Online verkopen: het wat, waar en hoe van het runnen van een e-commercebedrijf

https://images.ctfassets.net/wowgx05xsdrr/4ZgbtVDOB0Kn5b8XinV4Xe/d3b5a3f166845c06bbca2c1c53613a16/article-header-sell-online-page-builder-bigcommerce_2022-06-28-065210_bqki.png

Maak je eigen winkel en begin vandaag nog met verkopen

In het tijdperk van Amazon en COVID-19 zijn er weinig dingen die je niet online kunt kopen. Auto's, meubels, trouwjurken en zelfs boodschappen kunnen met één klik op de knop naar uw huis worden verzonden.

In 2021 waren er in totaal 263 miljoen digitale kopers in de VS, en tegen 2025 zal dit aantal naar verwachting stijgen naar 291,2 miljoen – wat betekent dat online winkelen niet langer alleen maar een luxe is, maar een norm.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/article-image-sell-online-generic_2022-06-28-065621_nutr.png

En als ondernemer in een concurrerende markt heb je waarschijnlijk al de effecten van deze digitale transformatie gevoeld, en misschien wil je daaraan meedoen.

Maar online verkopen is niet altijd zo intuïtief als het lijkt. Zelfs voor een slimme bedrijfseigenaar kan de competitieve speeltuin van e-commerce obstakels opleveren die het starten van een online bedrijf des te lastiger maken, van het beslissen welke producten te verkopen tot het kiezen van het juiste e-commerceplatform.

Toch wegen de voordelen van online verkopen ruimschoots op tegen de uitdagingen: grensoverschrijdende verkoop, toegang tot nieuwe klanten, grotere flexibiliteit en schaalbaarheid — de mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar waar moet je beginnen?

In dit artikel gaan we in op het wat, waar en hoe van online verkopen, zodat je op weg kunt om je eigen onlinebedrijf op te bouwen.

Essentiële onderdelen van een onlinewinkel

Natuurlijk, als je doel is om de verkoop te verhogen en geld te verdienen, kun je niet zomaar een product online zetten en hopen dat je bedrijf van de grond komt — je moet eerst wat voorbereidend werk doen.

Ja, een goed product staat centraal in een succesvol bedrijf, maar er zijn verschillende andere onderdelen van het runnen van een onlinewinkel die niet over het hoofd mogen worden gezien. Hier gaan we in op de belangrijkste om je goed op weg te helpen.

Merknaam.

De eerste indruk telt, en het kiezen van de juiste merknaam kan je bedrijf maken of breken.

Hoe geweldig je product ook is, een moeilijk te onthouden merknaam loopt het risico onder de middelmaat bedolven te raken. Maar een pakkende, intrigerende merknaam heeft het potentieel om je publiek te vangen en naar je website te lokken.

In veel opzichten vertelt een merknaam het verhaal van je bedrijf. Hij maakt duidelijk waar je bedrijf voor staat, wat je waarden zijn en wat je je klanten kunt bieden. Het gevolg daarvan is dat klanten je merknaam vaak associëren met je product en het gevoel dat ze daarvan krijgen.

Merknamen als Kleenex, Labello en Maxi-Cosi worden vandaag de dag vaak zelfs gebruikt om een willekeurig merk in een bepaalde productcategorie te beschrijven. Dit laat zien hoe sterk we merknamen associëren met het product dat ze vertegenwoordigen.

Dit zijn vijf eenvoudige stappen om een memorabele merknaam te bedenken:

 1. Pak pen en papier en brainstorm met de belangrijkste betrokennen om een lijst mogelijke namen op te stellen.

 2. Hou het simpel, met duidelijke, beschrijvende woorden, en zoek naar positieve connotaties.

 3. Onderscheid je van de massa en zorg dat de naam niet lijkt op die van concurrenten.

 4. Blijf weg van modewoorden en kies een klassieke, tijdloze naam.

 5. Kies een naam die goed werkt als logo, in slogans en voor je domeinnaam.

Websiteontwerp.

Van landingspagina tot winkelmandje moet je merkidentiteit herkenbaar en consistent zijn in elke stap van het kooptraject. Net als je bedrijfsnaam zijn de visuele elementen van je site sterk verbonden met wat klanten van je merk vinden. Voordat ze je producten zien, zien potentiële klanten waarschijnlijk eerst je webontwerp. Het is dus van cruciaal belang dat dit de beoogde uitstraling heeft.

