Een succesvol e-commercemarketingplan bouwen en uitvoeren

https://images.ctfassets.net/wowgx05xsdrr/1H850p6Hk618UUUcy0pCrX/a7be3c03121a521a7d8b144b5d7e3324/4837CD_Ecommerce-Marketing_Jun-2022-Header.png

Kies het juiste e-commerceplatform

E-commercemarketing is de praktijk waarbij verkeer aan de top van de trechter wordt gestimuleerd om omzet en nieuwe klanten te genereren – en er zijn veel manieren om dit aan te pakken. 

Van het focussen op organisch verkeer en SEO tot het gebruik van Facebook- of Google-advertenties om gericht verkeer te genereren: u kunt betaalde strategieën combineren met niet-betaalde strategieën, allemaal om erachter te komen welke marketingmix de meeste mensen converteert.

Marketingcampagnes zijn echter nooit statisch. Naarmate marketingtactieken en marktalgoritmen evolueren, moet ook uw plan om het hoogste rendement op advertentie-uitgaven en operationele kosten te behalen die gepaard gaan met niet-betaalde groeistrategieën zoals SEO, evolueren.

In een constant veranderende en steeds competitievere omgeving moet u een gezamenlijke inspanning leveren om de verkoop in uw online winkel te verhogen. Een gebrek aan vastberadenheid is de reden dat de omzetdoelstellingen voor veel bedrijven niet worden gehaald. Nu de omzet uit e-commerce in de VS in 2025 naar verwachting $1,3 biljoen zal bedragen, wil je de boot niet missen.

Hoe u een e-commercemarketingplan opstelt

Terwijl u de basis legt voor uw toekomst op het gebied van e-commerce, doorloopt u de volgende oefeningen terwijl u uw bedrijfsplan schrijft om ervoor te zorgen dat uw methoden en strategie goed doordacht zijn en de tand des tijds zullen doorstaan.

Managementsamenvatting.

Een samenvatting is van cruciaal belang voor een e-commercemarketingplan, omdat het een breed overzicht biedt van het project dat gemakkelijk kan worden verspreid onder leiders en besluitvormers binnen uw bedrijf. 

De samenvatting moet de belangrijkste punten van uw strategie samenvatten, inclusief het algemene doel, de gewenste resultaten en projectaanbevelingen.

Doelen en doelstellingen.

Maak uw doelen en doelstellingen duidelijk en specifiek. Als u eenmaal begint met uitvoeren, is het geen schande om uw doelen aan te passen als ze te laag of te hoog blijken te zijn.

Uiteindelijk moet uw primaire focus liggen op het creëren van realistische, haalbare doelen voordat u ambitieuze doelen stelt om uzelf of uw team te motiveren.

Mission statement en waardepropositie.

Bij het opstellen van een e-commercemarketingplan moet u de volgende basisvragen kunnen beantwoorden:

  • Wat is het doel van dit bedrijf?

  • Wat doe je?

  • Wat doe je niet?

Niet alle bedrijven hebben een filantropisch element nodig, maar er moet wel een duidelijke missie en waardevoorstel zijn.

Target klanten, persona's en markten.

Ken je publiek. Als u geen duidelijk inzicht heeft in wie u target, welke kenmerken hen definiëren en wat hun locatie is, zult u waarschijnlijk inefficiënte campagnes voeren die geld verspillen aan laagconverterende, ongekwalificeerde individuen.

Zorg ervoor dat u het volgende weet:

  • Leeftijdscategorieën.

  • Uitsplitsing naar geslacht.

  • Geografische locatie.

  • Koopkracht.

  • Online winkelgedrag. 

Situatie analyse.

Zorg ervoor dat u een grondige beoordeling uitvoert van de huidige staat van het bedrijf, uw gebruikerservaring, de concurrentie en het algemene marketingplan.

Laat geen middel onbeproefd. Een beter inzicht in uw huidige situatie zal leiden tot betere besluitvorming en uiteindelijk tot betere resultaten.

Prijs- en positioneringsstrategie.

Doe je onderzoek. Zorg ervoor dat uw prijzen en positionering echte waarde bieden aan uw doelgroep en vergroot de loyaliteit van uw klanten. Het opdringen van nieuwe producten aan uw doelgroep die zij te duur vinden, is een verliezende propositie, vooral wanneer moderne prijsvergelijkingen moeiteloos zijn.

Er zullen mogelijkheden zijn om te testen en te verfijnen gedurende de hele levenscyclus van uw product, maar als u vooraf wat meer werk doet, bent u op de lange termijn beter af.

Distributie- en uitvoeringsplan.

Zelfs als u klein begint, moet u een duidelijk inzicht hebben in de vereisten op het gebied van distributie en orderafhandeling die zullen evolueren naarmate u groeit.

Of u nu zelf inpakt en verzendt, toezicht houdt op een klein team of gebruik maakt van een externe fulfilmentwinkel, u moet weten of uw fulfilmentprocessen kunnen voldoen aan de vraag van uw komende marketingpush.

Nadat u uw plannen heeft geschreven, moet u tijd besteden aan het aanpassen, verfijnen en evolueren ervan in de loop van de tijd.

Het uitvoeren van een e-commercemarketingplan

Op dit punt zou u een duidelijk inzicht moeten hebben in de subtiele nuances die uw bedrijf definiëren.

Als u een klein bedrijf bent, of zelfs een online verkoper, begint u nu de basis te leggen voor toekomstige groei, en als u al meer gevestigd bent, versnelt u op deze manier uw groeitraject:

Bepaal uw verkoop- en leadgeneratiestrategie.

