Soorten zakelijke modellen in het tijdperk van elektronische handel

https://images.ctfassets.net/wowgx05xsdrr/uhzZVGwj5uSP9HK7OJAs6/624f67ee02183473c16db65b6bf6a426/collage-ecommerce-multi-channel-product-fashion-people-generic.jpg

Lanceer uw e-commerce winkel met een gratis proefperiode van 15 dagen

Denk eens terug aan hoe je tien jaar geleden winkelde. 

Waar kocht je je kleding? Hoe doe je boodschappen? Wat deed je toen het moment werd aangebroken om een nieuw matras te kopen?

Innovatieve e-commercebedrijven hebben de manier waarop wij vandaag winkelen veranderen en opnieuw hebben bepaald wat mogelijk is.

In 2013 was e-commerce goed voor 6% van de detailhandel in de VS en in 2017 steeg dat cijfer tot 9%. Experts voorspellen dat de verkoop via e-commerce tegen 2021 14% zal kopen van de totale aankopen in de VS. 

Vandaag is het voor creatieve oprichters eenvoudiger dan ooit om hun ideeën in realiteit te zetten. Elk jaar zien we dat nieuwe bedrijven 'wij hebben het altijd zo gedaan' monolieten van de troon stoten.

Hoewel veel van de tools nieuw zijn en snel beter worden, zijn de regels onveranderd gebleven. Als je wilt innoveren en de verwachtingen zullen overtreffen, ken dan je businessmodel en weet hoe je gaat innoveren.

In dit artikel zullen we de centrale businessmodellen van e-commerce hebben, geven we enkele voorbeelden van vernieuwers en verminderen we de principes van een vernieuwende e-commerce aan.

Vier traditionele soorten businessmodellen voor e-commerce

Wanneer je een e-commercebedrijf uit de grond stampt, is de kans groot dat je in tien minste één van deze vier algemene categorieën valt.

Elk heeft zijn troeven en uitdagingen, en veel bedrijven zijn in meerdere van deze categorieën tegelijkertijd actief.

Weten in welke categorie je grote idee voorbij is, zal je creatief helpen om te gaan brainstormen over wat je kansen en bedreigingen zouden kunnen zijn.

1. B2C – Business-to-consumer.

B2C-bedrijven verkopen aan de afgewerkte. Het B2C-model is het meest verrassende businessmodel, dus er zijn veel unieke benaderingen onder deze koepel.

Alles wat je als consument in een webshop koopt - denk aan kleding, handige artikelen, entertainment - gebeurt in het kader van een B2C-transactie.

Het verwerkingsproces voor een B2C-aankoop is veel korter dan voor een B2B-aankoop (business-to-business), vooral voor artikelen met een lager prijskaartje.

Bedenk: het is voor jou veel gemakkelijker om te beslissen over een nieuwe paar tennisschoenen dan voor je bedrijf over de zoektocht naar en de aanschaf van een nieuwe e-mailserviceprovider van cateraar.

Door deze duurzame verkoopcyclus geven B2C-bedrijven normaliter minder marketingdollars uit om een verkoop af te sluiten, maar hebben ze ook een lagere gemiddelde orderwaarde en minder terugkerende bestellingen dan hun B2B-tegenhangers.

En B2C heeft niet alleen betrekking op producten, maar ook op diensten.

B2C-vernieuwers hebben technologie ingezet zoals mobiele apps, native adverteren en remarketing om hun direct marketing te voeren bij klanten en hun leven in dit proces praktisch te maken.

Door bijvoorbeeld een app als Gazon Guru te gebruiken, kunnen consumenten gemakkelijk in contact komen met lokale grasmaaidiensten, tuin- en terrasspecialisten of deskundigen in het ruimen van sneeuw. Bovendien kunnen bedrijven die diensten aan huis de softwareapp leveren Housecall Pro voor loodgieterij gebruiken om hun medewerkers onderweg te volgen, klanten te sms'en en creditcardbetalingen onderweg te verwerken, wat zowel de consument als het bedrijf ten goede komt.

2. B2B – Business-to-business.

In een B2B-businessmodel verkoopt een bedrijf zijn product of dienst aan een ander bedrijf. Soms is de koper de overtollige, maar verkoopt vaak de koper door aan de consument.