Toen klanten in een Top Design Firms-enquête werd gevraagd welke visuele elementen zij waarderen op een e-commercewebsite, zei 40% afbeeldingen, 39% kleur en 21% video. Als dat inderdaad zo is, dan moet je bedrijf prioriteit geven aan het maken van hoogwaardige productfotografie en eerst een kleurenpalet kiezen, en dan elementen zoals video's, typografie, animatie etc. overwegen.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/article-image-sell-online-graph-generic_2022-06-28-070132_xxux.png

Helaas kan het voor een ondernemer met beperkte ontwerpervaring een hele onderneming zijn om een onlinewinkel te maken. 60% van de ontwerpers zegt 11 tot 40 uur te besteden aan het maken van een website voordat deze klaar is om te worden gelanceerd voor hun klanten.

Het goede nieuws is dat sommige platforms voor e-commerce gebruiksvriendelijke websitethema's en sjablonen aanbieden waarmee merchants hun winkel kunnen aanpassen zonder het helemaal alleen te hoeven doen. BigCommerce bijvoorbeeld biedt een overvloed aan gratis en betaalde designthema's, gecategoriseerd per branche en type productcollectie, zodat winkeliers zowel gemakkelijk als snel een mooie winkel kunnen bouwen.

Marketing.

Nog voor de lancering van je winkel kun je al een goede start maken met de marketing van je merk om een klantenstroom aan te trekken.

Een van de beste marketingtactieken is het hanteren van een omnichannel-aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere verkoopkanalen om een consistente merkervaring op alle contactpunten te creëren. Door gebruik te maken van kanalen zoals e-mailnieuwsbrieven, betaalde advertenties en SEO-mogelijkheden, kunt u uw naam bekend maken voordat klanten uw product zelfs maar zien.

Sociale media moeten bijvoorbeeld vanzelfsprekend zijn als het gaat om de marketing van je merk. Maak een Facebook-bedrijfspagina of Instagram-profiel aan waarop nieuwe producten of klanten die je producten gebruiken, worden vermeld, en neem links op die terugleiden naar je onlinewinkel.

Niet alleen is socialmediamarketing een geweldige kans om met je klanten in contact te komen, maar veel sociale platforms bieden zelfs de mogelijkheid om producten rechtstreeks vanaf je profiel te verkopen. Verderop gaan we dieper in op verkopen op Instagram, Facebook, Pinterest en verschillende andere sociale kanalen.

Verzending en verwerking.

Tenzij uw bedrijf uitsluitend digitale producten verkoopt, moet u een plan hebben voor het berekenen van de verzendkosten en het op tijd bij uw klanten krijgen van producten.

Als je bedrijf in de VS is gevestigd, vergelijk dan de prijzen van USPS, UPS, FedEx en andere opties in de buurt van je hoofdkantoor. Beslis welke transporteur het beste past bij jouw budget en service, en bereken de juiste verzendtarieven om aan je klanten door te rekenen.

Hoewel het ideaal is om gratis verzending aan te bieden, moet je er wel rekening mee houden dat je de kosten moet dragen en de verzendkosten mogelijk in je productprijzen moet verwerken. Een andere optie is het gebruik van realtimetarieven die door het verzendbedrijf worden verstrekt, zodat je de klant niet te veel of te weinig in rekening brengt.

Welke soorten producten je online kunt verkopen

Maar hoewel elk van de bovenstaande componenten essentieel is voor een succesvolle online strategie, zijn ze waardeloos zonder een geweldig product om ze te ondersteunen. 

Voordat je begint te brainstormen over het ontwerp en de ervaring van een onlinewinkel, of zelfs de naam van je bedrijf, moet je beslissen welke producten je wilt verkopen. Deze beslissing is een strategie op zich, want wat je verkoopt zal invloed hebben op alle andere bedrijfsbeslissingen die je neemt.

Ongeacht de bedrijfstak waarin je actief bent, zijn er twee soorten producten die je kunt verkopen: basisproducten en nicheproducten. Laten we eens kijken wat de verschillen zijn en welke het beste bij jouw bedrijf past.

Basisproducten.

Basisproducten zijn essentiële, veelgevraagde of populaire goederen of diensten die zowel fysieke als digitale producten kunnen zijn. Dit zijn producten die iedereen nodig heeft en die het grootste deel van de onlineverkoop uitmaken. Denk aan alles wat je bij Walmart of Amazon koopt en waar een groot merk achter zit — voeding, tandpasta, sportartikelen, kleding, kinderspeelgoed etc.

Nicheproducten.

Nicheproducten daarentegen zijn goederen of diensten die specifieke klanten en productcategorieën bedienen. 

In veel gevallen gaat het om unieke, one-of-a-kind of handgemaakte producten, waardoor ze tot de populairste online gekochte artikelen behoren. Nicheproducten worden vaak in kleine oplagen of op bestelling gemaakt. Denk aan een unieke kralenketting, een antiek verzamelobject, handgemaakte frozen yogurt of een lederen iPad-hoes.