Omdat dit is waar de one-size-fits-all antwoorden ophouden, zul je creatief moeten worden. Het aantal manieren om uw bedrijf op de markt te brengen is potentieel eindeloos. 

Ook al kan de enorme lijst met buzzwords voor digitale marketing je hoofd doen tollen, we zullen de strategieën en marketingtools belichten die hun resultaten hebben bewezen en enkele nieuwere strategieën om te overwegen.

Stel je een verkooptrechtergrafiek voor die het pad van je klanten toont, van bewustzijn naar interesse, naar verlangen naar actie. Elke fase in dit proces moet opmerkingen bevatten over de specifieke marketingstrategieën die u gaat gebruiken om potentiële klanten door die trechter te loodsen.

Bovenaan de trechter ziet u strategieën voor het vergroten van de merkbekendheid in e-commerce die niet vaak onmiddellijke conversies opleveren, zoals het plaatsen van organische sociale inhoud of programmatische display-advertenties. Onderaan zie je advertenties in het zoeknetwerk van Google, retargeting-advertenties op Instagram en directe e-mailcommunicatie.

Als marketeer wilt u nadenken over het primaire doel van elke campagnestrategie die u gebruikt en waar deze in uw trechter past.

Ontvang technologie en rapportagesoftware.

Voordat u een serieuze marketingpush maakt, moet u de volgende vragen kunnen beantwoorden:

  • Is de technologie die ik momenteel gebruik om de effectiviteit van mijn marketinginspanningen bij te houden adequaat?

  • Kan het worden gebruikt om te bepalen of de KPI's die ik wil verbeteren al dan niet verbeteren?

  • Zal het ons team helpen de ROI van onze acties nauwkeurig te bepalen?

Zoals eerder vermeld blijft het aantal marketingkanalen stijgen, en de tools die u gebruikt om die informatie bij te houden moeten voldoende zijn.

Een paar geweldige hulpmiddelen om te overwegen zijn:

  • Google Data Studio (gratis + betaalde integraties).

  • LuckyOranje.

Begin met conversies.

Binnen uw leadgeneratie- en salesfunnelplan moeten er specifieke bottom of the funnel-strategieën zijn die zijn ontworpen om klanten over de finish te krijgen. Rol deze campagnes eerst uit om omzet te genereren en een positief momentum op te bouwen.  

Uiteindelijk behoren conversiepercentages tot de meest waardevolle statistieken voor een e-commercebedrijf, en het begrijpen ervan is van cruciaal belang voor het succes van uw bedrijf op de lange termijn. 

Test de wateren.

Wijs een deel van uw e-commercemarketingbudget toe om nieuwe strategieën te testen. Je zult tenslotte nooit weten wat goed werkt en wat niet totdat je het probeert.

Afhankelijk van uw budget kan het uitvoeren van enkele eenvoudige testcases in kleinere markten u voorzien van de munitie die u nodig heeft om een budgetverhoging te rechtvaardigen, uw eerdere aanbevelingen te valideren en/of de deur te openen naar een geheel nieuwe marktkans.

Verfijn en breid uw e-commercemarketingstrategie uit.

Zodra u een positief momentum heeft gezien, bent u klaar om uw e-commercemarketingstrategie te verfijnen en uit te breiden. U zou inmiddels een goed inzicht moeten hebben in wat werkt, wat verbeterd moet worden en welke kansen er zijn. 

Verfijn en voer daarom uw initiële strategieën uit door uw budget te verhogen en op te schalen. Hier kunt u nog creatiever worden.

Enkele strategieën om te overwegen zijn:

  • Joint ventures en partnerschappen: complementaire merken hebben succes geboekt via partnerschappen. U kunt samen inhoud creëren die beide merken aan elkaars e-maillijsten blootstelt of een samengesteld cadeaupakket voor de feestdagen bundelen voor verschillende merken. Wanneer de merken op één lijn liggen, profiteren beide merken ervan.

  • Verhoog de gemiddelde bestelwaarde (AOV): Zodra u bent uitgegroeid tot consistente verkopen, is het tijd om de gemiddelde bestelwaarde te verhogen. Verdeel uw kortingscodes om grotere aankopen te stimuleren of bied versnelde verzending aan voor bestellingen die 50% hoger zijn dan uw huidige AOV.

  • Verwijzingen: bied bestaande en loyale klanten de mogelijkheid om een vriend door te verwijzen en pluk de vruchten ervan. Als je een prettige klantervaring biedt, kan je klantenbestand een leger van merkadvocaten worden.

E-commerceverkopen verhogen

Ontdek onze verzameling gratis bronnen die zijn ontworpen om te helpen slimmer te schalen en online groei te versnellen van $ 1 miljoen naar $ 100 miljoen.

Download nu

Het laatste woord

Het opstellen van een goed doordacht e-commercemarketingplan lijkt misschien lastig.

De rijkdom aan strategieën en kanalen die kunnen helpen bij het stimuleren van de online verkoop is echter enorm en blijft groeien. Hoewel u misschien in de verleiding komt om naar de races te gaan, is opzettelijkheid van cruciaal belang wanneer u voor het eerst begint met het ontwikkelen van een e-commercemarketingstrategie.

Zorg ervoor dat u een goed begrip heeft van uw product en de vraag naar uw product, en wees niet bang om aannames te doen, zolang u ze maar test.

E-commercemarketeers voelen zich misschien als kinderen in een e-commerce snoepwinkel en proberen te beslissen welke nieuwe smaken ze vandaag willen proberen. Zolang je georganiseerd en gedetailleerd bent en bereid bent om te leren, is het moeilijk om fout te gaan.

Veelgestelde vragen over e-commercemarketing

Lees meer bronnen