E-commerce toekomst: veranderingen om (zeer) nauwlettend in de gaten te houden

https://images.ctfassets.net/wowgx05xsdrr/2gQYTYFuXeM4o61sjgcgjA/7a29c046f10c926949cca41b98355153/collage-person-working-shopping-cart-analytics-shipping-bigcommerce.jpg

Wereldwijd consumentenrapport: Huidige en toekomstige shoppingtrends

Ik ben klaar om te starten of ik heb al een eigen e-commercewinkel.
BigCommerce proberen
Ik heb vragen en wil graag advies van een e-commerce-expert.

Proberen de toekomst te voorspellen heeft meestal geen zin. Winston Churchill zei eens: "Ik doe niet aan voorspellingen vooraf, want je kunt veel beter voorspellingen doen nadat de gebeurtenis al heeft plaatsgevonden."

Maar door gegevens te verzamelen, en trends en patronen te ontdekken, kunnen we doordachte prognoses maken voor de toekomst van e-commerce. We kijken eerst naar een aantal verschuivingen in het consumentengedrag die de komende jaren de drijvende kracht gaan zijn van e-commercebranche.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/MIB-Podcast-2021-Color.svg

Luister onderweg naar deskundige inzichten in onze tweewekelijkse audioserie waarin opinieleiders van over de hele wereld het hebben over alles wat te maken heeft met e-commerce: van nieuws en trends uit de branche tot groeistrategieën en succesverhalen.

Millennials en generatie Z: de koopkracht van de toekomst

Millennials, de generatie geboren tussen 1980 en 1994, liggen op koers om jaarlijks ruim 1 biljoen dollar uit te geven in de Verenigde Staten. 36% van hen zit echter opgezadeld met hoge studieschulden. Dit wordt gezien als het aanwakkeren van de trend van ‘ toegang boven eigendom ’ en is ook een drijvende kracht achter veel recente betalingsinnovaties. 

Direct achter Millennials komt Generatie Z. De oudste van hen is momenteel pas 24, maar de eerste analyses zijn al binnen. In dit jeugdcultuurrapport van Dazed Media wordt opgemerkt dat bij Generatie Z “hyperindividualisme en massatrends binnen dezelfde persoon naast elkaar zitten. We zijn tegelijkertijd gefragmenteerd en verenigd.” 

Dit wijst op een verschuiving ten opzichte van vorige generaties, vooral generatie X, voor wie individualisme en de mainstream lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Een omgeving gevormd door het 'nieuwe normaal'

Een andere verschuiving in consumentengedrag (een die geldt voor alle generaties die momenteel leven) gaat zeker van invloed zijn op de e-commercewereld als gevolg van COVID-19.

Zoals het rapport van Dazed Media verder stelt: "Onze huizen zijn nu ook onze kantoren en entertainmentruimtes geworden, en we hebben minder menselijk contact. Het is een tijd van extreme spanningen: van gefragmenteerd naar verenigd, digitaal naar fysiek, werkelijkheid naar fantasie, individualiteit naar homogeniteit."

De hier gesignaleerde trends wijzen op drie hoofddoelstellingen:

Met andere woorden, de toekomst van e-commerce wordt gedreven door meer gemak voor zowel handelaren als hun kopers, het bieden van rijke, aantrekkelijke winkelervaringen, en het mogelijk maken van ervaringen via verschillende kanalen op een consistente, klantvriendelijke manier.

1. Wereldwijde e-commerce groeit naarmate markten buiten de VS sneller overgaan op online winkelen

Het aandeel van e-commerce in de detailhandelsverkopen neemt wereldwijd al minstens vijf jaar toe en zal naar verwachting blijven toenemen.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/statista_Future_of_Ecommerce.png

Volgens gegevens van McKinsey is het nettoconsumptieoptimisme in verschillende landen afgenomen als gevolg van COVID-19. De pandemie heeft echter ook een grotere acceptatie van e-commerce noodzakelijk gemaakt, vooral voor essentiële artikelen. 

