Je webshop promoten: marketingstrategieën om een sterk e-commercekanaal op te bouwen

Collage person device social shopping instagram amazon

Start nu je proefperiode van 15 dagen. Je hebt geen creditcard nodig.

Ontwikkel een succesvolle webwinkel aan de hand van onze stapsgewijze checklist.

Als je een succesvol offline bedrijf hebt, weet je het een en ander van marketing. Maar de strategieën om verkeer te genereren naar je webshop kunnen heel andere koek zijn. 

Met je webshop kun je meer potentiële klanten bereiken dan voorheen — en je hebt de volledige controle over hun winkelervaring. Maar dit is geen kwestie van bouwen en afwachten.

In dit artikel gaan we in op enkele van de beste manieren om je nieuwe webshop onder de aandacht te brengen van de mensen die iets willen kopen. We kijken niet alleen hoe je verkeer naar je website kunt krijgen, maar ook hoe je de marketing voor je webshop en offline bedrijven kunt integreren om het maximale uit al je kanalen te halen. 

MIB Podcast 2021 Color

Luister onderweg naar deskundige inzichten in onze tweewekelijkse audioserie waarin opinieleiders van over de hele wereld het hebben over alles wat te maken heeft met e-commerce: van nieuws en trends uit de branche tot groeistrategieën en succesverhalen.

Verkeer genereren naar je webshop

Je kunt voor de marketing van je e-commercesite drie hoofddoelgroepen onderscheiden:

  1. Mensen die eerder bij je hebben gewinkeld of op zijn minst je winkel kennen
  2. Mensen die op zoek zijn naar het soort product dat je aanbiedt
  3. Mensen die het product dat je aanbiedt, zouden willen hebben als ze ervan wisten

Dit is een vereenvoudigde benadering, maar deze driesporenaanpak kan je helpen nadenken over je verschillende marketingactiviteiten en de verdeling van je tijd en budget.

Voor de eerste doelgroep, mensen die je kennen, moet je een direct contact met hen hebben: via e-mail, contentmarketing of social media. Je kunt rechtstreeks en gratis met deze personen communiceren (afgezien van het eventuele budget dat je aan tools besteedt).

For your second audience, you’ll need to find ways for them to discover the products you have that meet their needs. This can involve search engine optimization (SEO), content creation (like blogging) and search engine marketing.

En voor de derde doelgroep moet je werken aan merkbekendheid. Bied je een oplossing voor een probleem waar potentiële klanten nog geen weet van hebben? Of gebruikt je doelgroep de oplossing van een concurrent? De antwoorden hebben een gevolg voor hoe je je marketing aanvliegt.

Zodra je webshop is opgezet, kun je beginnen met het promoten van je site bij je bestaande klantenbestand. We zullen ook ingaan op hoe je je website gemakkelijk vindbaar kunt maken voor nieuwe klanten die geïnteresseerd zijn in je product en hoe je je advertentiebudget verstandig kunt besteden om je boodschap onder de aandacht te brengen van bezoekers die waarschijnlijk jouw product willen kopen.

10 marketingtactieken om je webshop te promoten

Laten we eens kijken naar acht tactieken die je kunt gebruiken om verkeer naar je nieuwe webshop te leiden, van marketing gericht op bestaande klanten tot het werven van nieuwe klanten.

1. Gebruik je e-maillijst (en blijf deze uitbreiden).

Even in a brick-and-mortar store, it’s important to have a strong email marketing strategy. Collect as many email addresses as you can — customers, prospective customers, people interested in your events, etc. When you launch, you’ll be able to send an email to all of those people letting them know that they can visit your store online.

This can be a good time to consider offering a promotion to those on your email list, or even a referral discount to encourage customers to share your site with friends and family.

E-mail blijft een van de meest effectieve marketingtools in de e-commercetoolbox, dus zorg ervoor dat je via je site e-mailadressen blijft verzamelen. Sommige merken gebruiken pop-upvensters om gebruikers te vragen hun e-mailadres in te voeren in ruil voor een kleine actie, zoals 15% korting op hun eerste aankoop of gratis verzending.

You should also make sure you’re keeping a steady flow of communication with your email list. Develop a regular email cadence and include promotions, new content, product launches and other news that can encourage customers to visit your site.

2. Geef je organische aanwezigheid op social media een boost.

With your online business, you’ll want to take every opportunity to boost your digital engagement. One of the easiest and most effective ways is to give a little extra love to your social media channels, and make sure they’re stocked with vibrant images and engaging videos.

Ter inspiratie laten we je graag zien hoe Bon Bon Bon Instagram gebruikt om prachtige afbeeldingen van hun product te laten zien. Andere goede manieren om gebruik te maken van social media zijn het organiseren van weggeefacties, het werken met bloggers die actief zijn in jouw niche en het gebruik van geschikte hashtags.