Winkeliers kunnen echter ook een combinatie van standaardproducten en nicheproducten verkopen om hun winstmarge te verhogen. Door alleen basisartikelen aan te bieden, vooral als het populaire producten zijn die op grote onlinemarktplaatsen als Amazon worden verkocht, wordt het uiterst moeilijk om succesvol te worden.

Grotere onlineverkopers en -marktplaatsen kunnen artikelen in grote hoeveelheden inkopen, wat winstgevendere producten oplevert — maar de kans is groot dat je start-up daar niet meteen mee kan concurreren.

Bied je klanten in plaats daarvan een mix van basisproducten en nicheproducten aan en zorg tegelijkertijd voor een merkgerichte ervaring, zodat je onlinewinkel een succes wordt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Tyler’s.

Tyler's duikt in het beste van twee werelden door nichekleding en accessoires te verkopen, naast gewone kledingproducten van populaire merken als Billabong, Simply Southern en YETI.

Door zowel niche- als basisproducten aan te bieden, kunnen zij hun klanten beter van dienst zijn. Zo wordt hun onlinewinkel een gemakkelijke keuze voor consumenten die op zoek zijn naar één winkel waar zij beide soorten producten kunnen kopen.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/article-sell-online-1_2022-06-28-070428_uwjd.png
Bekijk de productrondleiding

Maak kennis met BigCommerce Essentials met onze vijf minuten durende productrondleiding.

Nu kijken

Hoe je bepaalt wat je op je e-commercewebsite verkoopt

We willen allemaal het volgende grote bedrijf worden — vergelijkbaar met sommige van de populairste direct-to-consumer-merken van het moment. Maar de waarheid is dat het in de huidige verzadigde productmarkt moeilijk is om productideeën te genereren.

Gelukkig hebben we een checklist voor het brainstormen van producten samengesteld om je te helpen je ondernemersgeest en drive te ontgrendelen.

Zoek een probleem dat moet worden opgelost.

"Als we hadden geprobeerd een goed idee te bedenken, zouden we niet in staat zijn geweest een goed idee te bedenken. Je hoeft alleen maar een oplossing te vinden voor een probleem in je eigen leven." — Brian Chesky, medeoprichter van Airbnb

Als je ideeën brainstormt voor een product of dienst, is het essentieel om na te denken over problemen in je eigen leven.

Kyle Kirkpatrick, een Olympische turncoach, wilde naar muziek luisteren terwijl hij atleten trainde. Het probleem? Een koptelefoon die op zijn plek bleef, of hij nu rende of op de trampoline salto's maakte.

Spoiler alert: Kirkpatrick heeft met succes wat ooit een kleine ergernis was, omgezet in een briljant zakelijk idee: de uitvinding van Decibullz.

De reden achter zijn succes? Een probleem ontdekken en het handig oplossen.

Je product of dienst hoeft niet per se een enorme, ingewikkelde onderneming te zijn — het kan zelfs vrij simpel, maar heel effectief zijn.

Productkansen kunnen ook op een paar andere gebieden bestaan:

 • Verbeterde producteigenschappen.

 • Een nieuwe markt die je concurrenten niet hebben aangeboord.

 • Unieke productpositionering en marketing.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/039DED4F-CC5F-43EA-B06B-C386A388EF69_2022-06-28-070735_dvtq.jpeg

Kijk voor welke producten mensen gepassioneerd zijn.

'Gepassioneerd' is misschien een modewoord, maar het heeft veel waarde.

Een eigen bedrijf beginnen is niet zo glamoureus als het in films en series lijkt. In werkelijkheid kost het veel tijd, kom je veel hobbels tegen en moet je af en toe, zo niet vaak, opofferingen doen.

Passie hebben voor wat je doet, helpt je door moeilijke tijden heen en helpt je bij het opstellen van een merkboodschap die mensen aanspreekt op een manier die zinvol, authentiek en boeiend is.

Laten we eerlijk zijn — wat is, zonder passie, de drijfveer achter je onlinebedrijf?

Door emotioneel betrokken te zijn bij je product, kun je de waarde en de missie ervan beter in de markt zetten. Bovendien helpt een emotioneel verhaal om op te vallen ten opzichte van concurrenten.

Vind producten met brandingpotentieel.

Je hebt een potentieel product gevonden dat de problemen van de consument oplost en uit passie voortkomt. Maar wat nu? Een klinkende merkboodschap kan opvallen in de competitieve e-commercewereld.

Om een herkenbaar en memorabel merk te creëren, moet je de tijd nemen om je doelgroep te onderzoeken en te begrijpen. Je merk moet je potentiële klanten aanspreken op een manier die zowel herkenning oproept als hen verleidt om terug te komen.

Met andere woorden: je wilt trouwe klanten creëren op basis van de identiteit van het publiek.