Dit biedt belangrijke kansen voor uitbreiding van de grensoverschrijdende verkoop naar landen waar de groei van e-commerce voorheen achterbleef.

Toch moeten merken hun eigen onderzoek om te bepalen of een internationale uitbreiding geschikt is voor hun online bedrijf. Enkele dingen om te overwegen:

  • Is er op die markt vraag naar mijn product of categorie?

  • Werkt de marketing in andere culturen of moet het merk investeren in unieke campagnes?

  • Moeten we onze e-commercesite lokaliseren voor een internationaal publiek?

  • Welke betaalmethoden zijn in het doelland het populairst?

  • Hoe gaan we de grensoverschrijdende scheepvaart aanpakken? 

Overweeg alle kosten van marketing, verkoop en internationale verzending, zodat je kunt beoordelen of het voor je merk de moeite waard is om internationaal online te verkopen. Ook belangrijk om op te merken: bij de verkoop aan mobile-first regio's zoals Azië-Pacific, Afrika en het Midden-Oosten is het leveren van een gebruiksvriendelijke mobiele winkelervaring van cruciaal belang.

Merkinzichten

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/Larq-Example-for-Future-of-Ecommerce-ICP.png

Bij BigCommerce-klant LARQ kreeg internationale verkoop al vroeg prioriteit.

“We deden al vroeg een Kickstarter en voorspelden dat de internationale markt, met name in Europa en Azië, enorm belangrijk voor ons zou worden”, zegt Justin Wang, medeoprichter en CEO van LARQ. 

De e-commercesite ondersteunt meerdere regio's en de lancering van meerdere valuta's in 2019 leverde 80% meer conversies op in drie maanden tijd.

"We willen ook een nieuw magazijn openen, onze internationale activiteiten uitbreiden en onze e-commercestrategie verder aanscherpen", vertelt Wang.

2. Automatisering maakt productiviteit en groei mogelijk

Het doel van automatisering is om een taak uit te voeren met zo min mogelijk menselijke tussenkomst. Dat kan van alles betekenen, van het plannen van e-mails in een CRM- of marketingtool, het gebruik van Zapier om taken te automatiseren, of het inzetten van geavanceerde technologie om te helpen bij het aannemen van personeel. 

In de context van toekomstige e-commercetrends zijn enkele van de meest besproken vandaag de dag echter robotica en machine learning.

Een goede indicatie voor komende trends is financiering, en dit is veelbelovend. Alleen al in de afgelopen maanden ontving een open source conversationeel AI-platform voor chatbots en voice-apps de vierde financieringsronde. En een autonome heftruckontwikkelaar heeft 15 miljoen dollar opgehaald.

Robotica

Robotapparatuur, drones en andere autonome voertuigen worden al gebruikt om de toeleveringsketen te verbeteren, bijvoorbeeld om artikelen in magazijnen te vinden, te identificeren en te vervoeren. Bovendien is de VS dichter dan ooit bij volledig autonome vrachtvoertuigen op de weg.

Machine learning

De combinatie van machine learning/kunstmatige intelligentie en big data kan meer doen dan alleen automatiseren: het kan automatisch een aantal processen optimaliseren die momenteel enorm veel tijd en moeite vergen, of helemaal niet kunnen worden gedaan. 

Machine learning zorgt ook voor meer e-commerepersonalisatie, en daarmee voor een betere winkelervaring voor klanten.

"Websites die artikelen aanbevelen die je misschien leuk vindt op basis van eerdere aankopen, maken gebruik van machine learning om je koopgeschiedenis te analyseren", aldus Jeff Goffinet van Dunn Solutions Group.

“Retailers vertrouwen op machinaal leren om gegevens vast te leggen, te analyseren en te gebruiken om een winkelervaring te personaliseren, een marketingcampagne te implementeren, prijsoptimalisatie, planning van het aanbod van goederen en voor klantinzichten.”  

