Zal e-commerce ooit de wereld overheersen? De geschiedenis en toekomstige trends van e-commerce

E-commerce (ook wel 'electronic commerce' of elektronische handel) is het kopen en verkopen van goederen of diensten op internet. Dit omvat een grote verscheidenheid aan gegevens, systemen en tools voor online kopers en verkopers, waaronder mobiel winkelen en versleuteling voor online betalingen.

Kies het juiste e-commerceplatform

Aanbevolen bronnen voor e-commerce

Ik ben klaar om te starten of ik heb al een eigen e-commercewinkel.
Probeer BigCommerce
Ik heb vragen en wil graag advies van een e-commerce-expert.

E-commerce (ook wel 'electronic commerce' of elektronische handel) is het kopen en verkopen van goederen of diensten op internet. Dit omvat een grote verscheidenheid aan gegevens, systemen en tools voor online kopers en verkopers, waaronder mobiel winkelen en versleuteling voor online betalingen.

De meeste bedrijven die online actief zijn, maken gebruik van een online winkel en/of platform om e-commercemarketing en verkoopactiviteiten uit te voeren en om logistiek en orderverwerking te overzien.

Volgens eMarketer zal de wereldwijde verkoop via e-commerce in de retail in 2022 voor het eerst meer dan 5 biljoen dollar bedragen, wat goed is voor meer dan een vijfde van de totale verkoop van de retail. En tegen 2025 zullen de totale uitgaven meer dan 7 biljoen dollar bedragen, ondanks een langzamere groei. 

Om e-commerce volledig te begrijpen, moeten we kijken naar de geschiedenis, de groei en de impact op het bedrijfsleven. Ook bespreken we een aantal voor- en nadelen van e-commerce en doen we voorspellingen voor de toekomst. Voor meer inzichten van experts voor onderweg kun je onze tweewekelijkse audioserie beluisteren, de Make it Big Podcast, waarin wereldwijde kennisleiders alles bespreken wat met e-commerce te maken heeft: van branchenieuws en trends tot groeistrategieën en succesverhalen.

Groottes van e-commercebedrijven

Van kleine start-ups tot grote ondernemingen: e-commercebedrijven zijn er in alle maten. Laten we eens kijken naar de belangrijkste vier die je kunt tegenkomen. 

Start-up

Een start-up is een bedrijf of project in de eerste fasen van ontwikkeling, vaak opgezet door een ondernemer om een innovatief businessmodel na te streven.

Start-ups hebben doorgaans minder dan 100 medewerkers, maar ze worden meestal niet gedefinieerd door de grootte maar door de winstgevendheid. Volgens Alex Wilhelm, schrijver voor TechCrunch, wordt een bedrijf niet meer gezien als een start-up nadat het een omzet van 50 miljoen dollar heeft bereikt of meer dan 500 miljoen dollar waard is, op papier of anderszins.

Kleine bedrijven

Kleine bedrijven zijn eenmanszaken, partnerschappen of bedrijven die producten of diensten verkopen en minder geld verdienen en minder werknemers hebben dan grote multinationals. De U.S. Small Business Administration definieert een klein bedrijf verder in termen van werkgelegenheid (van 100 tot meer dan 1500 werknemers) of gemiddelde jaarlijkse ontvangsten in de loop van de tijd (variërend van 1 miljoen dollar tot meer dan 40 miljoen dollar). 

Het middensegment

Volgens Sangoma hebben kleine en middelgrote bedrijven (mkb), ook wel bekend als bedrijven in het middensegment, meestal tussen de 101 en 500 werknemers en genereren ze tussen de 10 miljoen en 1 miljard dollar aan jaaromzet.  

Grote ondernemingen 

Grote ondernemingen kunnen meer dan 1000 werknemers hebben en genereren meestal meer dan 1 miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten.

Sinds begin 2020 is 45% van de aankoopactiviteiten van e-commercesoftware afkomstig van grote ondernemingen.

