E-commerce marketing: hoe je een succesvol marketing plan ontwikkelt en uitvoert

4837 CD Ecommerce Marketing Jun 2022 Header

Kies het juiste e-commerceplatform

E-commercemarketing is de kunst om verkeer boven in je funnel te converteren naar omzet en nieuwe klanten, en er zijn veel manieren waarop je dat kunt doen. 

Of je je nu richt op organisch verkeer en SEO pf Facebook- of Google-advertenties inzet om gericht verkeer te genereren: je kunt betaalde strategieën naar hartenlust combineren met niet-betaalde strategieën om te ontdekken welke marketingmix de meeste conversies oplevert.

Marketingcampagnes zijn echter nooit statisch. Naarmate marketingtactieken en algoritmen van marktplaatsen evolueren, moet ook je plan veranderen om het hoogste rendement op advertentie-uitgaven en bedrijfskosten te behalen in verband met niet-betaalde groeistrategieën zoals SEO.

In een omgeving die constant verandert en steeds competitiever wordt, is een gezamenlijke inspanning nodig om de omzet in je webwinkel te verhogen. Veel bedrijven behalen hun omzetdoelstellingen niet door een gebrek aan vastberadenheid. De omzet uit e-commerce zal in de VS tegen 2025 zo'n $ 1,3 biljoen bedragen. Die boot wil je niet missen.

Een e-commercemarketingplan opstellen

Doorloop, terwijl je de basis voor de toekomst van jouw e-commerce legt, de volgende oefeningen tijdens het schrijven van je businessplan om ervoor te zorgen dat je methoden en strategie goed doordacht zijn en de tand des tijds zullen doorstaan.

Beknopte samenvatting.

Een zogenaamde managementsamenvatting is heel belangrijk voor een e-commercemarketingplan, want het biedt een breed overzicht van het project dat gemakkelijk kan worden verspreid onder managers en besluitvormers binnen je bedrijf. 

De samenvatting moet de belangrijkste punten van je strategie bevatten, inclusief het algemene doel, de gewenste resultaten en projectaanbevelingen.

Doelen en doelstellingen.

Maak je doelen en doelstellingen duidelijk en specifiek. Ben je eenmaal begonnen, dan is het geen schande om je doelen aan te passen als ze te laag of te hoog blijken te zijn.

Uiteindelijk moet je primaire focus liggen op het creëren van realistische, haalbare doelen voordat je ambitieuze doelen stelt om jezelf of je team te motiveren.

Missieverklaring en waardepropositie.

Je moet tijdens het opstellen van een e-commercemarketingplan de volgende basisvragen kunnen beantwoorden:

  • Wat is het doel van dit bedrijf?
  • Wat doe je?
  • Wat doe je niet?

Niet alle bedrijven hebben een filantropisch element nodig, maar een duidelijke missie en een waardepropositie zijn onontbeerlijk.

Richt je op klanten, persona's en markten.

Ken je doelgroep. Als je niet goed weet op wie je je richt, welke kenmerken hen definiëren en waar ze zich bevinden, leidt dat ongetwijfeld tot inefficiënte campagnes waarmee je geld verspilt aan het targeten van ongekwalificeerde personen die weinig opleveren.

Zorg dat je het volgende weet:

  • Leeftijdscategorieën.
  • Uitsplitsing naar geslacht.
  • Geografische locatie.
  • Koopkracht.
  • Webwinkelgewoonten. 

Situatie-analyse.

Voer een grondige beoordeling uit van de huidige staat van het bedrijf, je gebruikerservaring, de concurrentie en het algemene marketingplan.

Laat geen middel onbeproefd. Betere kennis van je huidige situatie leidt tot betere besluitvorming en uiteindelijk tot betere resultaten.

Prijs- en positioneringsstrategie.

Doe je onderzoek. Zorg ervoor dat je tarieven en positionering echte waarde bieden aan je doelgroep en vergroot de loyaliteit van je klanten. Het is verloren moeite om nieuwe producten op te dringen terwijl je doelgroep die te duur vindt – vooral wanneer ze moeiteloos prijzen kunnen vergelijken.

Er zijn mogelijkheden om je product te testen en te verfijnen gedurende de levenscyclus, maar als je er vooraf wat meer energie in steekt heb je daar op de lange termijn profijt van.