Bonbonbon promote online store

Als je al goed bezig bent op sociale kanalen en een kernpubliek hebt opgebouwd, is dit het moment om daarop voort te bouwen. Verhoog je postfrequentie en investeer wat meer tijd in het maken van uitgebreide visuele inhoud en korte, boeiende video's. Door de betrokkenheid bij je volgers te vergroten, vergroot je de kans op naamsbekendheid bij hun volgers. Moedig het delen aan en neem door de gebruiker gemaakte content op.

Als je aanwezigheid op social media wat extra aandacht nodig heeft, is dit het moment. Je hoeft niet overal te zijn. Zorg dat je aanwezig bent op de kanalen die passen bij je doelgroep en steek daar je tijd in.

3. Optimaliseer je site voor SEO.

Search engine optimization (SEO) encompasses many things, and trying to optimize can lead you down a deep, deep rabbit hole. Here are a few things to keep in mind if you’re just starting out.

Verplaats je in de gebruiker: hoe praat je doelgroep over je producten en wat wil je doelgroep weten?

Besteed aandacht aan de inhoud op de pagina. Inhoud op de pagina verwijst naar producttitels en -beschrijvingen, afbeeldingen, blogs of andere content die je mogelijk hebt. Je wilt ervoor zorgen dat inhoud op een natuurlijke manier taal gebruikt die je klanten mogelijk gebruiken als ze zoeken naar gerelateerde producten en antwoorden op hun vragen.

Metatags zijn ook belangrijk. Titeltags, die als koppen voor een zoekmachine zijn, helpen de zoekmachine om erachter te komen waar elke pagina over gaat. Elke pagina van je website moet zijn eigen unieke titeltag hebben. Metabeschrijvingen zijn korte samenvattingen van elke pagina. Wanneer je site wordt weergegeven op een pagina met zoekresultaten van zoekmachines, zien gebruikers je titeltag en metabeschrijving als eerst.

4. Maak interessante, nuttige content.

Door goede content te maken voor mensen die je product willen kopen, kun je het verkeer naar je site stimuleren en nuttige informatie bieden die je merk positioneert als toonaangevend in jouw branche.

Toen de eigenaar van Bavarian Clockworks Robert Ellis zijn webshop lanceerde, wilde hij goede informatiepagina's maken om kopers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over zijn producten, authentieke Duitse koekoeksklokken.

"Onze gebruikershandleidingen vormen de kern van de website", zegt Ellis. "Ze bieden enorme waarde voor potentiële klanten, en het is ook fantastisch voor SEO."

Bavarian clockworks promote online store

5. Probeer Google Ads.

Using Google Ads for search engine marketing gives you an opportunity to bid on keywords, so that you can show up first in search engine results pages. Getting the coveted “top spot” is what search engine optimization is all about — but, a head’s up, Google Ads will still show up first. 

Zoekmachinemarketing is een geweldige manier om reclame te maken voor je website, omdat het geen ontwerp vereist en zeer effectief kan zijn bij het genereren van nieuw verkeer. Je krijgt in realtime resultaten en kunt je campagnestrategieën gaandeweg aanpassen op basis van de prestaties. 

6. Adverteer op social media.

Op social media adverteren is slim omdat je weet dat mensen er veel tijd doorbrengen. Als je voor een billboard zou kiezen, langs welke weg zou je het dan neerzetten? Op die manier moet je ook nadenken over adverteren op social media.

Als je doelgroep veel tijd op Instagram maar niet op Twitter doorbrengt, concentreer je je uitgaven op Instagram.

Je kunt foto's en video's in je advertenties gebruiken, maar begin klein. Een fotoadvertentie kan een heel goede manier zijn om je product onder de aandacht van nieuwe mensen te brengen. Werk met eenvoudige, aantrekkelijke afbeeldingen van je product terwijl het wordt gebruikt en pas je tactieken aan op basis van hoe goed je advertentie in de eerste paar weken presteert.

7. Werk samen met merken die je aanvullen.

Ga partnerschappen aan met andere merken voor cross-promotie. Zoek een bedrijf met een vergelijkbare doelgroep, maar een complementair product. Op die manier bereiken de partners allebei een nieuwe, maar relevante doelgroep. Als je bijvoorbeeld outdooraccessoires verkoopt, kun je een samenwerking met een merk voor wandelschoenen aangaan.

Cross-promotie kan op verschillende manieren en je kunt het op ieder niveau van verkooptrechter doen. Aan het begin van de trechter kun je bijvoorbeeld een podcast of blog over het outdoorleven sponsoren. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan een co-branded cadeaugids een mooi initiatief zijn. Of je kunt verderop in de trechter korting aanbieden op een product bij de aankoop van een ander product.