Soorten e-commerce

In het algemeen zijn er zeven hoofdmodellen van e-commerce waarin bedrijven kunnen worden ingedeeld:

 • B2C
 • B2B
 • C2C
 • D2C
 • C2B
 • B2A
 • C2A

Hieronder beschrijven we uitgebreider wat deze vormen precies inhouden.

1. Business-to-consumer (B2C).

Onder e-commerce voor B2C vallen transacties tussen een bedrijf en een consument. B2C is een van de populairste verkoopmodellen op het gebied van e-commerce. Als je bijvoorbeeld schoenen koopt bij een online schoenenwinkel, is dat een business-to-consumer e-commercetransactie.

2. Business-to-business (B2B).

In tegenstelling tot B2C heeft e-commerce voor B2B betrekking op verkoop tussen bedrijven onderling, bijvoorbeeld tussen een fabrikant en een groothandel of retailer. B2B is niet gericht op consumenten en vindt alleen plaats tussen bedrijven.

3. Consumer-to-consumer (C2C).

Consumer-to-consumer is een van de oudste vormen van e-commerce. C2C draait om de verkoop van producten of diensten tussen consumenten. Hierbij hoort ook de C2C-verkoop die plaatsvindt op bijvoorbeeld eBay of Amazon.

4. Direct-to-Consumer (D2C)

Een nieuwer model van e-commerce, D2C, verwijst naar een bedrijf dat producten rechtstreeks aan de eindklant verkoopt in plaats van via een retailer, distributeur of groothandelaar.

Een veelvoorkomend voorbeeld van D2C e-commerce is een merk met een abonnement, zoals Netflix of Dollar Shave Club. 

5. Consumer-to-business (C2B).

Bij C2B wordt het traditionele e-commercemodel omgedraaid: individuele consumenten bieden hun producten of diensten aan zakelijke kopers aan.

Een voorbeeld van een C2B e-commercebedrijf is iStock, een online winkel waar stockfoto's rechtstreeks van verschillende fotografen kunnen worden gekocht.

6. Business-to-administration (B2A).

B2A heeft betrekking op transacties tussen online bedrijven en overheden. Een voorbeeld hiervan zijn producten en diensten rondom juridische documenten, sociale zekerheid enzovoort.

7. Consumer-to-administration (C2A).

C2A lijkt op B2A, maar in dit geval zijn het consumenten die online producten of diensten aan een overheid verkopen. Diensten die onder C2A vallen, zijn bijvoorbeeld online consulting voor het onderwijs, het verzorgen van belastingaangfites enzovoort.

Voorbeelden van e-commerce

Natuurlijk moet je, om een e-commercebedrijf te runnen, iets te verkopen hebben. 

Maar in tegenstelling tot fysieke bedrijven kan de detailhandel via e-commerce een aantal vormen aannemen, waarbij de transacties betrekking hebben op verschillende producten en diensten.

Laten we eens drie voorbeelden bekijken van wat je online kunt verkopen:

Fysieke goederen verkopen 

Denk aan je favoriete kleding-, woon- of elektronicamerk. Dit zijn allemaal uitstekende voorbeelden van online verkoop van fysieke goederen. 

Fysieke goederen zijn alle tastbare producten die in de winkel of online kunnen worden gekocht en verkocht. Meestal gaat het bij dit soort e-commercebedrijven om B2C- of D2C-merken, maar zelfs sommige B2B-verkopers behoren ook tot de categorie fysieke goederen.

Digitale goederen verkopen 

Of je nu een doorgewinterde online handelaar bent of een aspirant-ondernemer, digitale producten bieden veel mogelijkheden voor online verkoop. 

Digitale producten kunnen digitale bestanden zijn zoals sjablonen en tools of online cursussen, of het kunnen downloadbare producten zijn zoals afdrukbare illustraties, muziek of infographics. 

