E-commerce website development: de complete gids

Ontdek de 7 belangrijkste stappen naar een succesvolle online verkoopsite

Geef je bedrijf een boost met toonaangevende e-commercetools

Ik ben klaar om te starten of ik heb al een eigen e-commercewinkel.
Probeer BigCommerce
Ik heb vragen en wil graag advies van een e-commerce-expert.

De mensen en processen achter e-commerce website development (+ wat je moet weten om te beginnen)

Als je een webwinkel wilt beginnen zijn er allerlei e-commerce platforms die een kant-en-klare oplossing bieden die in het begin weinig tot geen ontwikkeling vereist. Zodra jouw bedrijf opschaalt zul je echter merken dat je meer aanpassingen nodig hebt om te zorgen voor terugkerende klanten. 

In dit artikel zullen we het hebben over wat e-commerce website ontwikkeling is, hoe je een ontwikkelaar of een team met ontwikkelaars kunt vinden om jouw visie te verwezenlijken en de stappen die je moet ondernemen vóór de lancering. Laten we beginnen.

Een webshop bouwen: wat houdt de ontwikkeling van een goede e-commerce site in?

Het ontwikkelen van een e-commerce website is complex, maar het hoeft niet lastig te zijn. Je zult rekening moeten houden met een verschillende factoren, waaronder website prestaties (bv. paginasnelheid, afrekenprocessen) en gebruikerservaring.

Hoewel e-commerce gepaard gaat met bepaalde uitdagingen zal het vinden van het juiste e-commerce ontwikkelingsbedrijf of freelance ontwikkelaar deze uitdagingen makkelijk maken. Enkele van de uitdagingen van deze grootschalige onderneming zouden het volgende kunnen zijn:

 • Het bepalen van de juiste kenmerken en functies die passen bij jouw project.
 • Begrijpen welk e-commerce framework mogelijk het beste voor jou zal werken.
 • E-commerce in een bestaande e-commerce site of website template integreren.

Wat zijn de verschillen tussen het ontwikkelen van een e-commerce site en andere soorten websites?

Websites variëren in complexiteit. Sommige omvatten slechts één lange pagina, terwijl andere uitgebreid zijn, met robuuste back-ends en complexe functionaliteit. E-commerce sites zijn veel meer dan alleen maar HTML en CSS. Ze zijn complexer omdat online betalingen geaccepteerd moeten kunnen worden en omdat je ervoor moet zorgen dat jouw site gemakkelijk te doorzoeken en navigeren is.

Wat is de rol van de e-commerce ontwikkelaar?

E-commerce website ontwikkeling is van cruciaal belang voor het succes van jouw online bedrijf. Website ontwikkelaars spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat potentiële klanten gemakkelijk jouw e-commerce winkel kunnen navigeren, kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn en vervolgens veilig en gemakkelijk af kunnen rekenen.

Ze werken met een scala van verschillende vaardigheden, van back-end programmeren tot front-end e-commerce web design. Hun verantwoordelijkheden variëren, afhankelijk van het type winkel dat je hebt. De juiste ontwikkelaar of team van ontwikkelaars heeft de mogelijkheid om:

 • jouw e-commerce winkel zowel prachtig als functioneel te ontwerpen;
 • het voor klanten makkelijk te maken te vinden waar ze naar op zoek zijn, of ze nu op zoek zijn naar een bepaald formaat, kleur of prijs;
 • jou te helpen bij het kiezen van functies die het beste samen zullen werken bij de rest van jouw website inhoud.

… en ga zo maar door!

Welke ontwikkelaar moet je kiezen voor de creatie van jouw online verkoopsite?

Laten we kijken wat een e-commerce ontwikkelaar doet, waarom het belangrijk is dat hun vaardigheden overeenkomen met jouw behoeften voor jouw e-commerce website ontwerp en hoe je de juiste ontwikkelaar kiest die past bij jouw e-commerce project en kan helpen met verhogen van de omzet van jouw bedrijf.

De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw webontwikkelaar de beste user interface biedt, wat zorgt voor een geweldige gebruikerservaring op jouw website, is iemand inhuren die ervaring heeft met het ontwerpen en/of ontwikkelen voor e-commerce.

Met een beetje geluk (of als jouw platform, net zoals BigCommerce, een sterk partnerprogramma heeft), kun je e-commerce website ontwikkelingsdiensten vinden die bekend zijn met de nieuwste e-commerce best practices en trends om een site te produceren die jouw klanten zal bevallen, wat naar conversie zal leiden.