B2B-transacties hebben over het algemeen gesproken een vaste verkoopcyclus, maar een hogere orderwaarde en een hoger aantal terugkerende aankopen.

Recente B2B-vernieuwers hebben een plaats door catalogi en bestelbonnen vervangen door e-commerce etalages en betere targeting in nichemarkten.  In 2020 zullen bijna de helft van B2B-kopers millennials zijn - bijna een verdubbeling vergeleken met 2012. waardoor de jongere generaties het tijdperk van de zakelijke transacties betreden, wordt de B2B-verkoop in de online ruimte steeds belangrijker.

3. C2B – Consumer-to-business.

Door C2B-diensten kunnen particulieren goederen en diensten aan bedrijven verkopen.

In dit e-commercemodel zou een website klanten de mogelijkheid kunnen bieden om het werk dat ze willen doen te posten en bedrijven te laten bieden op deze mogelijkheid. Verwante marketingdiensten zouden ook als C2B kunnen worden beschouwd.

Elance (nu Upwork) was een begin innovatieve speler in dit model door bedrijven om freelancers te helpen bij het huren.

Het concurrentievoordeel van het C2B e-commercemodel zit in de prijsstelling voor goederen en diensten.

Deze aanpak geeft consumenten de macht om hun prijs te bepalen of bedrijven recht met elkaar laten samenwerken om hun nood in te vullen.

Recente vernieuwers hebben dit model creatief gebruikt om bedrijven in contact te brengen met influencers op sociale media om hun producten aan de man te brengen.

4. C2C – Consument-tot-consument.

Een C2C-bedrijf - ook wel een online marktplaats genoemd - brengt consumenten met elkaar in contact om goederen en diensten uit te wisselend en verdient meestal geld door hiervoor transactie- of aanbiedingskosten aan te rekenen.

Online bedrijven zoals Craigslist en eBay waren pioniers in dit model in de eerste begindagen van het internet.

C2C-bedrijven profiteren van de groei die gemotiveerde kopers en verkopers aansturen, maar moeten ook het hoofd bieden aan een belangrijke uitdaging op het gebied van kwaliteitscontrole en het onderhoud van de technologie.

Vijf manieren om waarde te leveren voor een vernieuwende e-commerce

Als je een autobedrijf bent, dan is het je manier om de motor waarde te geven.

Dit is het leuke deel - waar je op het scherpste van de snede kunt staan. Hoe ga je indirect en een e-commercebedrijf oprichten dat het de moeite waard is om te delen?

Hier volgen enkele van de populaire benaderingen van leidende bedrijven en marktverstoorders.

1. D2C - Direct-naar-consument.

Door de tussenpersoon weg te knippen, heeft een nieuwe generatie consumentenmerken een bestand trouwe volgers vloeiend dat groeit snel.

Online detailhandelaren zoals Warby Parker en Casper zetten de norm voor verticale verstoring, maar merken zoals Glossier tonen ons hoe D2C een terrein voor innovatie en groei kan blijven.

2. Whitelabel en privatelabel.

Een "white label" is het aanbrengen van je naam en merk op een algemeen product, dat je van een verdeler hebt gekocht.

Bij private labeling doet een detailhandelaar een beroep op een fabrikant om een uniek product te maken dat hij exclusief kan verkopen. Met private labeling en white labeling hoef je niet al te veel te investeren in ontwerp en productie en kun je het scherpst van de snee opzoeken in technologie en marketing.

3. Groothandel.

Wanneer je met een groothandel werkt, biedt een detailhandelaar zijn product in bulk tegen een korting aan.

Groothandel is al jaren een B2B-praktijk, maar veel detailhandelaren hebben het in een B2C-context aan consumenten aangeboden die graag de vinger op de knip houden.

4. Dropshipping

Eén van de snelste e-commercemethoden is dropshipping. Normaal gesproken brengen dropshippers artikelen op de markt en verkopen ze via een derde leverancier die dit voor hen doet, zoals AliExpress of Printful. Dropshippers treden op als tussenpersoon door de kopers met het beslissende contact te brengen. Met eenvoudige tools kunnen gebruikers van BigCommerce voorraden van leveranciers van over de hele wereld afgesloten voor hun etalages.