Distributie- en uitvoeringsplan.

Zelfs als je klein begint, moet je de distributie- en orderafhandelingsvereisten goed kennen. Ze zullen immers ontwikkelen naarmate je groeit.

Of je nu zelf inpakt en verzendt, een klein team aanstuurt of een externe fulfilment-organisatie gebruikt: je moet weten of je fulfilmentprocessen kunnen voldoen aan de vraag die je nieuwste marketingimpuls je gaat opleveren.

Nadat je je plannen hebt geschreven, moet je niet vergeten tijd te investeren in het aanpassen, verfijnen en ontwikkelen ervan.

Een e-commercemarketingplan uitvoeren

Je zou nu duidelijk moeten weten welke subtiele nuances jouw bedrijf definiëren.

Als je een klein bedrijf of zelfs een online retailer bent, is dít het moment waarop je de basis legt voor toekomstige groei. Mocht je inmiddels een plekje op de markt hebben veroverd, dan versnel je je groeitraject als volgt:

Stel je strategie voor verkoop en leadgeneratie vast.

Hier stoppen de 'one size fits all'-antwoorden. Tijd dus om creatief te worden. Het aantal manieren om je bedrijf op de markt te brengen is in principe eindeloos. 

De enorme lijst met buzzwords voor digitale marketing kan je hoofd doen tollen, maar toch lichten we de strategieën en marketingtools uit die hun resultaten hebben bewezen. Daarnaast benoemen we enkele nieuwere strategieën die je kunt overwegen.

Stel je je een afbeelding voor van een verkoopfunnel die het pad van je klanten laat zien: van bewustzijn naar interesse naar verlangen naar actie. Elke fase in dit proces moet opmerkingen bevatten over de specifieke marketingstrategieën die je gaat inzetten om potentiële klanten door die funnel te loodsen.

Bovenaan de funnel zie je strategieën voor het vergroten van de naamsbekendheid van je e-commerce die niet vaak directe conversies opleveren. Denk daarbij aan het plaatsen van organische sociale inhoud of programmatische display-advertenties. Onderaan zie je advertenties in het zoeknetwerk van Google, retargeting-advertenties op Instagram en directe e-mailcommunicatie.

Als marketeer moet je nadenken over het primaire doel van elke campagnestrategie die je inzet – en waar deze in je funnel past.

Zorg voor technologie en rapportagesoftware.

Voordat je een serieuze marketingstoot uitdeelt, moet je de volgende vragen kunnen beantwoorden:

  • Volstaat de technologie die ik momenteel gebruik om de effectiviteit van mijn marketinginspanningen bij te houden?
  • Kan deze worden gebruikt om te bepalen of de KPI's die ik wil verbeteren al dan niet verbeteren?
  • Helpt het ons team om het rendement van onze acties nauwkeurig te bepalen?

Zoals eerder vermeld, blijft het enorme aantal marketingkanalen toenemen. De tools die je inzet om die informatie bij te houden, moeten dan ook van voldoende kwaliteit zijn.

Een paar geweldige hulpmiddelen die je kunt overwegen zijn:

  • Google Data Studio (gratis + betaalde integraties).
  • LuckyOrange.

Begin met conversies.

Je plan voor leadgeneratie en je verkoopfunnel moeten specifieke strategieën voor de onderkant van de funnel bevatten die klanten over de streep moeten trekken. Rol deze campagnes eerst uit om omzet te genereren en een positief momentum op te bouwen.  

Uiteindelijk behoren conversieratio's tot de meest waardevolle statistieken voor een e-commercebedrijf. Het is voor het succes van je bedrijf op de lange termijn dan ook heel belangrijk om deze te begrijpen. 

Test de wateren.

Wijs een deel van je e-commerce marketingbudget toe om nieuwe strategieën te testen. Je weet tenslotte pas wat goed werkt en wat niet als je het probeert.

Afhankelijk van je budget kunnen een paar eenvoudige testcases in kleinere markten je de munitie opleveren die je nodig hebt om een budgetverhoging te rechtvaardigen, je eerdere aanbevelingen te valideren en/of de deur te openen naar een geheel nieuwe kans.

Verfijn en vergroot je e-commercemarketingstrategie.