Diensten verkopen

Diensten verkopen houdt in dat je een gespecialiseerde dienst aanbiedt, zoals freelance schrijven, influencermarketing of online coaching in ruil voor een vergoeding. 

Veel op diensten gebaseerde bedrijven zijn B2B, maar sommige B2C-merken, zoals Fiverr, bieden ook online diensten aan. 

De groei van e-commerce

E-commerce heeft een lange weg afgelegd sinds de oprichting van CompuServe in 1969. 

Onder invloed van veranderingen in de technologie en de mondiale omstandigheden neemt e-commerce toe en er is geen aanwijzing dat deze groei zal stoppen.

 • Verwacht wordt dat de verkoop in online winkels tegen 2023 22% van de wereldwijde retailverkoop zal bereiken, tegenover 14,1% in 2019.
 • Naar schatting zullen digitale wallets tegen 2024 goed zijn voor meer dan de helft van het totale betalingsvolume in de e-commerce.

Amazon zal in 2022 goed zijn voor 39,5% van alle e-commerceverkoop in de retail in de VS, oftewel bijna 2 dollar per 5 dollar die online wordt uitgegeven.

Ecommerce Graphic1

De impact van e-commerce

De impact van e-commerce is groot en divers, van kleine bedrijven tot internationale ondernemingen.

Hier belichten we enkele van de belangrijkste manieren waarop e-commerce het retaillandschap heeft vormgegeven.

Grote retailers worden gedwongen om online te verkopen

Voor veel retailers heeft de groei van e-commerce het bereik van hun merk vergroot en een positieve impact gehad op de bedrijfsresultaten. Maar retailers die de online markt traag hebben omarmd, staan voor de grootste uitdagingen.

In februari 2019 was de online verkoop voor het eerst iets hoger dan die van traditionele algemene winkels, waaronder warenhuizen, zelfbedieningsgroothandels en supercenters. En doordat met Amazon Prime de verzendkosten zijn weggevallen, staan meer mensen ervoor open om online te winkelen, wat betekent dat grotere retailers eigenlijk wel moeten digitaliseren.

Met e-commerce kunnen kleine bedrijven direct aan consumenten verkopen.

Voor veel kleine bedrijven kan het invoeren van e-commerce een langzaam proces zijn. Maar wie er gebruik van maakt, kan ontdekken dat e-commerce deuren kan openen naar nieuwe kansen.

Kleine ondernemers openen langzaamaan e-commercewinkels, verbreden hun aanbod, bereiken meer klanten en kunnen beter voorzien in de behoeften van klanten die liever online/mobiel winkelen. 

Nu de verkoop via e-commerce elk jaar toeneemt en een op de vier kleine bedrijven nog steeds geen webwinkel heeft, blijft er voor ondernemers een uitgelezen kans liggen om een concurrentievoordeel te behalen en hun bedrijf online uit te breiden.

B2B-bedrijven introduceren online bestelervaringen die lijken op die voor B2C.

Nu 90% van de B2B-klanten B2C-achtige digitale ervaringen verwacht, moeten B2B-bedrijven werken aan verbetering van hun online klantervaringen om de B2C-bedrijven in te halen. Zo bieden ze bijvoorbeeld omnichannel ervaringen met meerdere contactmomenten en maken ze gebruik van data om persoonlijke relaties met klanten op te bouwen.

E-commerceoplossingen kunnen B2B-merken hierbij helpen door middel van selfservice, gebruiksvriendelijkere platforms voor prijsvergelijking en tools voor relatiebeheer. 

De opkomst van e-commercemarktplaatsen 

Online marktplaatsen zijn in opkomst sinds het midden van de jaren negentig, toen de huidige giganten als Amazon en Alibaba werden gelanceerd. 

Vooral Amazon staat bekend om zijn unieke groeistrategie die heeft geholpen massa en verkooprecords te bereiken. Door klanten een ruime keuze en extreem gebruiksgemak te bieden, zijn ze in staat geweest snel op te schalen door innovatie en optimalisatie on-the-go.