Dit zijn enkele goede vragen om mee te beginnen:

 • Hoe wil je doelgroep aangesproken worden?

 • Hoe ga je je product positioneren?

 • Hoe ga je je eigen website ontwerpen om je merk te communiceren en je potentiële kopers aan te spreken via lay-out, kleurenschema en call-to-actions?

Als het gaat om het creëren van een merk en ervaring die resoneert, zijn Jeff en Spencer Jan van Solo Stove experts.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/42BD27CD-9BB0-4C9F-BA4A-9E68861D7DE5_2022-06-28-071039_jtzm.jpeg

Solo Stove heeft succes geboekt door zich te concentreren op het voordeel dat zijn product de markt biedt: dat consumenten herinneringen kunnen maken met hun dierbaren. Door zich op dit thema te concentreren, liet het bedrijf een organische aanhang van trouwe klanten exponentieel groeien. Solo Stove wist zijn gemeenschap van loyale klanten in te zetten om zijn merk, product en online-ervaring te verbeteren met authentieke productbeoordelingen, betrokkenheid van de gemeenschap en eerlijke feedback.

"Solo Stove is erop gericht mensen te helpen om zich opnieuw te verbinden met wat het belangrijkst is, en BigCommerce heeft ons geholpen om dat naar een hoger niveau te tillen."

– John Merris, CEO bij Solo Stove

Je product gebruiken om een community op te bouwen en een doel neer te zetten, is cruciaal om je eigen onlinewinkel te laten groeien. Zonder een product en een merk waar je klanten zich in kunnen herkennen, draait je bedrijf in feite op een lege tank.

Profiteer van een opkomende markt en verover een plek voor uw merk. 

Om hierin te slagen moet je op de hoogte blijven van recente, trending producten en diensten –– en vervolgens een e-commercesite lanceren om hierop in te spelen voordat ze hun piek bereiken.

Als eigenaar van een klein bedrijf kan vroeg op trends inspelen je bedrijf een enorme voorsprong geven. Je krijgt de mogelijkheid om eigen SEO-trefwoorden (zoekmachineoptimalisatie) te gebruiken en je naam te vestigen als leider binnen de markt die je al vroeg bedient.

Denk aan producten of diensten die de laatste jaren in de lift zitten.

Zoek producten die inspelen op guilty pleasures.

In de basis draait het allemaal om onze passie. Een ander bewezen succesvol product is een product dat zich richt op de passies of zelfs guilty pleasures van klanten.

Mensen geven vaak meer uit aan hun guilty pleasures en worden zeer loyaal aan merken die hun obsessies begrijpen.

Bedien nichesegmenten.

Nichesegmenten zijn vaak de sleutel tot succes voor e-commercebedrijven.

De reden om te kiezen voor nichesegmenten is dat je een zeer betrokken publiek vindt dat leidt tot veel conversie. Het bedienen van een nichesegment is een geweldige zakelijke keuze, omdat je een product maakt dat een probleem oplost voor een zeer gepassioneerd publiek.

Het bedienen van een gepassioneerd nichepubliek zal helpen bij het opbouwen van merkbekendheid, online verkeer en, uiteindelijk, terugkerende en nieuwe klanten.

Laten we eens kijken naar LARQ.

LARQ is een waterfles die anders is dan al het andere op de markt.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/D39E54A5-C8B1-4915-9443-11D254909FA3_2022-06-28-071218_rgci.jpeg

Wat begon als een eenvoudige visie om de kloof tussen innovatieve technologie en betere toegang tot schoon drinkwater te overbruggen, heeft geresulteerd in 's werelds eerste zelfreinigende waterfles.

Het product is een gemakkelijkere, gezondere en duurzamere keuze dankzij de UV-C-ledtechnologie die tot 99,99% van de ziektekiemen, bacteriën en protozoa uitroeit en schadelijke en geurveroorzakende bronnen elimineert. En alsof dat nog niet geweldig genoeg was, heeft de fles ook nog eens een chic en slank modern design en is de fles beschikbaar in verschillende kleuren.

Het merk blijft zich richten op zijn nichesegment door andere milieudoelen te steunen. LARQ is bijvoorbeeld een trots lid van 1% For The Planet, wat betekent dat 1% van al hun omzet gaat naar het beschermen van de toekomst van onze planeet.

Dit zijn 10 ideeën voor nicheproducten om online te verkopen in 2022:

 1. On-the-go gezonde voeding.

 2. Ambachtelijke dranken (inclusief mocktails).

 3. Abonnementsboxen.

 4. CBD-producten.

 5. Verlovingsringen en trouwringen voor mannen.

 6. Notitieboekjes en persoonlijke planners.

 7. Dierenvoeding.

 8. Dierproefvrije schoonheidsproducten.

 9. Camera- en fotoaccessoires (bijv. drones en statieven).

 10. Shapewear.

Overal zakelijke kansen zien.