Deze gegevensvastlegging en -analyse kan ook helpen om potentieel frauduleuze of anderszins risicovolle bestellingen van je e-commercewinkel te identificeren via hierop afgestemde touchpoints.

Machine learning zal steeds minder betrokkenheid vereisen van datawetenschappers voor alledaagse toepassingen in e-commerce, zegt Goffinet.  Als je interesse hebt in de voordelen van machine learning, begin dan bij je grootste pijnpunten. Als de klantenservice bijvoorbeeld heel druk is, probeer dan een chatbot te implementeren.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/statista_2_future_of_ecommerce.png

De grafiek hierboven toont het aandeel consumenten dat chatbots heeft geraadpleegd, per branche — en in de retail is dat al een aanzienlijk aantal.

Wees niet bang om klein te beginnen en het mee te laten groeien met uw bedrijf. Onthoud: het doel van automatisering is om minder werk voor mensen te maken – niet meer. Anders is het gewoon een glanzend object. 

3. Voice commerce en headless technologie maken geautomatiseerde verkoop mogelijk

Uit een onderzoek uit januari 2019 bleek dat ongeveer 45% van de millennials spraaktechnologie zoals Google Home of Alexa van Amazon had gebruikt om een of andere vorm van winkelactiviteit uit te voeren. Naarmate gebruikers zich steeds meer op hun gemak voelen bij het gebruik van spraakgestuurde technologieën zoals slimme luidsprekers, zal dit waarschijnlijk tot op zekere hoogte toenemen. 

Nieuwe kleren of woonaccessoires bestellen zonder ze ooit te zien, lijkt misschien nog ver weg. Een gebruiksscenario voor opnieuw bestellen is wel denkbaar, bijvoorbeeld: "Alexa, zet hondenvoeding in mijn winkelwagentje."

In dit geval onthoudt Amazon je voorkeuren voor merk en hoeveelheid, waardoor opnieuw bestellen een fluitje van een cent wordt.

De uiteindelijke toekomst hiervoor bouwt echter voort op de trend van voice-commerce, samen met de stijging van het aantal abonnementen om geautomatiseerde handel (a-commerce) en door headless commerce aangedreven IoT-apparaten te bereiken. 

"Headless commerce bereikt een punt waarop het zichzelf definieert in de markt", aldus Amir Hessabi, Enterprise Solutions Engineer bij BigCommerce. "We beschouwen headless als een commerce engine die overal aan kan worden gekoppeld, zoals IoT-apparaten."

Met a-commerce merkt een IoT-apparaat wanneer een artikel waarop u zich abonneert bijna op is en bestelt het automatisch voor u. 

Dat is nog eens goed voorraadbeheer, voor je koelkast.

Merken met producten die goed in dat model passen, bijvoorbeeld verpakte consumentenproducten, zijn degenen die de meeste tijd moeten besteden aan het nadenken over deze vorm.

Voice search en SEO

Denk na over de manier waarop mensen zoeken. Wanneer een zoekterm wordt getypt, richt deze zich doorgaans op trefwoorden, bijvoorbeeld ‘rood jasje’. Voice search zal echter waarschijnlijker gebeuren in de vorm van een vraag: “Waar kan ik een rood jasje vinden?”  

SEO-specialisten moeten deze trend nauwlettend in de gaten houden om te beoordelen hoe de best practices erdoor kunnen veranderen of de pagina-ranking kan worden beïnvloed.

4. PWA's verbeteren mobiele handel aanzienlijk

Progressive Web Apps (PWA's) maken gebruik van de nieuwste webtechnologie om een online-ervaring te bieden die dichter bij een native app lijkt dan bij een traditionele webpagina, vooral op een mobiel apparaat. 

Ze winnen aan populariteit omdat ze een betrouwbare gebruikerservaring, hoge snelheden en interactiemogelijkheden zoals het versturen van pushmeldingen en het verschijnen op het beginscherm van een apparaat mogelijk maken, net zoals apps.

