Iaas, PaaS of SaaS e-commerce? Hier zijn alle criteria (+ voorbeelden) om over te stappen op de Cloud en de juiste keuze te maken voor je webshop

https://images.ctfassets.net/wowgx05xsdrr/c42hJ9dnzLsj0xZuUHwGf/6ec5065ca4527e5cb213f494042eff1d/article-header-saas-iaas-paas-generic.png

Ontdek wat Open SaaS voor jouw bedrijf kan doen

Ik ben klaar om te starten of ik heb al een eigen e-commercewinkel.
BigCommerce proberen
Ik heb vragen en wil graag advies van een e-commerce-expert.
Contact met sales

Met de toegenomen populariteit van cloud computing en -diensten stappen bedrijven over de hele wereld af van de traditionele on-premise diensten waarop ze zijn gaan vertrouwen. 

Cloudgebaseerde diensten hebben de manier waarop bedrijven hebben gewerkt getransformeerd, waardoor ze IT-infrastructuren, platforms, software en applicaties kunnen gebruiken via internet en online hotspots. 

Organisaties die overwegen hun e-commerce-activiteiten naar de cloud te verplaatsen, doen er goed aan zich te verdiepen in deze drie belangrijke termen:

  • Infrastructure as a Service (IaaS)

  • Platform as a Service (PaaS)

  • Software as a Service (SaaS)

IaaS, PaaS en SaaS zijn de drie belangrijkste typen cloud computing die momenteel beschikbaar zijn

Deze platforms zijn de afgelopen tien jaar aanzienlijk gegroeid , waarbij de wereldwijde omzet is gestegen van ongeveer $90 miljard in 2016 naar meer dan $312 miljard in 2020. 

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/saas-v-pass-1.png

Met dergelijke groei wordt werken in de cloud al snel de norm. Bedrijven beginnen geleidelijk afscheid te nemen van software op locatie.

De belangrijkste verschillen tussen on-premise, SaaS, PaaS en IaaS

Nog niet zo lang geleden bevonden de meeste IT-systemen van een bedrijf zich op locatie en waren 'clouds' gewoon wolken. Nu kan iedereen gebruikmaken van cloudplatforms voor bijna alle systemen en processen.

SaaS, PaaS en IaaS presenteren drie moderne maar verschillende manieren om te beschrijven hoe u de cloud voor uw bedrijf kunt gebruiken. 

Het is belangrijk te onthouden dat de meeste bedrijven die gebruikmaken van cloudplatforms een combinatie van SaaS- en IaaS-cloudservices gebruiken, en dat veel ontwikkelaars ook PaaS gebruiken om toepassingen te creëren.

SaaS

SaaS-platforms omvatten software die via derden via internet beschikbaar is. 

Voorbeelden van populaire SaaS-providers zijn: 

  • BigCommerce

  • Google Workspace, Salesforce.

  • Dropbox.

  • MailChimp.

  • ZenDesk.

  • DocuSign.

  • Slank.

  • Hubspot.

PaaS

PaaS richt zich primair op hardware- en softwaretools die via internet beschikbaar zijn. 

Voorbeelden van populaire PaaS-providers zijn: 

  • AWS elastische bonenstaak.

  • Heroku.

  • Windows Azure (voornamelijk gebruikt als PaaS).

  • Force.com.

  • Google App-engine.

  • Open Shift.

  • Apache Stratos.

  • Adobe Magento Commerce Cloud.

IaaS

IaaS werkt voornamelijk met cloudservices die je naar gebruik betaalt, zoals opslag, netwerken en virtualisatie.

Voorbeelden van populaire IaaS-providers zijn: 

  • AWS EC2.

  • Rackruimte.

  • Google Compute Engine (GCE).

  • Digitale Oceaan.

  • Microsoft Azure.

  • Magento 1 Enterprise-editie*.

3 soorten servicemodellen voor cloud computing

1. IaaS (Infrastructure as a Service)

IaaS, oftewel infrastructuurservices in de cloud, biedt eindgebruikers cloudgebaseerde alternatieven voor fysieke infrastructuur op locatie. Bedrijven kunnen resources aanschaffen op basis van hun behoefte, in plaats van zelf hardware te kopen en beheren, wat meestal duurder is.