Onderdeel van een ondernemer zijn is altijd je verbeelding stimuleren.

Let op hoe de maatschappij zich gedraagt, terwijl je je steentje bijdraagt als wereldburger. Zijn er normen te doorbreken? Is er een kans om het leven van je buren te verbeteren? Welke producten leveren snel klanten op? Welke sectoren winnen aan populariteit?

Als je op de hoogte blijft van wat er gebeurt, kun je nieuwe online zakelijke kansen identificeren.

Kijk ook eens naar je sterke punten en interesses.

Ben je van nature goed in marketing? Vind je het idee om geld in te zamelen lastig?

Verzamel de middelen, zowel menselijke als technische, om je onlinebedrijf tot leven te wekken. Een georganiseerde aanpak van een product- en bedrijfslancering zal de toekomst alleen maar ten goede komen.

Hoe je begint met online verkopen

Nu heb je een product en ben je klaar om de markt op te gaan — online.

Voordat je begint met het opzetten van een onlinewinkel, moet je deze stappen hebben voltooid.

1. Voer marktonderzoek uit.

Het mooie van e-commerce is dat iedereen, waar ook ter wereld, eraan mee kan doen. Of je nu een kleine ondernemer bent of deel uitmaakt van een grote onderneming, er zijn eindeloos veel mogelijkheden om met je bedrijf online te gaan en een graantje mee te pikken.

Maar die lage drempel leidt ook tot een verzadigde markt — een goede manier om op te vallen, is om je niche te vinden.

Voordat je brainstormt over je product, moet je nadenken over welke markten al concurrerend zijn en welke markten groeipotentie hebben. Bedenk op welke markten je al aanwezig bent of waar je een passie voor hebt, en ga van daaruit verder. Maak gebruik van tools zoals Google Trends of Google Ads Keyword Planner om te zien welke producten en diensten trending zijn en hoe groot de markt is voor jouw niche.

Zodra je je doelmarkt kent, is het tijd om te bepalen welke waarde je in je markt kunt bieden. Zijn klanten bereid om je product of dienst te kopen? Hoeveel zijn ze bereid te betalen?

Dit is het moment om diep in marktonderzoek te duiken door je concurrenten te bestuderen, je publiek te enquêteren en het juiste prijspunt voor je product of dienst te bepalen.

2. Kies welke producten je wilt verkopen.

Nadat je je onderzoek hebt verfijnd en een markt op bent gegaan, is het tijd om je product op te bouwen.

Dit is een van de meest — zo niet de meest — cruciale stap(pen) in het proces, aangezien elk ander aspect van je bedrijf draait om wat je verkoopt.

Net zoals het belangrijk is om een nichemarkt te kiezen, is het ook een goed idee om je te beperken tot een nicheproduct. Dit kan helpen de concurrentie te verminderen en je groeikansen te verbeteren.

Een sportkledingmerk heeft bijvoorbeeld naar alle waarschijnlijkheid hevige concurrentie van grotere, meer gevestigde merken. Maar als je je beperkt tot een specifieke productsoort of sport, zoals zwemkleding of hardloopschoenen, kan het makkelijker zijn om je te positioneren in de markt en meer tijd en energie in je product te steken.

3. Identificeer je doelpubliek.

Je hebt misschien een fantastisch product, maar het zal weinig bereiken als je het aan de verkeerde mensen probeert te verkopen. Er wordt per jaar zelfs 37 miljard dollar verspild aan advertenties die niet de doelgroep bereiken.

Maar met een goed inzicht in je doelgroep kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over marketing en reclame, wat leidt tot meer klanten en meer geld.

Volg deze stappen om je klantenbestand te identificeren en je doelgroepen te segmenteren:

 • **Potentiële klanten onderzoeken.**Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze? Wat verdienen ze per jaar?

 • Identificeer trends in de branche. Zoek naar soortgelijke producten op de markt om te zien hoe andere bedrijven zichzelf in de markt zetten, en zoek uit waarin je opvalt.

 • **Analyseer concurrenten.**Hoe Hoe verkopen je grootste concurrenten online? Wat doen ze dat wel en niet werkt?

 • Stel buyer personas op. Verzamel gegevens en voer enquêtes uit om een vollediger beeld te krijgen van je ideale koper. Dit helpt om je toe te spitsen op specifieke klantensegmenten van je doelmarkt.

4. Onderzoek e-commerceplatformen.

Voordat je je onlinewinkel bouwt, is het een goed idee om onderzoek te doen naar het soort e-commerceplatform waarop je wilt verkopen, of het nu je eigen onlinewinkel, Amazon, eBay, Facebook of een andere onlinemarktplaats is.