Winkelen op mobiele apparaten is niet nieuw meer: het gebeurt veel. Naar verwachting stijgt de verkoop via smartphones aanzienlijk, tot meer dan $ 432 miljard aan verkopen in 2022.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/Statisa_3_future_of_ecommerce.png

Tel daarbij het aandeel van mobile-first shoppers in internationale locaties als Azië-Pacific, Afrika en het Midden-Oosten op en je hebt een heleboel potentiële mobiele shoppers.

Het gebruik van een PWA naast een headless commerce-architectuur kan de controle bieden die nodig is om een snelle, betrouwbare mobiele winkelervaring mogelijk te maken. Door de commerce-engine los te koppelen van de frontend van de winkel, krijgen marketeers en ontwikkelaars aparte speelruimtes. De kans dat veranderingen tot onverwachte gevolgen leiden, wordt kleiner en klanten krijgen een native mobiele app-ervaring.

Merkinzichten

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/canvas_1839_future_of_ecommerce.png

CBD-merk Canvas 1839 lanceerde enkele maanden geleden hun winkel met behulp van een PWA en headless commerce. De voordelen zijn onder andere efficiëntere ontwikkeling en updates voor zowel ontwikkelaars als marketeers in het team.

"Voor het beheer van de inhoud gebruiken we een echt flexibele aanpak waarmee... de marketing- en contentteams uitgebreide, informatieve pagina's kunnen bouwen die volledig geïntegreerd zijn met de rest van de site", aldus Corey Ward, een senior webontwikkelaar die met Canvas 1839 heeft gewerkt.

Hij vervolgde: "Elke winkelervaring is uniek. Met een headless benadering kunnen we beslissingen nemen op basis van de context voor de ervaring die we willen neerzetten."

5. Klantervaring wordt een drijvende kracht in de ontwikkeling

Nu COVID-19 ons verder in de richting van een ‘digital-first’-wereld duwt, zullen merken harder moeten werken om de rijke, meeslepende winkelervaringen te bieden die de aandacht van hun klanten vasthouden in de drukke e-commercemarkt. 

Nu de technologieën om gedifferentieerde ervaringen te maken steeds toegankelijker worden, willen merken innoveren. Dus hoe kun je je klanten de best mogelijke ervaring geven?

3D, augmented reality en video

Met video kun je potentiële klanten onderdompelen in zowel de e-commerce-ervaring als het merk. Overtuigende video's lokken emoties uit en stimuleren betrokkenheid. Bovendien geef je kijkers de mogelijkheid om interactie te hebben met je content.

Omnichannel ervaring

Kijk verder dan je digitale storefront. De merkervaring moet een consistent verhaal vertellen via verschillende kanalen, apparaten en contexten, inclusief je online winkel.

De oprichter van Contrast Agency, Elliott Davidson, ziet veel onbenut potentieel in het uitzoeken hoe de ‘persoonlijke service met witte handschoenen’ kan worden opgelost die klanten in de detailhandel gewend zijn. Hoe kunnen e-commercewebsites de voordelen van een op maat gemaakte klantenservice benutten? 

“Een mooi voorbeeld van een retailbedrijf dat verder gaat, is dat een van onze klanten FaceTime-gesprekken aanbiedt, zodat klanten zoveel vragen over het product kunnen stellen als ze willen. Bij een hoge kaartverkoop bieden ze service op maat en analyseren ze echt wat de behoeften/eisen van de klant zijn”, aldus Davison. 

Voor merken die verbeteringen aan hun klantervaring overwegen: onderzoek hoe je je visie het best kunt realiseren met headless commerce.

6. Offline ervaringen zien er anders uit, zelfs na COVID-19

COVID-19 heeft ons niet alleen weggehouden van elke offline ervaring waarbij meerdere mensen bij elkaar komen, maar ook veranderingen die al in opkomst waren, zijn nu versneld.