5. Abonnementendienst.

Al in de jaren 1600gebruikte uitgeverijen in Engeland een abonnementsmodel om maandelijkse boeken te leveren aan hun trouwe klanten. Met e-commerce gaan bedrijven verder dan tijdschriften en fruit van de maandclubs. Vandaag heeft vrijwel elke sector de komst van abonnementsdiensten gezien om klanten comfort en kortingen te bieden.

5 voorbeelden van innovatieve businessplannen voor e-commerce

Veel bedrijven hebben gefloreerd door de vrijheid die de e-commerce hen geeft. Deze merken combineren klassieke businessmodellen met iets nieuws. Zo werden ze innovatieve leiders op dit terrein.

1. Larq – D2C

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/icp-test-page-ecommerce-types-article-larq.png

In 2018 sprak LARQ de eerste zelfreinigende waterflesjes. Deze herbruikbare, navulbare fles gebruikt UV-C-technologie om virussen en bacteriën in het water te voorkomen uit kraanwater of bronwater. 

De lancering van LARQ was de grootste poging via crowdfunding voor een schoon water-initiatief dat 1,7 miljoen dollar ophaalde. Vandaag doneert LARQ 1% van de opbrengst aan duurzaam voor schoon drinkwater wereldwijd. De milieuvriendelijke factoren die de kopers aan tot deze herbruikbare fles, terwijl ze ook geld konden besparen door geen flessen water voor eenmalig gebruik meer te kopen, maar toch elke keer konden genieten van een schone waterfles (zonder ze telkens te moeten produceren). Deze unieke factoren hebben geleid tot een jaar-op-jaar omzetstijging met 400% voor tot LARQ.

2. Bierkartel – Abonnementsdienst.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/icp-test-page-ecommerce-types-article-beer-cartel.jpg

Sommige ideeën verkopen zichzelf.

Beer Cartel biedt de langstlopende abonnementsdienst voor bier in Australië. Deskundigen selecteren de kwalitatieve bieren van over de hele wereld die elke maand bij de abonnees aan huis bezorgd worden.

Ze onthullende onderzoeken en fijnproevers aan hun klanten een unieke selectie aan te bieden tegen een betere prijs dan wat ze in de winkel kunnen krijgen.

Beer Cartel maakte ook de geweldige keuze om verschillende abonnementsformules te bieden voor klanten van alle smaken en budgetten.

3. Berlin Packaging – B2B

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/icp-test-page-ecommerce-types-article-berlin-packaging.jpg

Zowel Fortune 500-bedrijven als startende familiebedrijven vertrouwen op Berlin Packaging voor de inkoop, het ontwerp en de verdeling van hun containers en sluitingen. Als hybride leverancier legt Berlin Packaging zijn expertise op elk niveau van de toeleveringsketen aan de dag, voor een hogere efficiëntie en lagere kosten voor zijn klanten.

Berlin Packaging werd meer dan 80 jaar geleden opgericht, maar behield zijn overtuigend door elke stap te vernieuwen. Door hun e-commerce-bedrijfsmodel opvallend scherp door het hun klanten gemakkelijk te maken om te winkelen uit hun grote selectie containers van meer dan 200 verschillende partner-verkopers. Berlin Packaging gaf ook prioriteit aan een sterke verbinding tussen hun website en ERP. Zo kunnen klanten eenvoudiger hun kredietlimieten, saldi en waardevolle hoeveelheden zien.

4. Atlanta Light Bulbs – B2B

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/icp-test-page-ecommerce-types-article-atlanta-light-bulbs.jpg

Atlanta Light Bulbs is geen onbekende in de vernieuwende e-commerce. ALB heeft hun eerste e-commercewebsite in 1999 gemaakt. Dit gaf een enorme impact op het creëren van een unieke websitebeleving voor hun klanten.

Sinds hun markt verschoven is naar de generatie van de millennials, focust Atlanta Light Bulbs nu op meer toevoegingen aan hun online platform dat hen zal onderscheiden van de concurrentie, zoals het gebruik van apps voor hun BigCommerce-winkel.

Hun app voor mobiel winkelen heeft vooral bijgedragen aan de groei van de B2C-verkoop van Atlanta Light Bulbs. Maar zelfs hun realistische klanten zijn het gemak van bestellen via hun mobiele apparaten gaan waarderen.