Gelukkig is er een overvloed aan SaaS-e-commerceplatforms op de markt waarmee ondernemers producten online kunnen verkopen tegen een vaste maandelijkse vergoeding, of je nu zelf technisch bent aangelegd of niet. Als je wel ervaring hebt met coderen, kun je open-source aan de slag gaan en je onlinewinkel helemaal zelf bouwen.

5. Creëer productcontent.

Tenzij je een gevestigd bedrijf bent, is de kans groot dat je geen fotograaf, tekstschrijver of socialemediabeheerder bij de hand hebt, vooral als je bedrijf net van de grond komt. Als eigenaar van een klein bedrijf vervul je waarschijnlijk veel van die rollen zelf. Zo ja, dan zijn dit een paar dingen om in gedachten te houden.

 • Afbeeldingen: zorg ervoor dat alle afbeeldingen en productfoto's van hoge kwaliteit zijn en passen bij je merkimago. Gebruik professionele productfoto's als je leverancier ze aanbiedt of doe het zelf en maak je eigen productfoto's. Met een smartphone en goede belichting kun je veel bereiken.

 • Productomschrijvingen: houd je productomschrijvingen kort, maar grondig en creatief. Kies boeiende, beschrijvende taal en wees niet bang om er een beetje plezier in te hebben! Probeer bovendien gratis producten of producten met korting aan te bieden om klanten aan te moedigen beoordelingen en recensies te schrijven.

6. Bouw je onlinewinkel op.

Nu je je product, doelmarkt en content hebt, ben je klaar om te beginnen met het bouwen van je onlinewinkel.

Maak je geen zorgen als je niet de technische expertise hebt om een volledig nieuwe website te bouwen — met veel e-commerceplatforms kun je een prachtige onlinewinkel maken zonder een enkele regel code te schrijven. Met SaaS-platforms zoals BigCommerce heb je alle tools die je nodig hebt om je online-etalage te ontwerpen, je productcatalogus te uploaden en met succes je merk op de markt te brengen.

Als je overweldigd wordt door het aantal e-commerceplatforms om uit te kiezen, bedenk dan dat er geen one-size-fits-all e-commercewebsitebouwer is. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het beste wat je kunt doen is de oplossing kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

7. Promoot je winkel.

Ten slotte moet u een strategie ontwikkelen om uw potentiële klanten onder de aandacht te brengen en verkeer naar uw winkel te genereren. De beste manier om uw merk te promoten is door een omnichannel-aanpak te hanteren en via verschillende offline en online verkoopkanalen te adverteren. Hier zijn er een paar om te overwegen:

 • Sociale media.

 • Adverteren op Google.

 • Influencermarketing.

 • Evenementen.

 • Facebook-pagina's en -groepen.

 • Kortingen en acties.

 • E-mailmarketing.

 • Contentmarketing.

 • Mond-tot-mondreclame.

Waar kun je online verkopen?

De slimste bedrijven beschouwen zichzelf als een aandelenportefeuille en vinden dat diversificatie de sleutel tot succes is. Dit geeft u meerdere inkomstenstromen als aanvulling op uw e-commerce website. 

Bovendien zijn moderne consumenten vaak agnostisch ten aanzien van hun uiteindelijke aankoopbestemming. Dit betekent dat veel klanten geen voorkeur hebben bij het winkelen op Amazon of in uw e-commerce winkel; hun enige voorkeur is gemak. 

Simpel gezegd: als je niet op meerdere kanalen verkoopt, zou je de klant kunnen kwijtraken aan een concurrent die dit beter voor elkaar heeft.

Dit is alles wat je moet weten om je inkomsten te verhogen en je verkopen exponentieel te laten groeien.

Verkopen op Facebook.

Met bijna 3,45 miljard maandelijks actieve gebruikers heeft Facebook een enorm potentieel om nieuwe doelgroepen te bereiken en wereldwijd op te schalen. Het is niet alleen een plek voor vrienden en familie om online contacten te leggen, maar de laatste jaren is het platform ook een hub geworden voor e-commercemerken.

Met Facebook Marketplace kunnen klanten zich met uw merk bezighouden en zelfs rechtstreeks via uw Facebook-bedrijfspagina kopen. Het platform is mobielvriendelijk en gratis, en Facebook Shops zijn ook volledig aanpasbaar, waardoor u een bestaande productcatalogus kunt importeren of een nieuwe op het platform kunt maken.   

Nadat uw klanten uw pagina hebben ontdekt, helpt Facebook uw bedrijf te promoten door producten aan te bieden op basis van de unieke voorkeuren en zoekgeschiedenis van de klant, waardoor deze een gepersonaliseerde klantervaring krijgt. 