BOPIS, BORIS en afhaalloketten

Vóór de pandemie had de Texaanse supermarkt H-E-B al een optie voor online bestellen en afhalen bij de winkel geïmplementeerd, waardoor ze een voorsprong hadden toen de consument plotseling behoefte had aan service met weinig contactmomenten.

"Er is een verschuiving in het machtsevenwicht naar digitaal", zo zei eMarketer-hoofdanalist Andrew Lipsman. "Het probleem is dat deze paradigmaverschuiving zo groot is dat het de status quo verstoort en nieuwe winnaars en verliezers creëert."

Al bestaande mengvormen van on- en offline ervaringen, zoals buy-online, pick-up-in-store (BOPIS) en buy-online, return-in-store (BORIS), hebben zichzelf bewezen. Salesforce ontdekte dat verkopers die BOPIS aanbieden in hun fysieke winkels hun digitale omzet in Q1 2020 met 27% zagen groeien, tegenover slechts 13% groei bij de bedrijven die dat niet deden.

Voor winkels die deze leveringsopties nog niet hebben geïmplementeerd, zal de noodzaak waarschijnlijk tot deze stap leiden, althans in het begin. Omdat het nog even duurt voordat een vaccin beschikbaar komt, zullen velen kiezen voor afhaalopties om het contact te beperken.

Contactloze technologie

Maar terwijl we allemaal thuis zijn, blijven de mogelijkheden van contactloze technologie vooruitgaan. Mobiele betaalopties zijn al gemeengoed en dankzij een uitstekend inzicht of veel geluk, kondigde Amazon begin maart aan dat het zijn automatische afrekentechnologie Just Walk Out zou gaan bieden aan winkeliers.

Merkinzichten

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/burrow_future_of_ecommerce.png

Meubelmerk Burrow exploiteert een showroom in Soho als plek om hun aanbod te presenteren. Er sloten zich nog twee andere online retailers aan: een online verfretailer en een online plantenverkoper. 

Zo wordt winkelen voor meubels, verf of planten een belevenis. Bezoekers van de showroom kunnen rechtstreeks bestellen bij Burrow of de andere twee winkeliers.

"Het kunnen opzetten van fysieke locaties waar mensen het product kunnen uitproberen voordat ze het kopen, is belangrijk, maar we kunnen onze ruimte ook gebruiken om evenementen te organiseren en samen te werken met andere merken", aldus medeoprichter en CEO van Burrow Stephen Kuhl.

7. Betalingen en online afrekenen worden meer gepersonaliseerd, wat nieuwe consumenten aantrekt

Sezzle, Apple Pay, Venmo, PayPal... Elke keer dat u zich omdraait, lijkt het alsof er een nieuwe betalingsoptie is. En naarmate jongere generaties steeds meer technisch onderlegd worden, wordt een grotere verscheidenheid aan betalingsopties gebruikelijk. Uit een onderzoek van TransUnion blijkt zelfs dat het gebruik van creditcards onder millennials afneemt.

Dat is de reden waarom veel e-commerce winkels nu opties bieden voor financiering tegen lage tot geen rente, zoals Klarna, Afterpay en Affirm, waardoor klanten grote aankopen kunnen doen zonder al het geld in één keer uit te geven – of een creditcard met een hoge rente te gebruiken. 

Om een groter deel van hun beschikbare markt te ontsluiten, met name de bevolkingsgroep onder de 40 jaar, moeten merken zoveel mogelijk betaalmethoden accepteren, waaronder deze opties voor nu kopen, later betalen.

Helaas weigeren deze BNPL's financiering aan shoppers met lage kredietscores. Dat is waar Katapult in beeld komt. Stel dat een winkelier Klarna als betalingsoptie aanbiedt, maar de klant wordt geweigerd op basis van de kredietscore. Als die retailer ook Katapult aanbiedt, krijgt die shopper automatisch de mogelijkheid om via Katapult te financieren tegen een hogere rente op basis van risico. 