Zodra je een positief momentum vaststelt, ben je klaar om je e-commercemarketingstrategie te verfijnen en uit te breiden. Als het goed is, weet je nu wat werkt, wat moet worden verbeterd en welke kansen er zijn. 

Therefore, refine and ramp up your initial strategies by increasing your budget and scaling up. Here is where you can get even more creative.

Enkele strategieën om te overwegen zijn:

  • Joint ventures en samenwerking: Complementaire merken boekten succes door samenwerking te zoeken. Je kunt samen content maken waardoor beide merken van elkaars e-maillijsten profiteren of een samengesteld cadeaupakket maken voor verschillende merken. Wanneer de merken op elkaar aansluiten, profiteren ze allemaal.
  • Verhoog de gemiddelde bestelwaarde (AOV): Als je eenmaal consistent verkoopt, is het tijd om de gemiddelde bestelwaarde te verhogen. Deel je kortingscodes op in lagen om grotere aankopen te stimuleren of bied versnelde verzending aan voor bestellingen die 50% hoger zijn dan je huidige AOV.
  • Verwijzingen: bied bestaande en loyale klanten de mogelijkheid om een vriend door te verwijzen en pluk de vruchten ervan. Als je een prettige klantervaring biedt, kan je klantenbestand een leger van merkadvocaten worden.
E-commerceverkopen verhogen

Ontdek onze verzameling gratis bronnen die zijn ontworpen om te helpen slimmer te schalen en online groei te versnellen van $ 1 miljoen naar $ 100 miljoen.

Download nu

Het laatste woord

Het lijkt misschien ontmoedigend om een goed doordacht marketingplan voor e-commerce op te stellen.

De schat aan strategieën en kanalen die online verkoop kunnen stimuleren, is echter enorm en blijft groeien. Je zou in de verleiding kunnen komen om met hagel te schieten, maar intentionaliteit is van cruciaal belang wanneer je voor het eerst een e-commercemarketingstrategie ontwikkelt.

Zorg ervoor dat je je product en de vraag naar je product goed kent, en wees niet bang om aannames te doen - zolang je ze maar test.

E-commercemarketeers voelen zich misschien als een kind in een snoepwinkel, al kiezend welke nieuwe smaken ze vandaag willen proberen. Zolang je geordend, gedetailleerd en leergierig bent, kun je maar moeilijk fouten maken.

Veelgestelde vragen over e-commercemarketing

Wat is e-commercemarketing?

E-commercemarketing is de kunst om verkeer boven in je 'funnel' te converteren naar omzet en klanten. 

Simpel gezegd: e-commercemarketeers gebruiken kanalen zoals digitale conent, resultaten van zoekmachines en socialemediaplatformen om klanten naar hun e-commercesite te lokken en hen te verleiden om hun producten te kopen.

Wat zijn belangrijke termen uit de e-commercemarketing?

Hieronder volgen termen uit de e-commercemarketing die je wel moet kennen om een succesvolle e-commercemarketingstrategie te begrijpen en uit te voeren: 

Persona's:

Persona's zijn profielen of groepen mensen met vergelijkbare gedragskenmerken bij het kopen van producten of diensten. Ze kunnen worden weergegeven door middel van filters zoals:

  • Leeftijd. 
  • Geslacht. 
  • Plaats. 
  • Koopkracht. 

Als je de motivaties van je potentiële klanten begrijpt, kun je je marketingstrategieën hierop afstemmen. 

Rendement:

'Return on Investment' of rendement (ROI) is een beproefde prestatiemethode voor het meten en evalueren van de efficiëntie of winstgevendheid van een investering. In wezen draait het om de vraag hoeveel geld je terugverdient voor elk plan en elke strategie of aankoop. 

Kijk bij het opstellen van een marketingstrategie voor e-commerce naar voorbeelden van verschillende plannen die in het verleden zijn gebruikt. Wat werkte? Wat niet? Je kunt succes betrouwbaar meten door naar het uiteindelijke rendement te kijken.  

KPI:

'Key Performance Indicators' (KPI) is een soort statistiek die wordt gebruikt om de huidige prestaties van een bedrijf of plan te vergelijken met een doel. Stel dat het je doel is om over een jaar een bepaald omzetdoel te behalen: hoe ver ben je nu verwijderd van dat doel en wat is ervoor nodig om het te bereiken?