Zodra de klant klaar is om uw product te kopen, kan hij of zij de aankoop voltooien op het Facebook-platform, of kan hij of zij terug worden gelinkt naar de afrekenpagina op uw e-commercesite. En indien nodig kun je via Facebook Messenger met de klant communiceren om eventuele vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden. 

Verkopen op Tiktok.

TikTok, een nieuwkomer op het gebied van sociale handel, is veel meer geworden dan alleen maar een app voor het delen van korte video's. Met productlinks, reclame en LIVE winkelmogelijkheden is TikTok een e-commerceplatform dat de moeite waard is om te overwegen.

Volgens eMarketer hebben veel van de mogelijkheden die TikTok biedt voor social commerce zich tot nu toe gericht op productadvertenties die verschijnen als video's op de 'Voor jou'-feeds van gebruikers. Onder elke advertentie kunnen gebruikers op de knop 'Nu winkelen' tikken, waarmee ze rechtstreeks naar de e-commercesite van de verkoper worden doorgelinkt om hun aankoop te voltooien.

En sinds kort hebben merken ook de mogelijkheid om via het tabblad Shopping een winkelpui op TikTok te bouwen. TikTok-gebruikers kunnen nu het tabblad Winkelen toevoegen aan hun bedrijfsprofielen, waar ze hun statische productcatalogus kunnen synchroniseren en klanten rechtstreeks vanuit de app aankopen kunnen doen. 

En nu stelt de samenwerking van BigCommerce met TikTok verkopers in staat hun online winkel te verbinden met hun TikTok-profiel, zodat u met kopers kunt communiceren en uw producten met meer gebruikers kunt delen. 

Verkopen op Instagram.

Met 70% van de shoppers die Instagram gebruiken voor productontdekking en 1 miljard actieve gebruikers, kunnen we gerust zeggen dat dit een van de meest bloeiende sociale platforms op de markt is. 

Instagram staat bekend om zijn opvallende foto's, verhalen en video's en is de perfecte plek voor het delen van hoogglanzende merkafbeeldingen. Met mogelijkheden voor foto's, video's en door gebruikers gegenereerde inhoud fungeert Instagram als een geweldig platform voor sociale media om verkeer en conversies te genereren. 

Het enige dat je nodig hebt om Instagram Shopping in te stellen, is een Facebook-bedrijfsprofiel, dat je Facebook-winkel aan Instagram koppelt. Vervolgens kunt u een productcatalogus uploaden en beginnen met het maken van producttags voor elk artikel. Hierdoor kun je shopbare berichten maken en aankopen rechtstreeks vanaf het platform stroomlijnen. 

Verkopen op Etsy.

Etsy, een populaire marktplaats voor kunstenaars en creatievelingen, is de ideale plek om handgemaakte, op maat gemaakte en vintage producten te verkopen. Hoewel het een relatieve nichemarktplaats is, richt Etsy zich ook op retailers die digitale producten verkopen, zoals digitale downloads en websitethema's.

Gelukkig voor degenen zonder enige achtergrondkennis of technische ervaring is het maken van een Etsy-winkel snel en eenvoudig, en vereist het bouwen van een winkel slechts een beetje maatwerk. 

Houd er wel rekening mee dat Etsy transactiekosten rekent voor elke verkoop, dus het kan een goed idee zijn om daarnaast ook nog een eigen webwinkel te hebben. Daarbij rekent Etsy PayPal-kosten die kunnen afgaan van je winst. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van Etsy leest voordat je besluit om alleen via dit platform te verkopen.

Verkopen op eBay.

Hoewel eBay vooral bekend staat om zijn veilingen, kun je als verkoper ook je eigen eBay-winkel bouwen en een verscheidenheid aan producten tegen vaste prijzen verkopen. 

En gelukkig is eBay een knooppunt voor allerlei soorten producten: kleding, woondecoratie, vintage verzamelobjecten, kunstwerken. Als het een product is dat de moeite waard is om te verkopen, kun je het op eBay plaatsen. Maar hoewel de marktplaats ruimte biedt voor allerlei soorten bedrijven, kan dit het wat moeilijker maken om uw niche te vinden en zich te onderscheiden van de massa. 

Verkopen op eBay is toch een geweldige kans om een wereldwijd publiek te bereiken, en het platform biedt een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface waar merchants met een paar klikken producten kunnen aanbieden en hun winkel kunnen uitbouwen.

Wees je er wel van bewust dat er naast de maandelijkse kosten ook noteringskosten en een 'eindwaardevergoeding' worden doorberekend.

Verkopen op Walmart.

In 2021 had Walmart Marketplace voor het eerst meer dan 100.000 verkopers, wat bijna het dubbele is van het aantal geregistreerde verkopers in 2020 — dit toont aan dat Walmart een enorm potentieel heeft voor onlineretailers die online willen verkopen.