Een andere creatieve strategie van ALB is hun 'doe een bod'-functie. Hiermee kunnen kopers een hoeveelheid en prijs noemen en een bod uitbrengen. Aan de andere kant worden prijsregels gebruikt om automatisch de laagste prijs te berekenen die Atlanta Gloeilampen kunnen aanbieden. De klanten ontvangen een bericht dat hun bod aanvaardbaar is en dat ze kunnen afrekenen, of, als de prijs te laag is, wordt een andere deal aangeboden.

5. Mountain Crest Gardens – Groothandel.

https://www-cdn.bigcommerce.com/assets/icp-test-page-ecommerce-types-article-mountain-crest-gardens.png

Mountain Crest Gardens begon midden de jaren 90 als een familiebedrijf in Noord-Californië. Maar toen ze hun website in 2012 opnieuw installeerden, zagen ze hun omzet vertienvoudigen en tekenden ze een stijging van de bestellingen op met 400%

Mountain Crest Gardens maakte gebruik van wat hen uniek maakte: hun esthetisch mooie vetplanten. De door gebruikers creatieve inhoud doet de planten organisch groeien en drijft het aantal bestellingen op. Bovendien richt Mountain Crest Gardens zich tot verschillende consumenten: ze bieden individuele vetplanten, mogelijkheden voor groothandelaren en zelfs een abonnementsbox.

Je businessmodel voor e-commerce kiest

We hebben meer dan ruimere mogelijkheden gehad om een businessmodel voor e-commerce te kiezen, laten we nu naar de specifieke kenmerken kijken.

Dit zijn een paar vragen die je zult helpen een plan op te stellen waarmee je bedrijf er zal uitspringen.

De sleutel hier is eerlijkheid en onderzoek.

Besteed tijd aan het leren kennen van je doelmarkt en wees eerlijk over de unieke waarde die je in deze ruimte kunt brengen.

1. Wie is je klant?

Wie wil je bedienen?

Weeg af wat ze verwachten wanneer ze het soort product kopen dat jij van plan bent te verkopen.

Je hebt de meeste kansen van slagen als je hun gedrag en gewoonten begrijpt en manieren vindt om die te verbeteren of geld te besparen.

vinden moet je op zoek gaan naar pijnpunten op de manier waarop de dingen momenteel worden gedaan.

Dit is waar jij als vernieuwer een plek voor jezelf kunt maken.

2. Wat kun je?

Wat kun jij beter dan wie dan ook?

Bouw rond je bestaande sterke punten en de zaken waar je energie uit haalt.

Wees bedacht over welke dingen je zelf kunt doen en waarvoor je hulp zult moeten inschakelen.

Het kan een uitdaging zijn om te weten wat je beperkingen zijn, maar het zal je helpen om beter beslissingen te nemen op lange termijn.

3. Wat is het beste voor je product?

Afhankelijk van je product zullen verschillende modellen je beter kunnen dienen dan andere.

Als je bijvoorbeeld je eigen producten maakt, kun je een groothandel van abonnementen overwegen om de productiekosten te helpen ontwerpen en sneller een break-even te hebben.

Als je andermans producten verdelen, zul je meer willen investeren in direct marketing en in strategieën zullen die je klantenbestand uitbreiden.

4. Wat is positionering?

Jij begrijpt wat je product beter maakt, maar doet de consument dat ook?

Breng de concurrentie in de kaart en zorg ervoor dat het duidelijk is waarom jouw product de beste keuze is.

Concurreer je op prijs? Selectie? Gemak?

Van je back-endprocessen tot de opslag, je marketing, tot de winkelervaring op je website... je unieke waarde moet duidelijk zijn.

Conclusie

De meest overtuigende businessmodellen voor e-commerce zijn aan bod gekomen, verschillende tactieken voor een innovatieve e-commerce en voorbeelden van e-commercebedrijven die hun eigen weg hebben gebaand.

We hebben het gehad over de vragen die je moet beantwoorden om een niche te vinden waarin je gloednieuwe bedrijf goed kan gedijen.

Plannen is belangrijk, maar vernieuwing gebeurt niet in een vacuüm. Het is tijd om je oplossing te maken aan de wereld en je bedrijf te verfijnen op basis van de feedback.

Jij kunt dit.

Veelgestelde vragen over e-commerce

Lees meer bronnen