Maar Amazon doet dit niet alleen. In het vierde kwartaal van 2021 werd 56% van de betaalde eenheden van Amazon verkocht door externe verkopers (dus niet door Amazon zelf).

Toeleveringsketenbeheer is geëvolueerd

Een van de voornaamste effecten die e-commerce volgens enquêteonderzoek op supplychainmanagement heeft, is dat het de levenscyclus van producten verkort.

Daarom bieden producenten bredere en diepere assortimenten aan als buffer tegen prijserosie. Dit betekent echter ook dat er meer voorraad het magazijn in en uit gaat.

In reactie hierop kunnen magazijnen de volgende diensten met toegevoegde waarde aanbieden om e-commerce efficiënter en effectiever te maken:

 • Aparte voorraad/opslag voor online vs. retail: bereken prognoses en vul voorraad apart aan voor de online en fysieke winkel om tot nauwkeurigere resultaten te komen.
 • Verschillende verpakkingsdiensten: met de juiste orderpickingsoftware kunnen bedrijven bestellingen snel en accuraat verzenden.
 • Toezicht op voorraad/logistiek: volg best practices voor voorraadbeheer om de voorraadniveaus optimaal te beheren.

Er worden nieuwe banen gecreëerd

De werkgelegenheid in de e-commerce zal in 2022 met 32% toenemen, een stijging die de in 2021 geconstateerde groei van 28% overschaduwt. 

Volgens het U.S. Bureau of Labor Statistics zal het aantal banen in de informaticasector in de periode 2020-2030 met 13,4% toenemen, wat 5,7 procentpunten sneller is dan het gemiddelde van 7,7% voor alle beroepen.

Klanten winkelen anders

E-commerce zorgt voor een revolutie in de manier waarop moderne consumenten winkelen.

We weten dat er vandaag de dag minstens 2,14 miljard digitale kopers zijn. Dat is 27,6% van de 7,74 miljard mensen in de wereld. En tegen 2025 zullen er volgens Statista alleen al in de VS 291,2 miljoen online kopers zijn.

Via sociale media kunnen consumenten online aankopen gemakkelijk met elkaar delen.

Tegenwoordig kunnen online shoppers producten en diensten ontdekken en worden overtuigd om ze te kopen op basis van aanbevelingen van vrienden, leeftijdsgenoten en vertrouwde bronnen (zoals influencers) op sociale netwerken als Facebook, Instagram en Twitter.

Veel socialmediaplatforms bieden nu e-commercefuncties, zoals afrekenen in de app, posts met winkelfunctie en Koop nu-knoppen die gebruikers rechtstreeks naar de productpagina van een merk brengen.

E-commerce groeit wereldwijd razendsnel

In 2021 zouden naar schatting meer dan 2,14 miljard mensen wereldwijd online winkelen, tegenover 1,66 miljard wereldwijde digitale kopers in 2016.

Het Chinese e-commerceplatform Taobao is de grootste online marktplaats met een GMV (totaalwaarde verhandelde goederen) van 711 miljard dollar. Ter vergelijking: Tmall en Amazon staan op de tweede en derde plaats met respectievelijk 672 en 390 miljard dollar GMV per jaar aan externe marktwaarde.

Met zoveel beschikbare e-commerceplatforms, marktplaatsen en digitale oplossingen zijn er praktisch geen grenzen meer voor handelaren die online willen verkopen, waardoor het voor bedrijven gemakkelijker dan ooit is om internationaal te verkopen.

Voordelen van e-commerce

E-commerce heeft veel verschillende voordelen, variërend van sneller winkelen tot de mogelijkheid om grote doelgroepen 24/7 te bereiken.

Laten we eens in detail kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen die e-commerce te bieden heeft.

Sneller winkelen voor klanten

Klanten kunnen dankzij e-commerce altijd en overal winkelen.