Als grootste omnichannel-retailer laat Walmart merchants hun eigen productcatalogus opbouwen, voorraad beheren, prijzen bepalen en bestellingen afhandelen, en zorgt Walmart ervoor dat merchants efficiënt betaald krijgen — en dat zonder maandelijkse of opstartkosten.

Grote retailers zoals Toms, Dell en Eddie Bauer maken gebruik van Walmarts online presence. De marktplaats is geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven en biedt e-commercetools zoals Gesponsorde Producten, een Merkportaal en Verbeterde Retouren om merchants te helpen hun bedrijf succesvol te runnen.

En als BigCommerce-merchant heb je de mogelijkheid om je winkel te verbinden met Walmart Marketplace en direct te beginnen met het aanjagen van meer verkoop. Sluit je BigCommerce-catalogus vandaag nog aan, zodat je je producten kunt delen met de 120 miljoen unieke bezoekers van Walmart.com per maand.

Verkopen op Amazon.

Aangezien 49% van de consumenten hun zoektocht naar producten op het platform begint, zal het niemand verbazen dat Amazon een begrip is geworden.

Als de derde grootste online marktplaats ter wereld biedt Amazon retailers de mogelijkheid om hun producten aan een groot publiek te verkopen en hun wereldwijde bereik uit te breiden. 

Daarnaast biedt Amazon FBA (Fulfillment by Amazon), waarmee verkopers hun producten in bulk naar de wereldwijde fulfilmentcentra van Amazon kunnen verzenden en ze snel in handen van klanten kunnen krijgen. 

Houd er echter rekening mee dat Amazon een vergoeding vraagt voor elk verkocht product, en deze vergoedingen zijn nog hoger voor merchants die voor de FBA-optie kiezen (Fulfilment By Amazon). En met zoveel retailers die gebruikmaken van het enorme klantenbestand van Amazon, kan het lastig zijn om de zichtbaarheid te krijgen die je wilt.

Gelukkig kan BigCommerce je helpen om het enorme verkooppotentieel van Amazon aan te boren. Je kunt je producten rechtstreeks vanuit je BigCommerce-controlepaneel op Amazon plaatsen, met behulp van gecentraliseerde inventaris, orderverwerking en fulfilment.

Verkopen op Pinterest.

Vergeleken met andere sociale platforms, waar de invloed van de gebruiker of het merk zwaarder kan wegen, stelt Pinterest verkopers in staat zich meer te concentreren op het aanbieden van geweldige producten en minder op het opbouwen van hun persoonlijke reputatie. Sterker nog: 77% van de wekelijkse pinners heeft een nieuw product of merk op Pinterest ontdekt. 

Van oorsprong was Pinterest een platform om mensen te helpen inspiratie op te doen voor alle aspecten van hun leven, van interieur tot fitness tot mode. In 2015 begon Pinterest met het aanbieden van 'shoppable pins' aan een exclusieve groep merken, zodat ze een koopknop aan hun pins konden toevoegen, maar deze functie werd al snel daarna breder beschikbaar voor andere merken.  Met Pinterest for Business kunnen merchants productpins maken, waarop up-to-date prijs- en voorraadinformatie wordt weergegeven en waarmee mensen producten direct op hun persoonlijke prikbord kunnen opslaan. Of, als hij direct wil kopen, kan de shopper op de productpin tikken om door te gaan naar de productpagina op de website van het merk.

Lanceer je e-commercewinkel

Maak je eigen winkel en begin vandaag nog met verkopen met onze vrijblijvende proefversie.

Gratis proefperiode beginnen

Het laatste woord

Ideeën zijn geweldig, maar het is de uitvoering die het verschil maakt. De rest van deze gids ontsluit de belangrijkste strategieën en tactieken om uw bedrijf online te brengen. 

Het is nu tijd om de producten die u gaat verkopen af te ronden, uw online winkel te lanceren en verkeer naar uw website te genereren. 

Maar een van de belangrijkste beslissingen die je moet maken is het kiezen van een e-commerceplatform, en wij zijn ervan overtuigd dat BigCommerce de beste keus is.

Als toonaangevend Open SaaS e-commerceplatform voor middelgrote en zakelijke merken biedt BigCommerce headless-mogelijkheden; integreert met 's werelds grootste marktplaatsen, waaronder Google Shopping, Amazon, Facebook, eBay en Instagram; biedt meer dan 65 wereldwijde betalingsgateway-opties – en de lijst gaat maar door. 

Om meer voordelen van online verkopen met BigCommerce te ontdekken, kunt u onze gratis proefperiode van 15 dagen uitproberen of onze casestudy's bekijken om te lezen hoe andere BigCommerce-verkopers erin zijn geslaagd online te verkopen.

FAQ over online verkopen

Lees meer bronnen