8. Doe mee aan online evenementen en discussies.

Online communicatie en evenementen zitten in de lift, dus er kunnen kansen liggen om de merkbekendheid bij doelgroepen te vergroten. Maak gebruik van je expertise door mee te doen aan webinars of virtuele conferenties om meer bekendheid te geven aan je bedrijf.

Zoek naar kansen voor virtuele winkelcentra en marktplaatsen en doe hier je voordeel mee.

9. Overweeg influencermarketing.

Influencers zijn mensen met een groot online publiek die de macht hebben om het koopgedrag van dat publiek te beïnvloeden.

Working with the right influencer can get your product in front of a huge number of potential customers, increasing your brand awareness. To make the best use of influencer marketing, make sure your targeted influencer’s following aligns with your target audience, and that their values align with your brand.

Common influencer marketing tactics include an influencer writing a blog post about your product, posting social media content reviewing or demonstrating your product or talking about your product at an event.

10. Maak gebruik van je offline winkel(s).

Als je fysieke bedrijf veel naamsbekendheid en een trouw klantenbestand heeft, kun je je persoonlijke contact met je klanten gebruiken om mensen naar je nieuwe webshop te trekken. 

Zonder opdringerig te worden, kun je de betrokkenheid van klanten bij je merk stimuleren, ook als ze niet in je winkel zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld bij het afrekenen vragen zich in te schrijven voor je e-maillijst, ze vertellen over je spaarprogramma als je dat hebt en kortingsacties noemen op social media, zodat ze je misschien gaan volgen. 

Overweeg om flyers met kortingscodes aan te bieden die ze kunnen delen met vrienden en familieleden die misschien niet in de buurt van je fysieke winkel wonen. Je persoonlijke klanten kunnen je grootste ambassadeurs zijn en kunnen helpen je boodschap te verspreiden.

Succesverhalen offline naar online marketing

Deze van oorsprong offline bedrijven wisten hun online aanwezigheid met succes te integreren dankzij een marketingstrategie met meerdere kanalen.

1. Tin Pot Creamery

Tin pot creamery promote online store

De Californische ijswinkel Tin Pot Creamery maakte een sterke indruk op klanten met hun fysieke locaties waar ze het grootste deel van hun omzet behaalden. Maar toen de COVID-pandemie ze dwong hun deuren te sluiten, moesten ze hun online marketing nieuw leven inblazen.

Becky Sunseri, oprichter en Chief Creative Officer van Tin Pot Creamery, vertelt wat voor hen werkte na het upgraden van hun e-commerceplatform naar BigCommerce:

“Vóór COVID-19 vertelden we ons merkverhaal in onze ijswinkels en via onze productverpakkingen. Elke keer dat ik onze website zag, wist ik dat deze niet weergaf wat ik over ons merk wilde delen. Waar ik me eerst nog schaamde voor onze website, ben ik er nu juist trots op."

Dankzij de overstap naar een ander e-commerceplatform kon Sunseri makkelijker de effectiviteit van de overgang naar online marketing en adverteren voor Tin Pot meten. Met een e-commercewebsite kon het bedrijf een groter publiek buiten de ijswinkels bereiken via social media, e-maillijsten en een online aanwezigheid met meer 'cadeaugevoel'. 

"We zijn direct na de livegang van onze website begonnen met het aannemen van bestellingen, en nu kunnen we eenvoudig zien waar de bestellingen vandaan komen en of onze advertentie-uitgaven echt nut hebben", aldus Sunseri. "We denken nu ook anders over marketing en adverteren. We kunnen een meer bewuste eerste indruk maken bij onze klanten, waar ze ook wonen, aangezien we niet meer beperkt zijn tot onze lokale markt."

2. Sara Campbell

Sara campbell promote online store

Dit in Boston gevestigde kledingbedrijf was tot 2020 helemaal niet online aanwezig, ondanks hun bloeiende offline merk. Toen ze snel een webshop moesten maken en lanceren omdat, net als bij Tin Pot Creamery, hun fysieke winkels werden gesloten, kozen ze voor BigCommerce.

Naast het bieden van een nieuw verkoopkanaal, realiseerden ze zich ook dat ze nieuwe opties hadden voor marketing voor hun webshop. Courtney Harris, Director of Operations bij Sara Campbell, beschrijft hoe ze begonnen te adverteren op social media om nieuwe klanten te bereiken. 

"Onze eerste prioriteit was het contact met onze klanten door middel van nieuwe en verbeterde marketingcampagnes en aanbiedingen."