KPI's zijn een essentieel hulpmiddel voor het meten van de voortgang en het succes van de beste e-commercemarketingstrategieën. 

ROAS:

'Return on Ads Spend' (ROAS) is een marketingstatistiek die de effectiviteit van een digitale advertentiecampagne meet. ROAS helpt bedrijven bij het evalueren van de advertentiemethoden die mensen naar hun e-commercewebsite leiden – en welke van deze websitebezoekers converteren.  

Het is vergelijkbaar met ROI omdat het het rendement op uw investering meet, maar specifiek is afgestemd op advertentie-uitgaven.

Moet ik een intern team inzetten of een marketingbureau inhuren?

Het is geen gemakkelijke beslissing om te besluiten of je een intern marketingbureau inzet of een extern marketingbureau inhuurt. Dat is dus ook geen universele beslissing. 

  • Kan een bureau je groeitraject versnellen en tegelijkertijd de kosten laag houden? Ja. 
  • Kan een intern team vergelijkbare resultaten behalen, ondanks hun bredere verantwoordelijkheid voor je marketingstrategieën? Het is absoluut mogelijk. 

Beide opties kunnen goed werken, maar er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden voordat je deze beslissing neemt: 

  1. Wat zijn mijn primaire marketingbehoeften? Zijn ze voldoende scherp, zodat een interne medewerker ze kan beheren en uitvoeren?
  2. Hoeveel geld kunnen we toewijzen aan beide routes?
  3. Kunnen (en moeten) we voldoende fulltime werknemers inhuren om op hetzelfde niveau te komen als een bureau, qua vaardigheden en expertise?
Meer weergeven
Welke marketingkanalen kun je overwegen?

Elke dag worden er verschillende marketingkanalen geopend omdat doordat netwerken zoals Google, Amazon en Facebook unieke manieren blijven bieden om klanten te bereiken en meer advertentiegeld aan te trekken. 

Bij het opstellen van een marketingplan zijn de volgende kanalen wellicht het meest geschikt om de verkoop via e-commerce te stimuleren:  

  • Pay-per-click advertenties (PPC): een internetadvertentiemodel waarbij een adverteerder een uitgever steeds betaalt wanneer er op een advertentie wordt geklikt. PPC-advertenties omvatten betaalde zoekadvertenties, display-advertenties en advertenties met productvermeldingen, allemaal gemeten met statistieken zoals klikfrequenties (CTR).
  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): het proces van het implementeren van strategieën en technieken om hogere posities in de resultaten van zoekmachines te bereiken. 
  • Contentmarketing: een strategische marketingbenadering waarbij een reeks content wordt gemaakt en verspreid, meestal online. Goede contentmarketing kan de klantloyaliteit en het klantbehoud vergroten.
  • Influencer-marketing: wanneer bedrijven samenwerken met influencers om de naamsbekendheid of conversies onder een specifieke doelgroep te vergroten.
  • Social media-marketing: het proces waarbij socialemedianetwerken worden benut om met potentiële klanten te communiceren en uiteindelijk het verkeer naar en de omzet op een website te vergroten. Dit wordt bereikt door eigen advertentieprogramma's te gebruiken, zoals Facebook Ads., Google Shopping en meer. 
  • E-mailmarketing: een online marketingkanaal dat prospects in verschillende stadia van de funnel aanspreekt, hun interesse wekt en vasthoudt via e-commerce marketingtips, meldingen en geïndividualiseerde onderwerpregels. Dankzij de veelzijdige karakter is e-mail een essentieel hulpmiddel voor online retailers die een prominente plaats in het hoofd van de consument willen innemen.
  • Affiliate marketing: het proces waarbij een e-commerceplatform provisie betaalt aan een externe website voor alle verkopen die zijn gegenereerd door hun verwijzingsverkeer. Afrekenmomenten worden bijgehouden via affiliate-links, die kunnen worden geïmplementeerd met behulp van verschillende affiliate- en loyaliteitsprogramma's.
  • Lokale marketing: het proces van het optimaliseren van je website en online advertenties om bezoekersaantallen en bekendheid in lokale regio's te stimuleren.

Lees meer bronnen