Kenmerken van IaaS

IaaS is schaalbaar en biedt bedrijven via de cloud meer flexibiliteit dan on-premise oplossingen. IaaS-bedrijven bieden doorgaans services als opslag, netwerken en virtualisatie die je betaalt naar gebruik.

IaaS-cloudservers worden doorgaans via internet aangeboden aan bedrijven, via een dashboard of via een API, zodat gebruikers volledige controle hebben over hun computerinfrastructuur.

IaaS-platforms zijn:

  • Zeer flexibel en zeer schaalbaar

  • Toegankelijk voor meerdere gebruikers

  • Kostenefficiënt

Voordelen van IaaS

Het onderhoud van on-premise IT-infrastructuur kan kostbaar en arbeidsintensief zijn, aangezien het vaak een aanzienlijke investering in fysieke hardware vereist. Waarschijnlijk moet je ook een beroep doen op ervaren externe IT'ers om de hardware te onderhouden en alles up-to-date te houden en te laten draaien.

Met IaaS kun je kopen wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt, en meer kopen als je bedrijf groeit.

IaaS-oplossingen zijn zeer flexibel en schaalbaar en kunnen worden vervangen wanneer dat nodig is zonder dat je geld verliest op je investering.

Een ander voordeel van IaaS is dat je de controle over de infrastructuur weer in handen krijgt. Je hoeft niet meer te vertrouwen op een externe IT'er, maar kunt IaaS-producten zelf bekijken en er toezicht op houden als je wilt, zonder dat je veel IT-kennis nodig hebt.

Nadelen van IaaS

Er zijn bepaalde beperkingen en dingen waarmee je rekening moet houden bij de overstap naar IaaS, zoals:

  • Oudere systemen: Voordat een volledige migratie naar de cloud is voltooid, moeten alle oudere technologieën of applicaties worden beoordeeld op compatibiliteit. Er zijn veel oudere systemen die niet zijn ontworpen voor cloudgebaseerde services en mogelijk moeten worden geüpgraded of vervangen. 

  • Beveiliging: Met de overstap van on-premise naar de cloud kunnen er nieuwe beveiligingsbedreigingen ontstaan, van de host of andere virtuele machines (VM's). Het is van cruciaal belang dat organisaties actuele beveiligingsbedreigingen en hun herstelstrategieën beoordelen en onderzoeken. 

  • Interne training: Een nieuw systeem is niet vertrouwd en mensen kennen de fijne kneepjes ervan niet. Bedrijven moeten extra training en middelen voorbereiden om ervoor te zorgen dat hun gebruikers weten wat ze doen.

Wanneer gebruik je IaaS?

IaaS is nuttig voor bedrijven in alle soorten en maten. Je krijgt volledige controle over de infrastructuur en je betaalt naar gebruik, waardoor dit model voor de meeste budgetten geschikt is.

Met de meeste IaaS-platforms krijg je toegang tot voortdurende ondersteuning en kun je je gebruik ieder moment opschalen.

Overstappen op IaaS is de ideale manier om je bedrijf toekomstbestendig te maken.

Voorbeeld van IaaS buiten e-commerce

Een goed voorbeeld van IaaS is AWS EC2.

EC2 biedt schaalbare infrastructuur voor bedrijven die cloudgebaseerde toepassingen willen hosten. EC2-gebruikers zijn geen eigenaar van de fysieke servers: AWS stelt virtuele servers ter beschikking.

Gebruikers betalen alleen voor het gebruik van de servers, waardoor ze de kosten (en het bijbehorende doorlopende onderhoud) van het investeren in fysieke hardware besparen.

Voorbeeld van IaaS binnen e-commerce

Adobe Commerce (Magento) kan zowel on-premise als IaaS worden gebruikt, afhankelijk van de manier waarop de handelaar zijn winkel wil hosten.

In het geval van IaaS betaalt de handelaar Magento voor de licenties van de software en gebruikt dan een externe leverancier voor de beste webhosting, zoals Rackspace.

Handelaren kunnen betalen voor hosting die aan hun eigen behoeften voldoet zonder de kosten van het onderhoud van hun eigen fysieke servers. De handelaar is nog steeds verantwoordelijk voor het installeren en beheren van updates voor de Magento-software.

2. PaaS (Platform as a Service)

PaaS, ook wel cloudplatformservices genoemd, biedt ontwikkelaars een raamwerk, software en tools die nodig zijn om apps en software te bouwen – allemaal toegankelijk via internet. 