1. Begrijp de sterke punten van verschillende e-commerce ontwikkelaars

Sommige ontwikkelaars kunnen op een geweldige manier jouw merk en shopervaring tot leven brengen door middel van een prachtig ontworpen front end, terwijl anderen uitblinken in back-end maatwerk en technische uitvoering. 

Wanneer je op zoekt bent naar ontwikkelaars voor jouw online winkel, wees je er dan goed van bewust wat hun sterke punten zijn. Terwijl sommige ontwikkelaars in staat zijn om zowel back-end ontwikkeling als front-end design uit te voeren, komt het vaker voor dat ze één van deze kiezen als hun primaire focus. Zorg ervoor dat je een ontwikkelaar kiest wiens vaardigheden op jouw behoeften zijn afgestemd.

2. Baseer jouw keuze op jouw e-commerce behoeften

Kies geen ontwikkelaar of ontwikkelingsbedrijf totdat je zeker weet wat jouw e-commerce winkel nodig heeft en welke vaardigheden nodig zullen zijn om dit idee te realiseren. 

Als jouw e-commerce oplossing bijvoorbeeld gebruik maakt van een open source framework, zal een back-end ontwikkelaar misschien belangrijker zijn dan iemand die zich focust op het ontwerp (hoewel je meestal beide nodig hebt). Als je het SaaS platform gebruikt, zul je waarschijnlijk vooral behoefte hebben aan front-end oplossingen − hoewel je misschien ook iemand wilt die goed is in het bouwen van API's. Hoewel de meeste SaaS platforms een relatief robuuste set app hebben met vooraf gebouwde integraties, kan verdere complexiteit het beste ingebouwd worden door een expert.

Criteria en kenmerken om te overwegen bij het ontwikkelen van jouw e-commerce site

De verschillende kenmerken en functionaliteit waar je over na moet denken tijdens het ontwikkelen van jouw e-commerce website variëren op basis van jouw bedrijfsmodel en unieke behoeften.

Maak op basis van jouw doelstellingen en statistieken een lijst van functies die jouw e-commerce website nodig zal hebben. Deze moeten nauw aansluiten bij jouw customer lifecycle. Een lokaal klein bedrijf hoeft bijvoorbeeld misschien niet meerdere valuta's te ondersteunen, maar dit zal een cruciale functie zijn voor een cross-border retailer. Functies hebben soms invloed op de prijs, dus het is goed om te weten wat je echt nodig hebt.

De makkelijkste manier om te bepalen welke winkelwagen functies je nodig hebt is om van algemene naar specifieke functies te werken:

 1. Begin met de algemene must-haves; ondersteunt het bijvoorbeeld de gewenste betalingsgateway?
 2. Daarna kun je extra’s toevoegen die jouw bedrijf nodig heeft, zoals automatische berekening van verkoopbelasting/verzendkosten.
 3. Rangschik alle functies van 1 tot 5, waarbij 1 cruciaal is voor het genereren van inkomsten en 5 een handige add-on is die jouw dagelijkse activiteiten efficiënter kan maken.

1. Responsive website ontwerp

Vandaag de dag heb je een responsive website nodig, aangezien mensen meer dan ooit mobiele apparaten gebruiken om op jouw website te shoppen. Jouw e-commerce ontwikkelaar kan een mobiele app creëren, maar dat wordt minder noodzakelijk naarmate de technologie vordert.

Jouw doel is om ervoor te zorgen dat je op elk apparaat, zowel desktop als mobiel, dezelfde shopervaring biedt. Voorspeld wordt dat mobiele handel alleen al in de VS in 2020 314 miljard dollar opbracht - 44% van de totale e-commerce verkoop

2. Natuurlijke referentiëring (SEO) voor e-commerce

Zorg ervoor dat jouw ontwikkelaar begrijpt hoe ze jouw website SEO-ready kunnen maken. SEO (zoekmachine optimalisatie) is een geweldige distributiestrategie voor jouw content en een essentieel aspect van jouw website ontwerp.

Een hoge positie op de Google zoekmachine resultaten pagina's voor relevante zoekwoorden behalen helpt om verkeer van geïnteresseerde gebruikers die online zoeken naar jouw website te sturen. SEO levert potentiële klanten op met een hoge intentie die eerder geneigd zijn tot conversie, en dit SEO verkeer is kosteneffectief.