Dat betekent dat kopers de producten die ze willen en nodig hebben, sneller kunnen kopen zonder dat ze worden beperkt door de openingstijden van een traditionele fysieke winkel.

En nu er verzendupgrades beschikbaar zijn voor nog kortere levertijden, hoeven klanten nauwelijks langer op hun product te wachten (denk bijvoorbeeld aan Amazon Prime Now).

Bedrijven kunnen gemakkelijk nieuwe klanten bereiken

E-commerce maakt het voor bedrijven ook gemakkelijker om nieuwe klanten over de hele wereld te bereiken. Een e-commercewinkel is niet gebonden aan een geografische locatie, maar is toegankelijk voor alle klanten die de website bezoeken.

Met de extra voordelen van reclame op social media, e-mailmarketing en SEO (zoekmachineoptimalisatie) kunnen merken in contact komen met enorme doelgroepen die klaarstaan om bij ze te kopen.

Lagere operationele kosten

Doordat ze geen fysieke storefront (en bijbehorend personeel) nodig hebben, kunnen e-commerceretailers een winkel openen met minimale operationele kosten. En dropshippers kunnen zelfs die opstartkosten tot een minimum beperken.

Naarmate de omzet stijgt, kunnen merken hun activiteiten gemakkelijk opschalen zonder grote investeringen in winkelpanden of arbeidskrachten. Zo blijft er een hogere winstmarge over.

Gepersonaliseerde ervaringen

Met behulp van automatisering en uitgebreide klantprofielen kun je je e-commerceklanten zeer gepersonaliseerde online ervaringen bieden.

Door bijvoorbeeld relevante producten uit te lichten op basis van eerdere aankopen, kun je de gemiddelde bestelwaarde (AOV) verhogen en klanten het gevoel geven dat je hun unieke behoeften echt begrijpt.

Toegang tot nieuwe technologieën 

Met alleen een fysieke winkel zijn je mogelijkheden op het gebied van innovatie wellicht beperkt. Naarmate het ecosysteem van e-commerce zich verder ontwikkelt en verbetert, krijgt je bedrijf echter toegang tot de nieuwste technologieën om de bedrijfsprocessen te stroomlijnen. 

Met veel verschillende apps en integraties binnen handbereik kun je workflows verbeteren, je marketingstrategie beter uitvoeren en de algehele winkelervaring verbeteren.

Nadelen van e-commerce

Hoewel moderne e-commerce steeds flexibeler wordt, kleven er ook nog een aantal nadelen aan.

Hieronder enkele keerzijden van e-commerce.

Beperkte interactie met klanten

Doordat je elkaar niet persoonlijk ontmoet, kan het lastiger zijn om te begrijpen wat de wensen, behoeften en zorgen van je e-commerceklanten zijn.

Er zijn wel manieren om gegevens te verzamelen (enquêtes, interacties met de klantenservice enzovoort), maar dat kost iets meer werk dan wanneer je je klanten dagelijks persoonlijk spreekt.

Technische storingen kunnen de verkoop in de weg staan.

Als je e-commercewebsite traag is, niet werkt of niet beschikbaar is voor klanten, kan dit gevolgen hebben voor je verkoopkansen. Sitecrashes en technische storingen kunnen de relatie met je klanten schaden en negatieve gevolgen hebben voor je bedrijfsresultaten.

Geen mogelijkheid om artikelen te passen of uit te proberen

Voor klanten die een product graag in hun handen willen houden voordat ze het in hun winkelmandje leggen (vooral bij fysieke producten zoals kleding, schoenen en beautyproducten), kan de e-commerce-ervaring beperkend zijn.

De geschiedenis van e-commerce: een tijdlijn

Ecommerce Graphic2

De toekomst van e-commerce

Volgens Statista zullen de inkomsten uit e-commerce naar verwachting een jaarlijkse groei van 14,56% vertonen, wat resulteert in een voorspeld marktvolume van $ 1365 miljard tegen 2025. Dat toont wel aan dat e-commerce geen voorbijgaande trend is.