PaaS wordt vaak gezien als een verkleinde versie van IaaS en het biedt klanten een bredere toegang tot servers, opslag en netwerken, allemaal beheerd door een externe leverancier.

2. PaaS (Platform as a Service)

PaaS-levering is vergelijkbaar met SaaS-methoden, met als belangrijkste verschil dat klanten geen toegang hebben tot online software, maar tot een online platform. 

PaaS biedt dat platform dat softwareontwikkelaars kunnen creëren, waardoor ze zich kunnen concentreren op de software zelf in plaats van op externe problemen. 

PaaS-platforms zijn:

  • Toegankelijk voor meerdere gebruikers

  • Schaalbaar: klanten kunnen kiezen uit verschillende niveaus van computerresources, afgestemd op de omvang van hun bedrijf

  • Gebaseerd op virtualisatietechnologie

  • Gemakkelijk te gebruiken zonder uitgebreide kennis van systeembeheer

Kenmerken van PaaS.

PaaS wordt in de eerste plaats gebruikt door ontwikkelaars die software of toepassingen bouwen.

Een PaaS-oplossing biedt het platform waarmee ontwikkelaars unieke, aanpasbare software kunnen maken. De ontwikkelaars hoeven dan niet vanaf nul te beginnen bij het ontwikkelen van toepassingen, waardoor ze tijd en geld besparen op het schrijven van uitgebreide code.

PaaS is een populaire optie voor bedrijven die unieke toepassingen willen creëren zonder een fortuin uit te geven of alle verantwoordelijkheid op zich te nemen. Denk aan het verschil tussen het huren van een zaal om een show te geven en het zelf bouwen van een zaal om een show te geven.

De locatie blijft hetzelfde, maar wat je in die ruimte creëert, is uniek.

Voordelen van PaaS

Net als IaaS zijn er bepaalde nadelen aan het gebruik van PaaS waar bedrijven zich bewust van moeten zijn, waaronder: 

  • Integraties: Met PaaS kun je uitdagingen tegenkomen bij de integratie van nieuwe toepassingen. Dit heeft te maken met problemen met verouderde systemen. Vaak zijn er aspecten van die systemen die niet geschikt zijn voor de cloud. 

  • Gegevensbeveiliging: Het gebruik van servers van derden voor je gegevens kan mogelijk leiden tot extra veiligheidsrisico's. De beveiligingsopties kunnen ook beperkt zijn omdat je een oplossing moet vinden die kan integreren met externe systemen.

  • Runtime: PaaS-oplossingen zijn mogelijk niet volledig geoptimaliseerd voor de taal en frameworks die je bedrijf gebruikt en het kan moeilijk zijn een specifiek toegesneden oplossing te vinden. 

  • Operationele beperkingen: Aangepaste cloudtoepassingen zijn mogelijk niet compatibel met PaaS-oplossingen, met name die met workflows voor beheerautomatisering. Dit kan je operationele mogelijkheden belemmeren en de volledige reikwijdte van je bedrijf beperken.  

Nadelen van PaaS

PaaS is vaak de meest kosteneffectieve en tijdsefficiënte manier voor een ontwikkelaar om een unieke toepassing te creëren.

Met een PaaS-oplossing kan de ontwikkelaar zich concentreren op de creatieve kant van app-ontwikkeling in tegenstelling tot de meer alledaagse taken zoals het beheer van software-updates of beveiligingspatches. In plaats daarvan kan hun tijd en denkkracht volledig gaan naar het maken, testen en implementeren van de app.

Wanneer gebruik je PaaS?

Een goed voorbeeld van PaaS is AWS Elastic Beanstalk.

Amazon Web Services (AWS) biedt meer dan 200 cloudservices aan, zoals EC2, RDS en S3. De meeste van deze services kunnen worden gebruikt als IaaS. De meeste bedrijven die AWS gebruiken, kiezen de specifieke services die ze nodig hebben.

Het beheren van meerdere services kan echter snel lastig en tijdrovend worden voor gebruikers. 

Dan heb je baat bij AWS Elastic Beanstalk. Dit werkt als een extra laag boven op de infrastructuurservices en regelt automatisch de details van capaciteitsvoorziening, load balancing, schaalbaarheid en bewaking van de status van toepassingen.

