden en die je bedrijfsresultaat ten goede komen. Het is belangrijk om je doelgroep te kennen en je branche en de concurrentie te onderzoeken, zodat je weet wat je klanten verwachten en hoe je er positief uit kunt springen.

Wat zijn mogelijke verzendopties om aan te bieden?

Enkele ideeën voor verzendopties zijn bijvoorbeeld gratis verzending met een minimaal bestelbedrag, een vast verzendtarief, realtime tarieven op basis van het adres en het pakketformaat, en ophalen in de winkel (zoals een afhaalloket of BOPIS).

Wat is BOPIS?

BOPIS staat voor 'buy online, pick up in store' (online kopen, in de winkel afhalen). De klant voltooit de transactie online en rijdt dan naar de winkel om de bestelling op te halen. Dit kan door de winkel binnen te gaan, maar ook door het bij een afhaalloket of drive-through op te halen.

Lees meer bronnen