3. Snelheid van de merchant site

In een onderzoek van Unbounce gaf bijna 70% van de consumenten toe dat de snelheid van de website invloed heeft op hun bereidheid om bij een online verkoper te kopen. 

Snelladende websites zijn daarnaast een plus voor SEO aangezien dit bij Google een van de ranking factoren is. Daarom is het belangrijk dat je een e-commerce website ontwikkelaar uitkiest die weet hoe ze jouw e-commerce winkel zo kunnen optimaliseren dat hij functioneel is, er mooi uitziet én snel laadt.

4. Integraties om beter online te verkopen

Geen enkel e-commerce platform heeft automatisch alle functies waar je naar op zoek bent. Je moet ervoor zorgen dat het platform je in staat stelt jouw website te personaliseren door verschillende plugins en integraties voor apps en oplossingen die je nodig hebt te bieden. Jouw betalingsgateway is uiterst belangrijk, maar dat is niet alles. Denk aan het volgende?

Hoe wil je dat de backoffice werkt? Veel bedrijven geven er de voorkeur aan hun e-commerce oplossing te koppelen aan bestaande ERP-, OMS-, PIM- of CRM-systemen. Zorg er dus voor dat de integratie die jij nodig hebt mogelijk is met het platform waar jij voor kiest.

Van wat voor soort digitale marketing ben jij afhankelijk? Als jij een gepersonaliseerde ervaring wilt leveren, zul je misschien gebruik willen maken van een klantendata platform. Ontdek wat je kunt doen met jouw data, zodat je weet wat er mogelijk is met elke e-commerce software. Kun je jouw data integreren met jouw e-mail marketing systeem? Denk daarnaast aan een chat op de website of SMS marketing, of dat je misschien moet kunnen integreren met marktplaatsen zoals Amazon of met social media kanalen.

Hoe ontwikkel je een efficiënte en veilige e-commerce site: de 7 belangrijkste stappen

Het is niet nodig - en ook niet aan te raden - om je e-commerce website vanaf nul op te bouwen. Veel platforms kunnen je helpen bij het creëren van een e-commerce winkel, waardoor jij weinig hoeft te weten over codering of technische vaardigheden moet hebben.

Maar het bepalen van jouw platform is niet het enige, of het eerste, wat je zult moeten doen voordat je jouw webshop gaat bouwen. Hier zijn enkele dingen waar je aan moet denken voordat je begint met het ontwikkelprocess

1. Bepaal de inhoud van je online verkoop

Wil je jouw eigen producten verkopen, of die van andere mensen? En aan wie wil je ze verkopen? Om die vragen te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten welk type bedrijfsmodel het beste past bij de doelen van jouw winkel.

Probeer te bepalen of je online fysieke goederen, online downloads of beide wilt verkopen. Ga je alleen aan klanten verkopen, of zijn bedrijven jouw doelgroep? (Hybride B2B/B2C bedrijven worden ook steeds populairder.)

2. Begrijp je bedrijfsdoelstellingen

Wat zijn jouw bedrijfsdoelstellingen? De beslissing om online te gaan verkopen is enorm, maar je kunt niet beginnen totdat je de essentiële operationele toeters en bellen hebt uitgezocht.

Om dat te doen, begin met ‘waarom’. Waarom wil je online verkopen? Om meer klanten te trekken natuurlijk. Maar hoe ben je precies van plan om dit te laten gebeuren:

 • Wil je jouw e-commerce bedrijf gebruiken als een kanaal voor direct-to-consumer verkoop?
 • Wil je online verkeer genereren als aanvulling op jouw fysieke activiteiten?
 • Wil je jouw B2B bedrijf uitbreiden naar B2C, of vice versa?

Naast de basisdoelstellingen moet je ook jouw e-commerce statistieken niet vergeten.

 • Wat voor soort groei verwacht je na de lancering en op welke manier ga je dit meten? Wat is bijvoorbeeld je doel in termen van wekelijkse online verkoop?
 • Wil je lokaal of internationaal gaan verkopen?
 • Hoe wil je jouw customer lifetime value laten groeien?
 • Hoeveel producten ben je van plan te verkopen?