Voorbeeld van PaaS buiten e-commerce.

Adobe Commerce (Magento) is het meestvoorkomende voorbeeld van PaaS voor e-commerce. Hiermee kan een handelaar de hosting bundelen als onderdeel van het pakket met Magento.

Handelaren die Magento evalueren, volgen een proces om de hostingbehoefte vast te stellen, die vervolgens uitmondt in een maandabonnement. Je hebt nog steeds volledige toegang om de broncode van je Magento-winkel te bewerken en kunt de applicatie volledig aanpassen.

Alle platformupdates, veiligheidspatches en algemeen onderhoud aan de winkel zijn de verantwoordelijkheid van de handelaar.

3. SaaS (software-as-a-Service)

SaaS, oftewel applicatieservices in de cloud, is de meestgebruikte service binnen de cloudmarkt. SaaS-platforms maken software via internet toegankelijk voor gebruikers, meestal tegen een maandelijkse abonnementsprijs.

Ze zijn doorgaans gebruiksklaar en worden uitgevoerd vanuit de webbrowser van de gebruiker, waardoor bedrijven eventuele extra downloads of applicatie-installaties kunnen overslaan. 

Kenmerken van SaaS.

SaaS wordt via het internet geleverd als een volledig functionele service die toegankelijk is via elke webbrowser. Met SaaS beheren verkopers de gegevens, servers en opslag, waardoor IT-controle uiteindelijk overbodig wordt en bedrijfsprocessen worden gestroomlijnd.

SaaS-platforms zijn:

  • Online beschikbaar

  • Gehost op een externe server door een externe provider

  • Ideaal voor kleine bedrijven of startende ondernemingen die niet hun eigen softwaretoepassingen kunnen ontwikkelen

  • Schaalbaar, met verschillende niveaus voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen

  • Inclusief, met beveiliging, compliance en onderhoud als onderdeel van de kosten

Voordelen van SaaS

Met SaaS hoef je geen softwaretoepassingen op je computer te installeren en uit te voeren. Alles is beschikbaar via internet wanneer je online inlogt op je account. Je hebt meestal op elk moment en vanaf elk apparaat toegang tot de software, zolang je een internetverbinding hebt.

Hetzelfde geldt voor alle andere gebruikers van de software. Al je medewerkers krijgen hun eigen inloggegevens met relevante toegangsrechten. Je hoeft geen IT-specialist meer in te schakelen om de software op meerdere computers te downloaden binnen je kantoor en hoeft je ook niet druk te maken over het up-to-date houden van de software op al die computers. Dat is allemaal geregeld in de cloud.

Een ander belangrijk voordeel is de betalingsstructuur.

De meeste SaaS-leveranciers werken met een abonnementsmodel met vaste, inclusieve maandelijkse accountkosten. Je weet precies hoeveel de software zal kosten en kunt budgetteren zonder je zorgen te maken over verborgen verrassingen.

Abonnementen kunnen bijvoorbeeld onderhoud, compliance en beveiligingsdiensten omvatten. SaaS-leveranciers bieden ook kant-en-klare, eenvoudige oplossingen voor als je een basispakket nodig hebt, en complexere oplossingen voor grotere organisaties. Je kunt de basissoftware binnen enkele uren draaiend hebben. Bovendien heb je tijdens de implementatie toegang tot de klantenservice en ondersteuning.

Nadelen van SaaS

Net als IaaS en PaaS zijn er beperkingen en dingen waarmee je rekening moet houden als je werkt met SaaS, waaronder:

  • Gegevensbeveiliging: Met gegevens die zich hoofdzakelijk op externe servers bevinden, kan de beveiliging een probleem worden. Zorg ervoor dat je over de juiste beveiligingsoplossingen beschikt en dat je vertrouwd bent met welke SaaS-service je ook gebruikt. 

  • Interoperabiliteit: Integratie met bestaande applicaties en services kan een probleem zijn, aangezien veel SaaS-apps niet zijn ontworpen voor open integraties. Het kan moeilijk zijn een service met integratiemogelijkheden te vinden, en het kan nog moeilijker zijn er zelf een te creëren. 

  • Aanpassing: SaaS-services staan meestal maar minimale aanpassingen toe voor functies, mogelijkheden en integraties. Dit kan bedrijven ertoe dwingen aanzienlijk te investeren in het beheren of toevoegen van aanpassingsmogelijkheden. 