Vooral met de opkomst van omnichannel winkelervaringen mogen digitale kopers verwachten dat ze tijdens het zoeken, browsen, shoppen en kopen naadloos kunnen schakelen tussen verschillende apparaten en commerceplatforms.

Andere trends op het gebied van e-commerce om in de toekomst in de gaten te houden:

 • Krachtige klantreizen en personalisatie
 • Winkelen met behulp van kunstmatige intelligentie
 • Winkelen op social media
 • Mobile commerce
 • Digitale valuta, zoals mobiele wallets en cryptovaluta 

Al met al moeten we niet vergeten dat e-commerce relatief nieuw is in het grote plaatje van de detailhandel. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het succes en het voortbestaan van e-commerce zijn grotendeels afhankelijk van de voorkeuren die klanten in de toekomst zullen hebben.

Veelgestelde vragen over e-commerce

Zit er groei in e-commerce?

Ja, e-commerce groeit. Al voor de pandemie groeide e-commerce jaar na jaar, maar door wereldwijde lockdowns zijn online activiteiten in de hoogste versnelling gezet. 

Volgens Statista zullen de inkomsten uit e-commerce naar verwachting een jaarlijkse groei van 14,56% vertonen, wat resulteert in een voorspeld marktvolume van $ 1365 miljard tegen 2025.

Hoe start ik een e-commercebedrijf?

Er zijn verschillende manieren om een e-commercebedrijf te starten, maar wij raden aan om deze stappen te volgen:

 • Zoek een gat in de markt.
 • Stel een ondernemingsplan op.
 • Bouw een geweldige website, vanaf nul of met behulp van een e-commerceplatform zoals BigCommerce, Shopify of Magento.
 • Promoot je nieuwe bedrijf.
 • Houd contact met je klanten.
 • Blijf leren en zorg dat je expert bent op het gebied van je producten en/of diensten.

Heb je hulp nodig? Neem vandaag nog contact op met ons team van e-commerce-experts om jouw online bedrijf op te bouwen.

Is e-commerce veilig?

Ja, e-commerce is veiliger dan ooit tevoren. 

Dankzij gelaagde e-commercebeveiliging, gecontroleerde transacties, SSL-certificaten, bescherming tegen DoS-/DDoS-aanvallen en platformaanbieders die PCI-compliant zijn, kunnen e-commercewinkels zorgen dat klanten met een gerust hart in een beveiligde omgeving kunnen winkelen.

Meer weergeven
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een e-commercewebsite?

Bij het evalueren van een e-commercewebsite zijn er enkele kernfuncties waar veel klanten naar kijken. Deze elementen zorgen voor een betere algehele winkelervaring die zeer functioneel en gebruiksvriendelijk is.

 • Gebruiksvriendelijke functies: eenvoudige navigatiehulpmiddelen, gemakkelijk afrekenen enzovoort.
 • Meerdere betalingsgateways: laat klanten betalen met een creditcard of via een betalingsverwerkingsdienst, zoals PayPal of Apple Pay.
 • Mobiele ondersteuning: compatibel en functioneel op alle mobiele apparaten, waaronder tablets, smartphones en smartwatches.
 • Kortingscodes en acties: geeft klanten de mogelijkheid om korting toe te passen
 • Door gebruikers gegenereerde inhoud: recensies, beoordelingen en foto's die bijdragen aan het karakter van het aanbod
 • Integratie met sociale kanalen en online marktplaatsen: BigCommerce kan bijvoorbeeld worden geïntegreerd met enkele van 's werelds grootste marktplaatsen, waaronder Google Shopping, Amazon, Facebook, eBay en Instagram.
 • 24 uur per dag klantondersteuning: bied een persoonlijke klantenservice. BigCommerce biedt 24/7 live ondersteuning, evenals een Helpcentrum en een actieve gemeenschap van handelaren.

Lees meer bronnen