3. Bepaal de online winkelervaring

Wat voor winkelervaring wil jij jouw klanten bieden? Enkele ervaringsgerichte functies zijn bijvoorbeeld (maar zijn niet beperkt tot):

 • Jouw klanten in staat te stellen met één druk op de knop hun zoekopdracht te filteren op grootte kleur of prijs.
 • De mogelijkheid om producten te kunnen vergelijken.
 • Een geoptimaliseerde betaalervaring bieden op één pagina.
 • Acties, kortingen en andere aanbiedingen.

Denk erover na of jouw doelgroep een simpele en snelle shopervaring wilt, zoals dat het geval kan zijn bij sommige CPG producten, of dat ze misschien de tijd zullen nemen om jouw hele website te bekijken en zo nieuwe producten zullen ontdekken. Afhankelijk van jouw antwoord zul je jouw website op een andere manier samen moeten stellen.

4. Analyseer de verschillende opties van e-commerce platforms

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet je hele e-commerce winkel vanaf nul op te bouwen. Je kunt kiezen uit veel verschillende e-commerce oplossingen en er een kiezen die past bij jouw behoeften. Alle e-commerce platforms hebben zowel voordelen als nadelen; daarom is het belangrijk dat je precies weet welke functies je nodig hebt om jouw bedrijf zo succesvol mogelijk te maken.

Enkele van de meest populaire e-commerce platforms zijn bijvoorbeeld BigCommerce, Magento, WooCommerce en Shopify of Shopify Plus. Sommige verkopers met sites die veel inhoud bevatten, gebruiken graag WordPress. Daarnaast bieden verschillende e-commerce platforms, waaronder BigCommerce, integraties aan zodat je jouw inhoud en commercie kunt combineren.

5. Voeg producten toe aan jouw webshop

Zorg ervoor dat je gemakkelijk producten kunt toevoegen en bewerken en dat jouw voorraad gesynchroniseerd kan worden met alle verkoopkanalen. Dit maakt backoffice-activiteiten eenvoudiger en helpt je te voorkomen dat je te veel producten verkoopt.

Wanneer je producten toevoegt, is het belangrijk dat je je richt op de volgende dingen:

 • Productafbeeldingen van hoge kwaliteit: geef jouw klanten het vertrouwen dat ze precies zullen ontvangen wat ze besteld hebben.
 • Gedetailleerde productbeschrijvingen: Vooral voor producten waar veel onderzoek naar wordt gedaan, moet je ervoor zorgen dat je alle relevante informatie opneemt, zoals productspecificaties, informatie over de afmetingen, enz.

6. Integreer betaling en verzending voorwaarden

Een e-commerce ontwikkelaar kan je helpen bij het opzetten van de winkelwagen, het betalingsproces, de betalingsgateways en de verzending. Over het algemeen kun je kiezen uit verschillende betalingsgateways.

Je hoeft ze niet allemaal te integreren, maar e-commerce klanten zijn steeds meer geïnteresseerd in het betalen via verschillende betaalsystemen. Bovendien, als je overzees verkoopt, zul je betalingsgateways moeten kiezen die jouw doelland(en) ondersteunen.

7. Start jouw e-commerce site

Zodra je jouw website naar de productiefase hebt gebracht, moet hij getest worden om er zeker van te zijn dat je helemaal tevreden bent wat betreft het ontwerp, de prestaties en de navigatie van jouw e-commerce website.

Hier is een snelle checklist:

 • Controleer alle calls to action en formuliertitels op de homepage en landingspagina's.
 • Test de checkout-ervaring.
 • Dubbel-check de betalingsverwerking integraties (creditcards, PayPal, Stripe, enz.).
 • Zorg ervoor dat alle afbeeldingen high-definition zijn, maar tegelijkertijd goed geoptimaliseerd zijn voor laadsnelheid.
 • Controleer of er productbeschrijvingen of categorieën ontbreken.
 • Controleer of alle links en formulieren functioneel zijn.
 • Controleer of jouw belastinginstellingen correct zijn.
 • Zorg ervoor dat alle inventaris correct is vermeld.
 • Test alle coupons/promo-codes.

Zorg er daarnaast voor dat jouw digitale storefront er zowel op desktop als mobiele apparaten goed uitziet en dat de gebruikerservaring consistent is en op peil is.

Samenvatting

Het starten van een e-commerce bedrijf varieert in complexiteit en dat geldt ook voor de platforms die beschikbaar zijn. Of je nu begint met een complex platform of met een kant-en-klare oplossing, het kan zijn dat je op een bepaald punt in de levenscyclus van jouw bedrijf extra hulp nodig hebt bij de ontwikkeling van e-commerce. 