“Mensen werden vroeger verdeeld in prime en subprime wat betreft hun kredietscores”, zegt Jeremiah Griffin, directeur Business Development bij Katapult. “Nu zijn er meer financieringsniveaus.” Met opkomende lease-to-own-betalingsoplossingen zoals Katapult kunnen bedrijven nieuwe delen van de markt bereiken. 

Het betekent ook dat verkopers een persoonlijke ervaring kunnen bieden. Met zoveel nieuwe betaalmethoden kunnen handelaren nieuwe markten bereiken en meer keuzes bieden om te betalen zoals ze willen.

8. Het verzamelen en analyseren van gegevens wordt samenhangender en uitgebreider

Een recente trend van de afgelopen jaren is dat grote merken van verpakte consumentenproducten online gaan en een DTC-kanaal toevoegen aan hun inkomstenstroom. Maar volgens Evan Perkins, Senior Account Manager voor grote ondernemingen bij BigCommerce, is de grootste drijfveer van die trend niet de toegevoegde inkomstenstroom, maar de data. 

Sommige traditionele CPG-merken die via grote retailers verkochten, begonnen zich te ver verwijderd te voelen van de gebruikers van hun producten. Het verkopen van DTC is een manier waarop ze hun klanten leren kennen en gegevens verzamelen om slimmere beslissingen te nemen op het gebied van targeting, retentie en meer. 

In de komende jaren zullen gegevens alleen maar belangrijker worden voor bedrijven die hopen hun e-commerceverkopen te laten groeien.

Elliott Davidson, oprichter van het Britse digitale bureau Contrast, zei: “In de toekomst zullen we zien dat steeds meer e-commercebedrijven data vanuit een intern perspectief gaan gebruiken. 

"In-house marketeers kunnen veel meer strategische zakelijke beslissingen nemen en zich echt verdiepen in de gegevens om te zien wat werkt en wat niet. Gegevensanalyse zal voor bedrijven een basisvereiste worden om in de toekomst beslissingen over e-commerce te kunnen nemen."

Merkinzichten

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/union_of_elements_future_of_Ecommerce.png

Union of Elements-oprichter Hannah Sowers, die haar elf jaar ervaring bij Amazon meebrengt, zegt dat marketeers door lifecycle marketing te combineren met data science beter in staat zullen zijn hun boodschap onder de aandacht te brengen van mensen die het meest waarschijnlijk actie zullen ondernemen. 

“In plaats van op een traditionele manier aan klantsegmentatie te denken, zullen we in staat zijn om naar klanten in de downfunnel te kijken, degenen met de hoogste levenslange waarde te identificeren en de marketing met hen in gedachten te optimaliseren”, aldus Sowers. 

"Vervolgens kunnen we diezelfde gegevens gebruiken om andere klanten te ontdekken die op hen lijken, en idealiter met grotere zekerheid voorspellen welke klanten uiteindelijk in die categorie met een hoge lifetime value zullen vallen."

9. E-commerce voor B2B wordt een verwachting

B2B-bedrijven – zelfs grote industriële merken – ondergaan eindelijk hun eigen realtime digitale transformatie, aangedreven door COVID-19. En het levert waarschijnlijk voordelen op de lange termijn op. 

Digital Commerce Consultant Pete Robertshaw van Space48 zei: “In de afgelopen drie tot vier maanden hebben we gezien hoe kwetsbaar B2B-bedrijven kunnen zijn. Zelfs degenen die al online waren, hebben nog niet helemaal de geoptimaliseerde digitale reis die ze nodig hebben.” 

Robertshaw raadt B2B aan om dieper na te denken over hun online aanwezigheid en hun kopers beter te leren begrijpen. 