  • Gebrek aan controle: Met een SaaS-oplossing moeten bedrijven vaak de controle uit handen geven aan de externe dienstverleners, en ze de sleutels geven tot functionaliteit, prestaties en zelfs gegevens. Je wilt wel zeker weten dat je de gebruikte aanbieder kunt vertrouwen of dat je de informatie op afstand kunt bekijken.

Wanneer gebruik je SaaS?

SaaS-platforms zijn ideaal als je een applicatie soepel en betrouwbaar wilt laten draaien met minimale inbreng van jouw kant.

Neem bijvoorbeeld je e-mailserver.

Je wilt er zeker van zijn dat je e-mails kunt blijven verzenden en ontvangen zonder dat je met je e-mailinstellingen hoeft te rommelen of je druk hoeft te maken over updates. Stel je voor dat je mailserver het begeeft omdat je bent vergeten de server bij te werken. Dat is vandaag de dag gewoon geen optie.

Als je SaaS-applicaties gebruikt om je mailbox te beheren, is de kans dat er iets misgaat zeer klein. En als er toch iets misgaat, is het aan de SaaS-leverancier om een oplossing te vinden.

Je betaalt dus niet alleen voor de SaaS-applicaties of producten, je betaalt voor gemoedsrust.

Voorbeeld van SaaS buiten e-commerce.

Google Workspace – voorheen bekend als Google G Suite – is een van de populairste SaaS-gebaseerde infrastructuurdiensten. De upgrade van G Suite was het resultaat van een meer geïntegreerde ervaring in de bredere suite van Google, waardoor klanten beter verbinding konden maken met hun verschillende tools. 

De Google Workspace-suite omvat allerlei bekende toepassingen, zoals Gmail, Google Agenda, Google Docs en meer.

Voorbeeld van SaaS binnen e-commerce.

Een uitstekend voorbeeld van een SaaS-platform voor e-commerce is BigCommerce.

BigCommerce is een van de toonaangevende SaaS-e-commerceplatforms voor middelgrote en zakelijke merken. Het heeft alle voordelen die gepaard gaan met SaaS met meerdere tenants (gemak in gebruik, hoge prestaties en continue updates) in combinatie met platformbrede API's waarmee bedrijven hun sites kunnen aanpassen en kunnen integreren met externe applicaties en services.  

BigCommerce biedt complete winkelwagensoftware en hostinginfrastructuur aan de gebruiker, waardoor bedrijven binnen enkele minuten een online winkel kunnen maken zonder zich zorgen te maken over programmeren, hosten of software.

Het BigCommerce-platform heeft ook regelmatige updates die automatisch worden uitgerold voor gebruikers. Daarnaast zijn de softwarelicenties, upgrades en hostingkosten allemaal inbegrepen in de maandelijkse abonnementskosten.

Het concurrentievoordeel van Open SaaS: Maak je bedrijf toekomstbestendig met flexibele e-commerce

Bouw een flexibel, schaalbaar bedrijf dat overal op is voorbereid

Nu downloaden

Het laatste woord

Wat zijn uiteindelijk de verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS?

  • IaaS is bedoeld om je maximale flexibiliteit te bieden als het gaat om het hosten van op maat gemaakte apps, maar ook om het bieden van een algemeen datacenter voor dataopslag.

  • PaaS wordt meestal gebouwd boven op een IaaS-platform om de behoefte aan systeembeheer te verminderen. Zo kun je je concentreren op app-ontwikkeling in plaats van infrastructuurbeheer.

  • SaaS biedt kant-en-klare oplossingen die voorzien in een specifieke bedrijfsbehoefte (zoals een website of e-mail). De meeste moderne SaaS-platforms zijn gebouwd op IaaS- of PaaS-platforms.

Door de toenemende populariteit van IaaS, PaaS en SaaS is de behoefte aan on-premise hosting afgenomen. Nu bedrijven en technologie steeds meer in elkaar overgaan, wordt migratie naar de cloud van het grootste belang voor organisaties die voorop willen blijven lopen.

Deze cloudmodellen bieden gebruikers keuzes, flexibiliteit en opties die on-premise hosting eenvoudigweg niet kan bieden.

Veelgestelde vragen over SaaS versus PaaS versus IaaS

Lees meer bronnen