Nu je weet wat de rol van de webontwikkelaar in jouw e-commerce lancering en onderhoudsproces is, wat de functionaliteit is die je moet overwegen als je tech specs evalueert en de stappen die je moet nemen voor de lancering, bent je klaar om aan de slag te gaan. 

Vergeet niet dat BigCommerce een robuust netwerk van oplossings- en serviceprofessionals voor jou klaar heeft staan als je hulp nodig hebt!

Veel gestelde vragen over het ontwikkelen van succesvolle e-commerce website

Wat is e-commerce website ontwikkeling?

E-commerce website development is het process van het ontwikkelen van de technische aspecten van jouw e-commerce website – de manier waarop het functioneert, eruitziet, betalingen accepteert en reageert op handelingen van gebruikers.

Wat is de beste technologie voor het bouwen van een webshop?

Dat is afhankelijk van de nodige functionaliteit en de sterke punten van de ontwikkelaars waar je mee samenwerkt. Als eerste moet je jouw bedrijfsmodel en doelen vaststellen. Ga daarna op zoek naar het type technologie –  of dat nu open source, SaaS of iets anders is – waarmee jij de meeste kans van slagen hebt.

Welke uitdagingen kom je tegen bij het ontwerpen van een e-commerce site?

Websites variëren in complexiteit. Sommige omvatten slechts één lange pagina, terwijl anderen uitgebreid zijn, met robuuste back-ends en complexe functionaliteit. E-commerce sites zijn veel meer dan alleen maar HTML en CSS. Ze zijn complexer omdat online betalingen geaccepteerd moeten kunnen worden en omdat je ervoor moet zorgen dat jouw site gemakkelijk te doorzoeken en navigeren is. Enkele van de uitdagingen van deze grootschalige onderneming zijn bijvoorbeeld:

 • de juiste kenmerken en functionaliteit voor jouw project bepalen;
 • begrijpen welk e-commerce framework het beste voor jou zal werken;
 • e-commerce in een bestaande e-commerce site of website template integreren.
Meer weergeven
Hoe vind ik de beste e-commerce ontwikkelaar?

Het is belangrijk dat je de verschillende soorten sterke punten van verschillende ontwikkelaars begrijpt en er vervolgens een kiest die het beste aan jouw behoeften voldoet. Bepaal daarnaast of je voor jouw bedrijf een full-time ontwikkelaar moet inhuren of dat je wilt kiezen voor een freelance ontwikkelaar of web development bureau.

Heb ik een front end developer en een back end developer nodig?

Dat hangt af van de complexiteit van jouw website. Als jouw e-commerce oplossing bijvoorbeeld gebruik maakt van een open source framework, zal een back-end ontwikkelaar misschien belangrijker zijn dan iemand die zich focust op het ontwerp (hoewel je meestal beide nodig hebt). Als je het SaaS platform gebruikt, zul je waarschijnlijk vooral behoefte hebben aan front-end oplossingen − hoewel je misschien ook iemand wilt die goed is in het bouwen van API's. Hoewel de meeste SaaS platforms een relatief robuuste set app hebben met vooraf gebouwde integraties, kan verdere complexiteit het beste ingebouwd worden door een expert.

Hoe bepaal ik de functionaliteiten die mijn site nodig heeft voor e-commerce?

De verschillende kenmerken en functionaliteit waar je over na moet denken tijdens het ontwikkelen van jouw e-commerce website variëren op basis van jouw bedrijfsmodel en unieke behoeften. Maak op basis van jouw doelstellingen en statistieken een lijst van functies die jouw e-commerce website nodig zal hebben. Deze moeten nauw aansluiten bij jouw customer lifecycle.  Enkele belangrijke functionaliteiten om rekening mee te houden: responsive design, sterke SEO-capaciteiten, snelheid, en mogelijkheid tot integratie.

Waarom moet ik ervoor zorgen dat mijn e-commerce site responsive is voor mobiele apparaten?

Responsive design wordt tegenwoordig als een best practice beschouwd omdat mensen meer dan ooit tevoren mobiele apparaten gebruiken – en omdat veel van de functionaliteit die sites responsive maakt voor verschillende telefoonmaten, ze ook toegankelijker maakt voor een groter aantal mensen.