"BigCommerce heeft ons geholpen deze aanbiedingen op te zetten en onze online klanten geholpen om hun aankoop te voltooien met een uitstekende en eenvoudige winkelervaring."

Conclusie

Het lijkt misschien een ingewikkelde stap om te beginnen met online verkopen of om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen. Maar het echt goed te doen, vooral als je het stap voor stap doet.

Blijf consequent, wees geduldig en laat je niet overweldigen door te veel tegelijk te doen. Kies hier een paar van de marketingtactieken waarvan je denkt dat deze het meeste voor je bedrijf zullen opleveren. Maak ze je dan eigen en verfijn nog verder als de resultaten zichtbaar worden.

Veelgestelde vragen: hoe promoot je een webshop

Hoe bepaal ik welke marketingstrategieën het meest zinvol zijn voor mijn webshop?

Er zijn veel manieren om je bedrijf te promoten door middel van marketing. Welke strategieën je moet kiezen, hangt af van je bedrijf en je doelen. Stel jezelf de volgende vragen: levert je offline merk een goede e-maillijst op? Zo ja, dan is dat misschien de manier om het nieuws naar buiten te brengen. Komt je doelgroep voor jouw producten massaal naar bepaalde socialmediaplatforms? Als dat zo is, zouden die kanalen een goede plek zijn om op te focussen. Is je belangrijkste doel om nieuwe klanten te bereiken die momenteel niet op de hoogte zijn van je merk? Misschien moet je het organische verkeer op basis van SEO en een contentstrategie een boost geven.

Hoe krijg ik meer organisch verkeer naar mijn e-commercesite?

De sleutel om meer organisch verkeer naar je website te krijgen, is SEO. Je moet je site makkelijk vindbaar maken voor mensen die niet bekend zijn met je merk, maar die je producten wel nodig hebben. Zorg ervoor dat alle inhoud op je website de best practices van SEO opvolgt en overweeg om extra content te maken als onderdeel van een contentmarketingstrategie om nieuwe klanten te bereiken.

Welke best practices op het gebied van SEO helpen mijn e-commercebedrijf?

Over het algemeen moet je SEO-strategie al het volgende omvatten: zoekwoordenonderzoek, site-architectuur, SEO op de pagina en technische SEO, contentmarketing, linkbuilding en een vorm van succesmeting. Hoewel het bij het starten met SEO verleidelijk kan zijn om overal zoekwoorden in te stoppen, moet je ervoor zorgen dat je ook voor mensen schrijft. Bedenk waar mensen naar zoeken die je producten willen hebben. Gebruik die inzichten om zoekwoorden voor in je content te kiezen. Zorg ervoor dat de metatags, beschrijvingen en URL's een nauwkeurige beschrijving geven van wat de gebruiker daadwerkelijk op de pagina kan vinden.

Meer weergeven
Hoe vind ik influencers om over mijn merk te praten?

De beste influencer-marketingstrategie is oprecht. Daarom is het beste om mensen te zoeken die authentiek kunnen vertellen over je merk, bijvoorbeeld mensen die er al eens iets over delen of die op z'n minst experts zijn in je niche. Zoek contentmakers met volgers die specifiek gerelateerd zijn aan je doelsector en doelgroep.

Hoe kan ik de effectiviteit van mijn marketingcampagnes meten?

Voor je een nieuwe marketingcampagne lanceert, moet je eerst bepalen welk doel je ervoor hebt. Welke KPI's (key performance indicators) zijn het teken van succes? Is je doel meer verkeer? Meer conversies? Meer omzet? Als je een doel hebt bepaald, kun je het succes van je marketingcampagne afzetten tegen je doel om te bepalen hoe effectief de campagne was. Zorg dat je de campagne zodanig inricht dat je kunt zien wat waardoor komt.

Op welke socialmediaplatforms moet ik mijn webshop promoten?

Dit is een vraag die je kunt beantwoorden met nog een vraag: op welke socialmediaplatforms is je doelgroep actief? Doe marktonderzoek en schrijf persona's als je niet zeker weet wat de voorkeuren van je doelgroep zijn.

Hoe moedig ik meer mensen aan om mijn producten te beoordelen?

Door gebruikers gegenereerde content en productrecensies zijn ontzettend belangrijk. Omdat kopers de producten niet zelf kunnen zien en aanraken, vertrouwen ze op de mening van anderen voor ze online iets kopen, vooral als ze nog nooit iets van je hebben gekocht. Met een geautomatiseerd proces voor het vragen om beoordelingen en follow-up kun je klanten aanmoedigen om je producten te beoordelen. Maak het klanten zo makkelijk mogelijk om beoordelingen achter te laten, bijvoorbeeld door een sjabloon te maken met vragen om te beantwoorden.

Lees meer bronnen