"Sommige van de B2B's waarmee we werken, denken dat ze weten wat hun gebruikers willen, maar als het gaat om het optimaliseren van het digitale traject, weten ze dat echt niet. UX en CX zijn niet alleen belangrijk voor B2C, maar ook voor B2B. Kopers willen dat hun winkelervaring naadloos is."

Naarmate meer en meer B2B-merken online gaan, zullen we meer innovatie gaan zien op aanverwante gebieden zoals contentmarketing en -ontwikkeling, communicatie met klanten, en de manieren waarop bedrijven hun merkverhaal online vertellen.

Direct Payment Group- oprichter Aviv Baron voorspelt dat B2B zelfs meer betalingsopties zal gaan aanbieden om efficiëntie te creëren voor zowel koper als verkoper. 

"We bouwen een universeel facturatiesysteem, dat verkopers de mogelijkheid geeft om opties aan te bieden zoals betalen met een creditcard, e-check en ACH", aldus Baron. 

Met dat systeem krijgen bedrijven meer inzicht in hun ontvangen betalingen. 

"We zien nu al dat sommige B2B-bedrijven opties aanbieden om in termijnen te betalen. Ik denk dat dat in de loop van de tijd zal toenemen."

10. Social selling maakt verkopen buiten de storefront mogelijk

E-commerce bewees snel zijn waarde, ondanks de vrees dat een gebrek aan sociale aanwezigheid en interactie het winkelend publiek zou ontmoedigen om online te kiezen boven fysieke winkels. Mede dankzij sociale media kunnen we in feite beide (soort van) hebben. 

Het belang van aanwezigheid op socialmediaplatforms komt al terug in de marketingstrategieën van alle merken. Maar platforms hebben nu ook een verkoopgedeelte toegevoegd om makkelijker te winkelen op het platform.

In-app aankopen op Facebook en Instagram

Omdat millennials en generatie Z hun koopkracht blijven vergroten, zal social commerce steeds belangrijker worden. 47% van de respondenten in die leeftijdsgroepen heeft enig vertrouwen in influencers op social media.

Facebook en Instagram hebben allebei stappen gezet in de richting van het mogelijk maken van het aankoopproces zonder het platform te verlaten. Afrekenen op Instagram werd vorig jaar in bèta geïntroduceerd en Facebook Shops is onlangs gelanceerd om verkopen op het platform nog makkelijker te maken.

Er komt nog meer van Pinterest

Ook Pinterest doet mee. Het bedrijf kondigde vorig jaar een visuele zoekfunctie aan die mode- en woondecoratieproducten aanbeveelt op basis van de context van een afbeelding. Met Rich Pins, waaronder Product Pins, kunnen gebruikers van het platform makkelijker informatie als prijzen en beschikbaarheid zien. En met Buyable Pins kunnen klanten producten kopen zonder Pinterest te verlaten.

De vooruitgang van het platform zal zeker doorgaan, getuige de aanstelling van een voormalige CTO van Walmart en VP Engineering van eBay.

Samenvatting

Als u al enige tijd een e-commerce winkel heeft, heeft u waarschijnlijk het gevoel gehad honderd dingen te moeten doen en slechts tijd voor tien te hebben. Daarom moet je, als het om toekomstige trends gaat, meedogenloos prioriteiten stellen. 

Niet elk merk hoeft op elke trend in te spelen. Als je een B2B-bedrijf hebt dat zwaar materieel verkoopt, zal verkopen op Instagram je omzet niet verhogen. En als je op maat gemaakte cadeaus verkoopt voor zeer specifieke gelegenheden, zal voice search niet je eerste prioriteit zijn.

Gebruiksgemak is belangrijker dan een flitsend design. Dat geldt zowel vanuit het perspectief van de klant die winkelt, als vanuit jou aan de operationele kant. Een flitsende online ervaring of andere toeters en bellen zijn geen vervanging voor een basis van solide processen en best practices. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, kun je berekende risico's nemen en flink gaan testen.

Veelgestelde vragen over de toekomst van e-commerce

Lees meer bronnen